Jury 2017


Scenkonstgalan 2017

🌟 Årets jury – Scenkonstgalan 2017 🌟

Jury2017_banner2

TillĂ„t oss presentera: Jurygruppen 2017! Årets jury bestĂ„r av tio personer, uppdelade pĂ„ fyra sektioner – norr, öst, vĂ€st och syd. Det Ă€r dessa individer som ska slĂ„ sina kloka ihop och vĂ€lja vilka konstnĂ€rskap, grupper, förestĂ€llningar och initiativ som ska hyllas lite extra pĂ„ den stora galan i februari – ett stort och Ă€rofyllt uppdrag!

Allt för ett tydligt mĂ„l – att hylla scenkonstens mĂ„ngfald av genres och uttryck och de som gör den möjlig!

Norr

 

Sara Meidell

SaraMeidell141209

Sara Meidell. Foto: Curt Dahlgren

Gör: Kulturredaktör pÄ VÀsterbottens-Kuriren, med redaktion i UmeÄ. Har pÄ senare Är skrivit mycket om stadsplanering och demokrati i spÄren av stadsomvandlingen av UmeÄ under och efter kulturhuvudstadsÄret 2014. Försöker hinna vara ute och recensera sÄ mycket hon kan av stans starka scen- och bildkonstutbud.

Styrka: Snabb och flexibel i redaktörsarbetet med att strukturera och samordna tankar och texter i tiden. Jobbar bÀst under sjÀlvpÄtagen deadline-press.

By the way: Beroende av lÄngdistanslöpning och skidfÀrder i vinterlandskap för inre frid.

 

Christina Degerström

Christina_Degerstrom

Christina Degerström

Gör: Verksamhetsledare, Teatercentrum Norra, UmeÄ.

Styrka: Hittar orden.

By the way: Skakade hand med Mexikos president 1989, i Mexiko City.

Öst

 

Ninos Josef

NinosJosef

Ninos Josef. Foto: Victor Jeffreys II, Fusion Media Group

Gör: Professionell dansare, senast verksam pÄ Kungliga Operan i Stockholm.

Styrka: Kombinationen av sina erfarenheter inom scenkonst och mellanösternstudier.

By the way: Tilldelad smeknamnet Martha Stewart dÄ han tillbringar för mycket tid i köket, vid strykbrÀdan eller med en en mopp i handen.

Ylva Lagercrantz Spindler

Ylva_FotoMarie-LouiseGravestam

Ylva Lagercrantz Spindler. Foto: Marie-Louise Gravenstam

Gör: Kulturjournalist med inriktning pĂ„ scenkonst, teaterkritiker i SvD, tidigare chefredaktör för teatersajten Nummer (2000 – 2011). Har skrivit tvĂ„ trendspanande teatererlexikon och skriver nu pĂ„ en ny debattbok om samtidens scenkonst, samt Ă€r med och driver Kritiklabbets ÅskĂ„darskolan.

Styrka: Bra sittflÀsk, en förutsÀttning för teaterkritik!

By the way: Lottade mÄngkulturÄret 2006 ut blonda peruker till skÄdespelare som inte fick roller pÄ svenska teatrar p g a annan etnisk bakgrund.

Joel Valois

JoelValois

Joel Valois

Gör: Precis studerat skÄdespeleri pÄ Fridhem Folkhögskola. Frilansar just nu och skriver pÄ egna projekt.

Styrka: Försöker alltid se saker och ting frÄn olika perspektiv.

By the way: Manisk samlare. AlltsÄ samlar pÄ ALLT.

VĂ€st

 

Catharina Bergil

CatharinaBergil_jury2017_scenkonstgalan_fotoBjornLarssonRosvall

Catharina Bergil. Foto: Björn Larsson Rosvall

Gör: Enhetschef pÄ scenkonstutbildningarna pÄ HSM (Högskolan för Scen och Musik i Göteborg). Jobbar ocksÄ med nÀsta Ärs Göteborgs dans- och teaterfestival.

