Emma_Strandsater_Dialog_banner

Kan man fånga en dans?


Publicerades 2019-04-04

“Tid och rum förvrängs, det känns som att vi också är en del av verket och att tavlorna är vår publik”. Martin Ahlberg har tagit del av Dialog, ett dansperformance av Emma Strandsäter på Jönköpings läns museum.

 
 

“Jag vill skapa en dans som glömmer sin dansare” – Emma Strandsäter

 

Jönköpings läns museum gör en spännande satsning då man bjudit in en dansare som artist-in-residence för att samverka med och utforska konstverken. De senaste tre veckorna har Emma Strandsäter arbetat offentligt i lokalerna för att undersöka förhållandet mellan dans och en traditionell konstutställning.

 

Emma, med rötter i Jönköping men verksam i Stockholm med bland annat dansinitiativet Insisterspace, beskriver sitt verk i åtta delar som imaginära konstverk, vilka ibland harmoniserar med utställningen men lika ofta bryter ifrån den. Samverkan mellan kroppen, konsten och dansen är i fokus men också interaktionen med besökare under processen.

 

– Jag tror det finns vissa förväntningar när man som besökare ser en dans. Jag vill vidga begreppet och ta konsten in i nya rum.

 

Emma refererar till förhållandet mellan musik och dans, att de två inte alltid måste vara beroende av varandra trots att de verkar i samma rum. Samma fenomen vill hon undersöka med sitt verk Dialog, eller som hon själv säger: Kan man fånga en dans?

 

emma_8187_lag

Emma Strandsäter – Dialog.

Efter vårt samtal träder publiken in i den vita salen där Emma befinner sig omgiven av tavlor och skulpturer.  Stämningen är lugn, men också elektrisk och spänd. Dansen återspeglar rummets avskalade miljö. Emma använder sig av flera olika dansdiscipliner och rör sig skickligt mellan dem. Varje delmoment i verket har också sin egen prägel.

 

Med minimalistiska rörelser skapar hon en mystisk och nästan förvirrande känsla där en grupp människor betraktar en person i ett rum. Det dröjer dock inte länge innan vi i publiken dras in i hennes värld; det är något avväpnande med hela situationen. Tid och rum förvrängs, det känns som att vi också är en del av verket och att tavlorna är vår publik.

 

Emma fungerar som en länk mellan oss och konstverken, ett prisma som återspeglar dem i nytt ljus. Förhållandet mellan den ‘eviga’ konsten och det som händer här och nu ställs på sin spets, och jag slås av tanken att jag aldrig spenderat så här lång tid i detta rum. Kanske inte i någon konsthall alls.

 

Efter uppträdandet är jag fylld av ett lugn. Tillsammans fick vi en stund av eftertänksamhet och jag märker att de andra i publiken känner samma sak.

 

En installation väl värd att bevittna.

 

Dialog – ett dansperformance

 

Jönköpings Läns Museum

 

Torsdag 4 april, 17.00-18.00

 

Lördag 6 april, 13.00-14.00

 
 

Omslagsbild: Dialog – ett dansperformance av Emma Strandsäter.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *