everything-for-you-bro_banner

Hon gav aldrig upp om sin dröm


Idag, fredag 27 januari, startar Göteborg Film Festival. Carmen Jedrzejak har träffat filmfestivalaktuella Ewin Ghaderi som spelar huvudrollen i filmen Allt för dig, bror.

Filmen är inspirerad av en novell som handlar om 15-åriga Irma. En utsatt tjej som har det tufft i en förort. Bristen på vuxna förebilder leder till svåra situationer där knark och kriminalitet styr ungas vardag.

– Irma är en väldigt tuff tjej. Trots att hon hamnar i olika obekväma situationer lyckas hon alltid klara sig. Hon är väldigt stark, berättar skådespelerskan Ewin Ghaderi.

Ewin är 20 år, hon beskriver sig själv som en glad person som alltid försöker se livet från den ljusa sidan. Hennes kamp för att uppfylla sin dröm om skådespeleri började när hon var 14 år gammal. Provspelningen inför rollen till filmen beskriver hon som en av de mest nervösa händelser hon varit med om under resan.

– Jag kände hur magen vändes upp och ned, så nervös var jag. För ett tag sedan var jag på en audition till en musikal för barn. Jag gick dit och så var det massa ungar, småbarn. Jag frågade mig själv: vad gör jag här? Deras unga ålder hjälpte inte mot min nervositet. Oberoende på situation vill jag prestera, ge allt jag har.

IMG_0261

Ewin Ghaderi. Foto: Carmen Jedrzejak.

När Ewin skulle provspela för Allt för dig, bror visste hon inte så mycket om rollen. Okunskapen dämpade inte hennes pirriga mage. Hon menar att det inte var en vanlig audition, när hon kom in blev hon ombedd att sätta sig.

– Jag trodde att jag skulle få ett manus som jag skulle få läsa upp men istället fick jag massa frågor av regissören Enver Ramirez och manusförfattaren Mischa Snicker.

Frågorna fick Ewin att slappna av.

Hur kommer det sig att du blev vald tror du?

– De såg Irma i mig. Det skulle vara en tjej, som ser ut att komma från förorten – och lite kaxig med lite attityd. Själv uppfattar jag mig inte som en person med attityd men jag fick de nog att tro att jag var en kaxig tjej.

Utmaningar som Ewin ställdes inför kom hon över genom tankar på att det inte var verklighet, att det bara är skådespeleri. Enver Ramirez stöttade Ewin genom resan. Allas professionalitet, omtanke och stöd har varit en viktig del för Ewin. Det ledde till att hon kunde sträcka ut sina vingar.

– Det var många jobbiga scener, men att spela en roll är överhuvudtaget en utmaning i samma ögonblick som det är spänningsfyllt att få jobba med nya människor. Det var kul att jobba med alla samtidigt som man blev vänner privat med.

Ewin gav aldrig upp, efter sex år av försök slår hennes önskan in. Nu äntligen fick hon chans att stå framför kameran.

– Jag har mognat som människa, vuxit upp, fått nya upplevelser och erfarenheter. Det är en bra insikt jag kan ta med mig in i framtiden.

Ewin menar att själva filmen lyfter fram ett ovanligt perspektiv där en ung tjej från en förort är huvudkaraktären. Att uppmärksamma denna typ av historia är viktigt för samhällsutvecklingen.

– En tjej som står i centrum. Oftast handlar det om killar, jag tycker att det är jätteviktigt. Det handlar inte om jämställdhet utan det handlar om att tjejer i den här typen av genre inte syns. Av någon anledning får oftast killar mer roller i kriminalserier och filmer. Vidare är det en kvinna som skrivit manus, det tycker jag är betydelsefullt.

Hennes tips till de som är intresserade av skådespeleri är att ha skinn på näsan, söka upp auditions i närområdet och att gå på så många som möjligt. På detta sätt uttrycker hon sin önskan att få fler skådespelarjobb i framtiden.

– Jag ska fortsätta gå på auditions för olika roller. Och fortsätta med teater, avslutar hon.

 

Kolla in Allt för dig, bror på Göteborg Film Festival, läs mer här.

Omslagsbild: Från Allt för dig, bror. Foto: Enver Ramirez

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *