Hej Nayab Ikram!


Publicerades 2019-04-26

Konstnären Nayab Ikram befinner sig på Boy konsthall på residensvistelse i vår, där hon kommer arbeta på plats i Bollebygd och ta fram nya konstnärliga verk. Sara Östebro har ställt ett par frågor för att lära känna denna “big city girl” från Mariehamn, Åland.

 

Hej Nayab! Konstnär, fotograf, curator och korad som en av Svenskfinlands stora framtidshopp – men vem är du utanför dessa flashiga epitet?

– Jag är en småstadstjej från Mariehamn, men brukar skämtsamt säga att jag är en ”Big city girl”. Idag är jag bosatt i Åbo, där jag bor i kollektiv tillsammans med mina växter, vilket avspeglar min sociala sida väldigt väl. Jag trivs att ha människor runt om mig, samtidigt som jag behöver ha lika mycket ensamtid för att må som bäst. Jag sover gärna längre än dom flesta, för att sedan vara vaken ända in på småtimmarna, men det är mest för att jag är som kreativast på natten. Under våren kommer jag leva på sparris, för det är det bästa jag vet!

 

Hur kommer det sig att det är konst du gör?

– Att vara konstnär är för mig att vara aktivist, där konsten är ett verktyg till att ifrågasätta, påverka och ändra. Ett sätt att lämna ett avtryck i samhällsdebatten, som ett komplement fritt från det verbala.

Jag gör alltså konst för att jag ser det som det främsta verktyget för mig att påverka samhället på. Jag trodde jag aktivt valde att blir konstnär, men som jag senare märkte är det snarare min livsuppgift.

Som en person som använder orden, använder jag som konstnär det visuella. Jag tycker bäst om konst som på något sätt skapar en friktion, för det är där något uppstår. I spänningen. Mellan kreatören och verket. Mellan verket och betraktaren. Den ändlösa dialogen, som aldrig är den andra lik, beroende på vem som är betraktaren. Dialogen skiftar, precis som samhället.

 

Vilka frågor återkommer du till i ditt konstnärliga arbete?

– För tillfället står koncept som berör kulturidentitet och post-internet i fokus i mitt arbete, och har varit återkommande i min kreativa process under de senaste åren.

 

Vad skulle du vilja förändra med konstscenen här i Norden?

– Jag är ena halvan av curatorduon in a way. Tillsammans med min kollega Ramina Habibollah arbetar vi ur ett intersektionellt feministiskt perspektiv för att utmana den nuvarande normen inom kulturpolitiken i Finland att blir mer representativ.

Vilket är något som jag också vill förändra inom konstscenen i Norden, eftersom POC- konstnärer är underrepresenterade. Där våra möjligheter, perspektiv och uttryck långt ifrån är jämlika våra vita kollegors.

 

Du kommer från Åland – vad är det bästa med att vara uppväxt i ett litet samhälle?

– Det bästa med Åland är att det är lätt att vara spontan, tycker det är det bästa med små samhällen överlag. Vill man göra något, skapa olika kontext och sammanhang så är det bara till att gör’t. Tycker också om Åland eftersom det är nära naturen, och havet. Jag älskar havet och märker att jag trivs bäst på ställen där jag ser vattnet, om inte havet så räcker en å för att fylla vattenbehovet.

 

Nu under våren kommer du befinna dig på en annan mindre ort! Har du några fördomar om Bollebygd som du tror du kommer slå hål på eller som du tror kommer bekräftas?

– Det jag främst tänker på är att alla känner alla i Bollebygd, men mer fördomar än så har jag inte. Eller jo, hur öppna Bollebygdare är för nutidskonst, det känns som att det brukar vara den största tröskeln på mindre ställen, lokalbefolkningens engagemang till nutidskonst eller konst överlag.

Är annars mest nyfiken på att se om det finns några likheter och om det är något som är annorlunda här jämfört med Åland.

 

Vad kommer du syssla med under din residensvistelse i Bollebygd?

– Jag har funderat mycket kring familjeritualer sedan jag kommit till Bollebygd. Baserat på familjeritualer, eller kanske något helt annat som kommer ut ur den kreativa processen, hoppas jag att kunna dela med mig av under min residensvistelse här. Vilket kommer bli spännande att se!

 

.

 

Läs mer:

Nayab Ikram

Instagram: @nayabikram

Curatorduon: @_inaway_

 

Följ Boy konsthall för att hålla koll på programmet under Nayabs residens!

Facebook: Boy konsthall

Instagram: @boykonsthall

 

 

Omslagsbild: Nayab Ikram, självporträtt.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *