Foto: Lina Ikse

Jury sökes – Scenkonstgalan 2019


Brinner du för scenkonst och vill hylla allt häftigt som görs? Vill du analysera och diskutera dina tankar med andra scenkonstproffs? Kort och gott – vill du sitta i juryn?

Scenkonstgalan står inför sitt femte år och börjar bli ett känt fenomen inom scenkonstbranschen. Klart vi ska hylla och uppmärksamma all den underbara scenkonsten som sker i landet under året! På så sätt stärker vi scenkonstens status och visar på den bredd av konstnärligt uttryck som finns. Galan är också en plattform varifrån scenkonstens värde och samhälleliga relevans kan förstås och diskuteras, vi skapar ett tankecentrum och en mötesplats för scenkonsten nationellt. En kreativ samlingspunkt där vi tillsammans kan utvecklas och föra samtalen vidare.

Galan i sig är ingen självklarhet, varje år söker vi stöd för att kunna genomföra denna eloge till scenkonsten. Än är inte galan i hamn, men vi är för otåliga för att vänta på beslut och vill rekrytera en jury som kan ta sig an uppdraget redan i nu. Vilken form galan kommer ta 2019 får vi dock invänta och se, men juryn är grunden oavsett hur hyllningen tar sig form.

 

Juryfördelning

Syd (fokus: Malmö, Lund) – 2 st

Öst (fokus: Stockholm, Uppsala) – 3 st

SydÖst (fokus: Kalmar, Jönköping) – 1 st

Mitt (fokus: Falun, Gävle) – 1 st

Väst (fokus: Göteborg, Uddevalla, Borås) – 3 st

Norr (fokus: Luleå, Umeå) – 2 st

 

Ansök om att vara med i jury senast måndag den 14 maj 2018. Uttagning sker löpande så sök redan idag. Scenkonstgalan är planerad att ske den 18 februari 2019, det är ett plus om du kan närvara. Den stora juryträffen den 12-13 januari 2019, i Göteborg, är obligatorisk.

Kika gärna in förra årets gala här

Uppdraget innebär att du blir en del av den grupp som suger i sig så mycket scenkonst det bara går och som sedan är med om en alldeles speciell juryprocess där vi  väljer ut de grupper, konstnärer, produktioner, processer, tendenser osv som förtjänar extra pepp och hyllning. Juryprocessen sker genom löpande kontakt under året för att avslutas i en fysisk träff med hela jurygruppen.

Vi söker dig:

 • som brinner för scenkonst (teater, dans, performance, nycirkus osv)
 • som jobbar (eller kämpar för att få jobba) inom scenkonstfältet, inom akademin eller inom kulturjournalistiken.
 • som drivs av att analysera och diskutera scenkonst.
 • som vill/går på mycket scenkonst under året.
 • som vill vara med om en spännande juryprocess och hylla scenkonsten.

Jurymedlemmar kommer väljas ut av Scenkonstguidens crew. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet. Scenkonstguiden kommer sträva efter att få till en mix av personer med olika bakgrunder och scenkonsterfarenheter. Uppdraget är ideellt. Scenkonstguiden står för resa och boende i samband med träffar och gala. Vi hjälper även till med biljetter till föreställningar och eventuell reseersättning.

 

Skicka din intresseanmälan till info@scenkonstguiden.se med svar på frågorna:

 • Vem är du?
 • Var befinner du dig, vart går du mest på scenkonst?
 • Vilka scenkonstformer går du igång på?
 • Hur mycket scenkonst har du sett mellan jan-april 2018?
 • Har du tid att se/har du sett minst 25 scenkonsthändelser under året 2018?
 • Kan du närvara vid stora juryträffen i Göteborg den 12-13 januari 2019?
 • Vad tar du med in i juryarbetet – vad är din specialitet?

 

XOXO

Scenkonstguidens crew

Matilda Johansson                            

Sara Östebro                                

 

                    
info@scenkonstguiden.se

031 – 21 62 15

 

Om Scenkonstguiden

Scenkonstguiden jobbar för att lyfta scenkonsten och synliggöra konstens styrka. Detta genom att skapa scenkonsthändelser och mötesplatser, producera redaktionellt material och skapa digitala hjälpmedel som gör scenkonsten mer lättillgänglig.

Var kommer vi ifrån?

Scenkonstguiden drivs av Teater Nu, en fri teatergrupp med bas i Göteborg som producerar scenkonst och mobiliserar mötesplatser. Teater Nu är ett idéburet konstkollektiv där fokus är det nyskapande, nyskrivna och närvarande.

Värdegrund

”För vem?” och ”Vem får?” är frågor som ständigt diskuteras i Scenkonstguidens arbetsprocess. I detta ingår att vara medveten om och synliggöra  maktstrukturer. Sätta konsten i fokus och inte bakgrund. Visa på mångfald och ha ett intersektionellt perspektiv. Denna värdegrund ligger till grund för Scenkonstgalan, och genomsyrar hela processen, från nomineringar och programläggning till marknadsföring och språkbruk.

Juryn ska

 • se till att där finns en god blandning av institutioner och fria utövare i nomineringsfältet
 • arbeta utifrån en intersektionell analys
 • i sitt framtagande av nominerade ta hänsyn till kvalitet, mångfald, bredd och nya röster
 • arbeta för att lyfta en representativ bild av scenkonstfältet och en bredd av erfarenheter
 • arbeta för att säkra en spridning och blandning av olika scenkonstgenres samt av scenkonst för en blandning av målgrupper
 • arbeta för att säkra en geografisk spridning

 

Våra samarbetspartners

Scenkonstguiden stöds av Västra Götalandsregionen och samarbetar med Sensus och KulturUngdom.

 

Bild i banner: foto – Lina Ikse

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *