Jury 2016


Årets jury – Scenkonstgalan 2016

Scenkonstgalan 2016 är en spektakulär konstupplevelse och en hyllning till scenkonsten. I år breddar galan kostymen – från att ha varit fokuserad kring göteborgsområdet är årets jurygrupp baserad i landets tre största städer – Malmö, Göteborg och Stockholm. Under året kommer de kika in så mycket scenkonst de bara mäktar med och sedan gemensamt välja ut vilka produktioner, tendenser och konstnärer som ska hyllas under årets gala.

Scenkonstguiden presenterar stolt juryn för Scenkonstgalan 2016 som i år består av 13 scenkonstnärer, aktivister, kritiker, regissörer, mimare och scenkonstfantaster.

Stockholm

Paloma_Winneth_webb

Foto: Amadeus Sepulveda

Paloma Winneth

GÖR: Är scenkonstnär (skådespelare, estradpoet, ​​eldartist).

STYRKA: Stort driv och passion som för sitt konstnärliga skapande såväl som sitt sociala engagemang.

BY THE WAY – Visste du att Paloma är hängiven aktivist? Paloma var i höstas med och drev Botkyrka flyktingboende och är nu en av två ordföranden på Flykting solidaritet och är med och delar ut fika varje lördag “fika för alla” på Björns Trädgård som svar på nazisternas fika för vita hemlösa, precis bredvid.

✨✨✨

LiMolnar

Li Molnár Kronlid

GÖR: Pluggar mimskådespeleri och skapar scenkonst med ambition att överrumpla invanda estetiker.

STYRKA: En vibrerande passion och längtan efter det angelägna snarare än skickliga. Smart och nyfiken.

BY THE WAY – Visste ni att Li har skrivit en B-uppsats om människans sexuella relationer till vampyren i tidig brittisk vampyrfiktion?

✨✨✨

Sara_Zommorod_fotoJohanMickels_webb

Sara Zommorodi

GÖR: Skådespelare och blivande manusförfattare.

STYRKA: Gestaltar normkreativt! Är alltid normkritiskt medveten när hon skapar eller tittar på scenkonst.

BY THE WAY – Visste ni att Sara satt sju år i den internationella branchstyrelsen WIFTI? Hon hjälpte kreatörer världen över att skapa projekt och nätverk.

✨✨✨

Adam_webb_cutHelena Bunker Photo Adam Potrykus

Foto: Binyam Berhane / Adam Potrykus

Team STOFF: Helena Bunker & Adam Potrykus

GÖR: Scenkonstproducenter & festivalarrangörer ( Stockholm Fringe Festival).

STYRKA: Våghalsiga. Som team sitter de på en lika stor dos av nyfikenhet, driftighet, möjliggörande-anda, storhetsvansinne med ett brett internationellt nätverk. Humor saknas inte heller och det behövs med tanke på hur olika de är som personer.

BY THE WAY – Helena och Adam fick John Malkovich att agera Stoff-ambassadör. Hollywoodikonens första svenska scenframtrände någonsin var på Stoff 2013. Dessutom designade Malkovich deras ekologiska vattenflaska det året. När de visade “Jompa” till sin loge på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm så stannade hissen på plan 2,5 – till hans stora förtjusning..

 

Göteborg

 

Lis_port

Lis Hellström Sveningson

GÖR: Lis är kulturskribent och dans- och teaterkritiker, i Göteborgs-Posten,  Danstidningen och många andra publikationer. Hon har arbetat i en rad olika medier och genrer, sedan snart trettio år som frilans med Göteborg som bas. Vid sidan av journalistiken undervisar hon i danshistoria samt skrivande och presentation på en rad olika utbildningar och är också anlitad som föreläsare, samtalsledare och debattör.

STYRKA: Uthållig energi

BY THE WAY – Visste ni att Lis har åkt ubåt i Mälaren?

✨✨✨

Dennis_webb

Dennis Claesson

GÖR: Är regissör och tidigare konstnärlig ledare för Dramafabriken i Borås.