Styrka: En livslÄng kÀrlek till teatern och en trÀnad blick.

By the way: Har festat med det engelska kungahuset – och skĂ€mt ut sig rejĂ€lt!

Yllka Sheqiri

Yllkis.jpg

Yllka Sheqiri

Gör: Projektledare för RĂ€tt Fram, utbildningsprojekt för ensamkommande. Är utbildad teatervetare, arbetat pĂ„ Angereds Teater och Göteborgs Dans- och Teaterfestival. Matte till Nahla, Inti och Libra.

Styrka: Skrattet.

By the way: Älskar hundar, DJUR! Är ambassadör för Prishtina Dog Shelter i Kosovo. Åker i december med 200 kilo hundmat och firar julafton med 80 hundar boende i sheltret. HĂ€mtar hem valpen Libra som hon hittade i somras i Prishtina.

Josefina Samuelsson

JosefinaSamuelsson

Josefina Samuelsson.

Gör: Arbetar som dansare och koreograf i  hiphopgruppen FunKtion Crew, samt kulturprojektledare. Senast aktuell som koreograf och dansare i Döden- andra sidan Àr ni klara? med Anna Mannheimer och Peter Apelgren samt koreograf till Pojkarna med Teater Tamauer.

Styrka: Lekfull och driven, har svÄrt att sitta stilla och fÄr saker gjorda! Drivs av stor nyfikenhet och Àlskar nÀr konsten berör lÄngt ner i magen och dÀr samtalet efter förestÀllningen Àr lika viktig som sjÀlva förestÀllningen.

By the way: Är född bĂ„de vĂ€nster- och högerhĂ€nt och övar stĂ€ndigt pĂ„ att kunna skriva med bĂ„de vĂ€nster och höger hand, gĂ€rna samtidigt.

Syd

 

Rayam Al Jazairi

rayambw

Rayam Al Jazairi.

Gör: Regisserar, skÄdespelar, skriver flersprÄkiga texter och konstnÀrlig ledare pÄ Teater JaLaDa i Malmö

Styrka: Art of cultures

By the way: NÀr hennes hjÀrna jobbar mycket snabbare Àn tungan vÀxlar hon mellan fyra sprÄk i en och samma mening. SÄ watch out!

Julia Hagström

Julia_Hagstrom

Julia Hagström. Foto: Högabo Photography

Gör: PerformancekonstnÀr i konstnÀrsduo tillsammans med Alexandra Baxevani (undersöker interaktivitet i specifik kontext, med en inte sÀllan perverterad underton). Student pÄ Malmö Högskola och gÀstskribent för Scenkonstguiden.

Styrka: Är handlingskraftig och har ett intresse av att förstĂ„ samt tolka omgivningen och omvĂ€rlden. Dessutom orĂ€dd, vetgirig och envis men Ă€ven omtĂ€nksam och rolig.

By the way: Har gjort en reklamfilm för Haparanda kommun.

Om Scenkonstgalan

Scenkonstgalan Àr en kÀrleksnatt dÀr vi hyllar scenkonsten pÄ scen i ett alldeles eget glittrigt galaformat. VÄrt mÄl Àr att pÄ lÄng sikt stÀrka scenkonstens status och i ett direkt perspektiv vÀcka intresset för scenkonstens mÄngfald av genres och uttryck. Genom galan skapar vi en plattform varifrÄn scenkonstens vÀrde och samhÀlleliga relevans kan förstÄs och diskuteras, vi skapar ett tankecentrum och en mötesplats för scenkonsten nationellt. Scenkonsten Àr ett sprÄk genom vilket vi vrider och vÀnder pÄ vad det Àr att vara mÀnniska och leva tillsammans. Idag Àr det viktigare Àn nÄgonsin att skapa kreativa samlingspunkter dÀr vi tillsammans kan utvecklas och föra samtalen vidare.

Scenkonstgalan 2017

Lördag 17 februari 2018

Stora Teatern, Göteborg