Jury 2017


Scenkonstgalan 2017

Årets jury – Scenkonstgalan 2017 ?

Jury2017_banner2

Tillåt oss presentera: Jurygruppen 2017! Årets jury består av tio personer, uppdelade på fyra sektioner – norr, öst, väst och syd. Det är dessa individer som ska slå sina kloka ihop och välja vilka konstnärskap, grupper, föreställningar och initiativ som ska hyllas lite extra på den stora galan i februari – ett stort och ärofyllt uppdrag!

Allt för ett tydligt mål – att hylla scenkonstens mångfald av genres och uttryck och de som gör den möjlig!

Norr

 

Sara Meidell

SaraMeidell141209

Sara Meidell. Foto: Curt Dahlgren

Gör: Kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren, med redaktion i Umeå. Har på senare år skrivit mycket om stadsplanering och demokrati i spåren av stadsomvandlingen av Umeå under och efter kulturhuvudstadsåret 2014. Försöker hinna vara ute och recensera så mycket hon kan av stans starka scen- och bildkonstutbud.

Styrka: Snabb och flexibel i redaktörsarbetet med att strukturera och samordna tankar och texter i tiden. Jobbar bäst under självpåtagen deadline-press.

By the way: Beroende av långdistanslöpning och skidfärder i vinterlandskap för inre frid.

 

Christina Degerström

Christina_Degerstrom

Christina Degerström

Gör: Verksamhetsledare, Teatercentrum Norra, Umeå.

Styrka: Hittar orden.

By the way: Skakade hand med Mexikos president 1989, i Mexiko City.

Öst

 

Ninos Josef

NinosJosef

Ninos Josef. Foto: Victor Jeffreys II, Fusion Media Group

Gör: Professionell dansare, senast verksam på Kungliga Operan i Stockholm.

Styrka: Kombinationen av sina erfarenheter inom scenkonst och mellanösternstudier.

By the way: Tilldelad smeknamnet Martha Stewart då han tillbringar för mycket tid i köket, vid strykbrädan eller med en en mopp i handen.

Ylva Lagercrantz Spindler

Ylva_FotoMarie-LouiseGravestam

Ylva Lagercrantz Spindler. Foto: Marie-Louise Gravenstam

Gör: Kulturjournalist med inriktning på scenkonst, teaterkritiker i SvD, tidigare chefredaktör för teatersajten Nummer (2000 – 2011). Har skrivit två trendspanande teatererlexikon och skriver nu på en ny debattbok om samtidens scenkonst, samt är med och driver Kritiklabbets Åskådarskolan.

Styrka: Bra sittfläsk, en förutsättning för teaterkritik!

By the way: Lottade mångkulturåret 2006 ut blonda peruker till skådespelare som inte fick roller på svenska teatrar p g a annan etnisk bakgrund.

Joel Valois

JoelValois

Joel Valois

Gör: Precis studerat skådespeleri på Fridhem Folkhögskola. Frilansar just nu och skriver på egna projekt.

Styrka: Försöker alltid se saker och ting från olika perspektiv.

By the way: Manisk samlare. Alltså samlar på ALLT.

Väst

 

Catharina Bergil

CatharinaBergil_jury2017_scenkonstgalan_fotoBjornLarssonRosvall

Catharina Bergil. Foto: Björn Larsson Rosvall

Gör: Enhetschef på scenkonstutbildningarna på HSM (Högskolan för Scen och Musik i Göteborg). Jobbar också med nästa års Göteborgs dans- och teaterfestival.

Styrka: En livslång kärlek till teatern och en tränad blick.

By the way: Har festat med det engelska kungahuset – och skämt ut sig rejält!

 

Yllka Sheqiri

Gör: Projektledare för Rätt Fram, utbildningsprojekt för ensamkommande. Är utbildad teatervetare, arbetat på Angereds Teater och Göteborgs Dans- och Teaterfestival. Matte till Nahla, Inti och Libra.

Styrka: Skrattet.

By the way: Älskar hundar, DJUR! Är ambassadör för Prishtina Dog Shelter i Kosovo. Åker i december med 200 kilo hundmat och firar julafton med 80 hundar boende i sheltret. Hämtar hem valpen Libra som hon hittade i somras i Prishtina.

 

Josefina Samuelsson

JosefinaSamuelsson

Josefina Samuelsson.

Gör: Arbetar som dansare och koreograf i  hiphopgruppen FunKtion Crew, samt kulturprojektledare. Senast aktuell som koreograf och dansare i Döden- andra sidan är ni klara? med Anna Mannheimer och Peter Apelgren samt koreograf till Pojkarna med Teater Tamauer.

Styrka: Lekfull och driven, har svårt att sitta stilla och får saker gjorda! Drivs av stor nyfikenhet och älskar när konsten berör långt ner i magen och där samtalet efter föreställningen är lika viktig som själva föreställningen.

By the way: Är född både vänster- och högerhänt och övar ständigt på att kunna skriva med både vänster och höger hand, gärna samtidigt.

Syd

 

Rayam Al Jazairi

rayambw

Rayam Al Jazairi.

Gör: Regisserar, skådespelar, skriver flerspråkiga texter och konstnärlig ledare på Teater JaLaDa i Malmö

Styrka: Art of cultures

By the way: När hennes hjärna jobbar mycket snabbare än tungan växlar hon mellan fyra språk i en och samma mening. Så watch out!

Julia Hagström

Julia_Hagstrom

Julia Hagström. Foto: Högabo Photography

Gör: Performancekonstnär i konstnärsduo tillsammans med Alexandra Baxevani (undersöker interaktivitet i specifik kontext, med en inte sällan perverterad underton). Student på Malmö Högskola och gästskribent för Scenkonstguiden.

Styrka: Är handlingskraftig och har ett intresse av att förstå samt tolka omgivningen och omvärlden. Dessutom orädd, vetgirig och envis men även omtänksam och rolig.

By the way: Har gjort en reklamfilm för Haparanda kommun.

Om Scenkonstgalan

Scenkonstgalan är en kärleksnatt där vi hyllar scenkonsten på scen i ett alldeles eget glittrigt galaformat. Vårt mål är att på lång sikt stärka scenkonstens status och i ett direkt perspektiv väcka intresset för scenkonstens mångfald av genres och uttryck. Genom galan skapar vi en plattform varifrån scenkonstens värde och samhälleliga relevans kan förstås och diskuteras, vi skapar ett tankecentrum och en mötesplats för scenkonsten nationellt. Scenkonsten är ett språk genom vilket vi vrider och vänder på vad det är att vara människa och leva tillsammans. Idag är det viktigare än någonsin att skapa kreativa samlingspunkter där vi tillsammans kan utvecklas och föra samtalen vidare.

Scenkonstgalan 2017

Lördag 17 februari 2018

Stora Teatern, Göteborg