STYRKA: Har lätt till känslor, sätter sig snabbt in i en berättelse.

BY THE WAY – Visste ni att Dennis letar efter hemliga ingångar till andra världar, trycker på små spikar som i Nils Karlsson pyssling och inbillar sig att han ibland kan tända/släcka lampor med tankekraft?

✨✨✨

furat

Furat Jari

 

GÖR: Är skådespelare, arbetscoach, förälder.

STYRKA: Kan hålla 1000000000 bollar i luften. Är extremt tolerant. Är rik på livserfarenhet. Älskar konst i all dess former. Klassisk och modern. Vill förändra svensk scenkonst genom att berika den med att inkludera resten av världen….

BY THE WAY – Visste du att Furat spelade Snövit som 8-åring och somnade på scenen under föreställningen?

✨✨✨

matilda

Foto: Bea Holmberg

Matilda Johansson

GÖR: Projektledare för Scenkonstguiden och konstnärlig ledare för den fria scenkonstgruppen Teater Nu. Har regi som sin huvudsakliga konstnärliga praktik.

STYRKA: Gala-general, påhittig idespruta och en hejare på att utveckla konstnärliga koncept.

BY THE WAY – Matilda kunde Lars Noréns Personkrets utantill vid 8-års ålder och hade ordet “tristess!” som favoritord som 10-åring.

 

✨✨✨

Rasmus Klamas

rasmus

Foto: Johnny Kääpä

GÖR: Är en del av Scenkonstguidens crew och en del av Teater Nu:s konstnärliga ledning. Var senast aktuell som skönsjungande konferencier under Scenkonstguidens musikalsatsning Next Stop: West End. Har skådespeleri som sin konstnärliga praktik.

STYRKA: Musikalisk, har studerat Barn- och ungdomslitteratur och Genusvetenskap på universitet och hänger med i nyhetsflöden och trendskiftningar.

BY THE WAY – Visste ni att Rasmus deltagit i SM-final i bowling?

 

✨✨✨

Sara Östebro

sara_webb

Foto: Micaela Mandorff

GÖR: Del av Scenkonstguidens crew och är med i Teater Nu:s konstnärliga ledning. Sysslar med performancekonst som huvudsaklig konstnärlig praktik.

STYRKA: Besitter en distinkt konstnärlig medvetenhet och ställer frågor som utvecklar.

BY THE WAY – Visste ni att Sara är medlem i Counter Strike-klanen Chicken Army?

 

Malmö

tora

Tora Botwid

GÖR: Är scenkonstnär, scenograf och videokonstnär.

STYRKA: Dras lätt med i konsten, med känslor, hjärna, och gärna kropp om hen erbjuds att delta. Samtidigt, normkritisk to the bone. En bra blandning av hejdlös nyfikenhet och en automatiskt analyserande ådra.

BY THE WAY – Tora funderar för tillfället över nya namn då hens identitet och könsidentitet är i ständig gungning. Sökes; ett till namn vid sidan om (det enligt traditionella mening feminina) Tora, som är mer androgynt klingande. Hen har testat ”Anakin” under en tid men har hamnat i alltför många awkward samtal om star wars (som hen vet generande lite om) och är därför i process av att finna ett nytt. Senaste googling; ”Sci Fi Names”(…förslag mottages med nöje!).

✨✨✨

Mariobild

Mario Castro Sepulveda

GÖR: Scenkonstproducent med en förkärlek för superhjältar och belgisk dansteater. Jobbar som kommunikatör och turnéläggare på Teater 23 i Malmö. Hjärtat slår lite extra hårt för scenkonst som vänder sig till en ung publik. Ploppar även upp då och då som skådespelare i andra sidoprojekt eftersom scenen är alldeles för jävla rolig att hålla sig borta ifrån.

STYRKA: Räds inte för vare sig det populärkulturella, fulkulturella eller finkulturella och vägrar att sluta vilja bli överraskad.

BY THE WAY – Visste ni att Mario extraknäcker som spöke som guidar historienyfikna boende och besökare genom Malmös blodiga förflutna?

 

✨✨✨