OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kampen mellan människa, mollusk och mäklare


Publicerad 2018-10-16

“En föreställning som väcker tankar kring liv, död och miljöförstöring”. Karin Noomi Karlsson har sett Vampyrbläckfiskar i Arizona  på Teater Trixter i Göteborg.

Vad händer med människan när hon står inför det oundvikliga slutet, på randen till utplåning? Den frågan brottas forskaren Johansen med när han sitter i källaren till ett numera dränkt höghus i Arizona och skickar ut en radiosändning med musik som sannolikt inte hörs av någon. Han korkar upp en flaska bubbel och firar att slutet äntligen är här. Johansen tror sig vara helt ensam i världen, men vad han inte vet är att det samtidigt flyttar in en ung man i översta våningen på huset. Trots att jordens befolkning efter naturkatastrofer och översvämningar består av ett fåtal individer så är det ”business as usual” för den mäklare som lyckas kränga en lägenhet trots det minst sagt begränsade antalet intressenter. En enda intressent i det här fallet.

Det är kring de här tre individerna som föreställningen Vampyrbläckfiskar i Arizona rör sig. Tre livsöden som på olika sätt bär med sig en sorg över att det snart är över. Vi möter en starkt förändrad värld med en havsnivå som når upp till toppen av de allra högsta skyskraporna. Havet är fullt av vampyrbläckfiskar som har kommit för att stanna, och de få människorna som fortfarande existerar betraktar storögt varelserna som omringar huset mitt i vattnet. Man förstår av konversationen att människan själv har bidragit till sin belägenhet och nu är det för sent för att kunna vända förloppet.

Det är fascinerande att se hur mycket av vårt beteende som ändå finns kvar trots att alla inblandade vet att slutet för vår civilisation är nära. En tappad mobiltelefon i den superspolande och högintelligenta toalettstolen får ägaren att drabbas av panik, men vem skulle han egentligen ringa med mobilen? Det finns ju ingen att kontakta. Varför hänga kvar vid föremål som inte längre fyller sin funktion? Men människan är och förblir ett vanedjur och det får oss naturligtvis att bete oss irrationellt när det handlar om att ge upp något som vi har vant oss vid att använda dagligen.

trixter_poster

Bild: Henrik Franklin

Vampyrbläckfiskar i Arizona är en del i ett pågående forskningsprojekt som startade 2016 och som innefattar teaterföreställningar och andra aktiviteter och kan kopplas till workshopen Mollusker och människor som fokuserar på att stoppa klimatförändringarna. Den ges även som skolföreställning och det är kanske här den största potentiella publiken finns, i åldrarna 15-20 år. För det här är en utmärkt föreställning att ha som utgångspunkt för att diskutera frågor om miljön och om människans existens.

Frågor väcks till liv när man lyssnar på de tre kvarvarande personerna i Arizona – bland annat just frågan om liv. Även om mänskligheten kommer att upphöra att existera så finns vampyrbläckfiskarna kvar. Är inte de lika mycket liv som människan, med samma värde och samma rätt till fortlevnad? Varför skulle just människan ha prioritet före andra arter? Om man ser till livet på jorden över årmiljonerna så har människan som bekant funnits en mycket kort tid jämfört med andra arter. Och när slutar man egentligen kämpa för sin överlevnad som art? Om man nu gör det alls, vill säga.

Det hela är oerhört mörkt, den glättiga utsidan till trots. Läget för de tre människorna är utsatt och de försöker, var och en på sitt sätt, att hitta en utväg. Men mitt i utsattheten och hopplösheten tänds kanske ändå en liten stjärna. Ensemblen skickar iväg sin publik med lite hopp för framtiden för om inte människan finns kvar så finns ju andra varelser som kan leva och frodas i den dränkta, postapokalyptiska världen som tonar fram under föreställningens gång. Och det är väl kanske inte det sämsta som kan hända?

Teater Trixter har skapat en föreställning som väcker tankar kring liv, död och miljöförstöring och som visar en möjlig, om än inte önskvärd, framtid om inget görs för att vända utvecklingen. Kanske kan pjäsen vara en väckarklocka som leder till en annan framtid än den som målas upp?

 

Vampyrbläckfiskar i Arizona

Teater Trixter

Spelas till 22 november

 

Skådespelare: Peter Carlstedt, Jarle Hammer och Tina Lenne.

Scenografi: Ger Olde Monnikhof.

Kostym: Anna Sefve. Rekvisita: Fröydi Laszlo.

Musik/film: Björn Knutsson.

Ljus: Sara Henriksson.

Teknik: Miranda B Vikström.

 

Omslagsbild: Peter Carlstedt, i bakgrunden Jarle Hammer. Foto: Fröydi Laszlo.


Om Karin Noomi Karlsson

Gästskribent för Scenkonstguiden. Karin Noomi Karlsson är en doktorand i litteraturvetenskap från Göteborg som har halkat in i teknikinformatörsbranschen tack vare sina kunskaper i översättning av teknikinformation. Litteraturnörd av börd som med myndig stämma föreläser om allt ifrån verkstadsimplementation till retorik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *