Prod_banner

Hej Producentbyrån!


Publicerades 2018-11-16

“Vi tror att scenkonsten har en otrolig potential och en makt att förändra.” Vi har haffat Dag Rosenqvist, kommunikatör på göteborgsbaserade Producentbyrån som i år fyller tio år. Dag berättar hur en vanlig producentdag ser ut, om oväntade uppdragsförfrågningar och tipsar om spännande scenkonst.

 

Hej Dag! Berätta, hur kom Producentbyrån till?

– 2007 träffades de tre frilansproducenterna Anna Isaksson, Hanna Uddenberg och Malin Enberg på en kurs. Några månader senare träffades de tre igen i samband med ett projekt. Ur de här mötena uppstod diskussioner om att det bitvis var ganska ensamt och ibland utsatt att jobba som producent och att det kanske skulle vara både mer effektivt och dessutom roligare att istället jobba tillsammans. Tankarna kring att skapa något nytt malde vidare och landade så småningom i idén om en kreativ byrå som samlar flera kompetenser såsom projektledare, producenter och kommunikatörer under ett tak för att gemensamt driva projekt och uppdrag inom scenkonst av alla de slag. 2008 gjorde de tre verklighet av idéerna och Producentbyrån grundades.

DAG_5

Dag Rosenqvist. Foto: Erik Bergstrand

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Det där med en helt ”vanlig” dag är något ganska sällsynt när man jobbar som vi gör. Men en relativt typisk dag är fylld med en hel massa knappande på tangentbord eftersom mail skickas kors och tvärs för att driva verksamheten och alla de olika projekt som vi jobbar med framåt. Ofta går telefonerna varma med samtal om hotellbokningar, arbetsgivarintyg, tryckfiler, ansökningar eller något helt annat. Möten avlöser varandra och ibland känns det som att mötestiden utmanövrerar den faktiska egna arbetstiden Det händer att vi har dagar då vi knappt hinner prata med varandra… Vi dricker väldigt mycket kaffe. Gärna med både varandra, med våra kunder och vänner som råkar vara i närheten. Men det är viktigt att det är bra kaffe. Starkt och kolsvart ska det vara, annars kan det va.

 

Vad har varit det roligaste/knäppaste minnet från dessa tio år?

– Vi jobbar främst med våra kunder i fokus och det vi gör utgår från deras behov och önskemål. Så vi är kanske ibland (eller kanske ofta) lite dåliga på att lyfta eller uppmärksamma sådant som vi själva gör. Men 2013 fick Producentbyrån möjlighet att inviga Kulturnatta i Göteborg, vilket var ett otroligt rolig uppdrag där vi både praktiskt och konstnärligt tog oss an genomförandet. Det blev till en magisk höstkväll med massor av spännande scenkonst längst kanalen vid Trädgårdsföreningen i Göteborg. Ett väldigt fint minne som vi ofta återkommer till. Knäppast var nog när en manlig strippa hörde av sig och frågade om vi ville jobba med att boka framträdanden åt honom. Det ville vi inte. Men det kanske hade varit en intressant utmaning?

 

Det känns som att ni har ett större mål än att ‘bara’ producera scenkonst, en vision av vad scenkonsten kan göra och vara, ni vågar vara politiska och skriver ofta engagerat i era nyhetsbrev. Har jag förstått er rätt då, har ni en världsförbättrande ambition?

– Världsförbättrande kanske är ett stort ord. Men vad vi har insett med åren är att vi, i och med det nätverk och den erfarenhet vi har samlat på oss, har en plattform för att nå människor. Där känner vi att det både är ett privilegium och kanske till viss del en plikt att använda den plattformen för att lyfta frågor som engagerar oss, i det stora och i det lilla. Vi hyser egentligen inga illusioner om att förändra världen, men vi tror att just en pågående dialog är ett av de viktigaste instrumenten för att motverka krafter som försöker inskränka människors fri- och rättigheter. Oavsett om det handlar om ett försvar för konstens rätt att vara konst, tankar kring neddragna kulturbidrag, ID-kontroller eller varje människas oinskränkta rätt att uttrycka sig genom konst och kultur.

Men det är viktigt också att påpeka att det absolut inte handlar om att sitta på alla svaren. För oss är det mer intressant att formulera frågor och funderingar, att låta saker vara öppna, att det kan vara ok att det finns en tvetydighet, att allt inte hela tiden är svart eller vitt. För det är det sällan i livet. Vi tror att scenkonsten – och självklart konsten i stort – har en otrolig potential och en makt att förändra. Det är bara viktigt att se till att konsten inte blir ett instrument utan att den kan få vara nog i sig själv. Det känns som att just det perspektivet ibland glöms bort i kulturdebatten.

 

Ni som jobbar med scenkonst dagligen, har ni något insider-tips på vad en bör kika in under den närmsta tiden?

– En av de stora nackdelarna när man jobbar med scenkonst är att man ibland kan vara lite dålig på att faktiskt själv gå och se saker som händer. Men självklart måste vi tipsa om Danskompaniet Spinns föreställning Skirtpower som spelas söndag den 18 november på Regionteater Väst i Uddevalla, Kulturhuset Storbrunn i Östhammar den 22 november och Festival Normal i Umeå den 8 december.

Här i Göteborg tycker vi att man ska gå på Geigers Basfest 2018 den 23-24 november på 3:e Våningen. Det lär kunna bli fantastiskt när de undersöker och hyllar basfrekvenser i olika former. Sen är vi nyfikna på koreografen och dansaren Ami Skånberg Dahlstedts kommande föreställning Yamamba som har premiär på Atalante den 5 december. Utöver detta så är Folkteaterns digitala rum för experiment, Fjärde scenen, ett grymt intressant projekt att hålla ögonen på.

skirtpower

Skirtpower – Danskompaniet Spinn. Foto: Chrisander Brun

Tio år bakom er nu, men låt oss kika in i framtiden – var är Producentbyrån om tio år?

– Med risk för att låta enormt tråkiga så är vi är nog ganska mycket samma som vi är nu. Vi är något slags företag som jobbar med någon slags scenkonst. Om vi tittar tillbaka på var vi startade så har Producentbyrån utvecklats enormt mycket. Vi har samlat på oss fler kompetenser och mer erfarenhet. Lärt oss av att gå på nitar, renodlat vad vi behöver för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt, tagit oss an större utmaningar och bredare projekt. Men kärnan – scenkonsten – har bestått. För det är just scenkonsten som allting handlar om, det är vår grund, det är det vi brinner för. Så om 10 år kommer vi kommer jobba med olika dansgrupper, festivaler, samtida musik, communityprojekt, konferenser, premiärer, turnéer och en herrans massa mer. Vi kommer förhoppningsvis fortfarande tjata om vikten av konst som berör och att konst ska vara en angelägenhet som ges möjlighet att möta så många människor som möjligt.

 

Och tills sist, hur kommer 10 års-kalaset se ut, hur kommer ni fira?

– Vi har faktiskt redan firat med kalas, ballonger, god mat, godis och skumpa. Ganska mycket skumpa till och med. Det har varit otroligt mycket jobb under året och vi har knappt hunnit med att ta en afterwork. Därför så bestämde vi oss för att fira 10-årsjubileumet redan i september, med nära och kära i ett mindre sammanhang. Vi känner oss otroligt stolta och tacksamma över att vi fortfarande har möjlighet att jobba med det som ligger oss varmast om hjärtat! Att det redan har gått 10 år känns lite galet men också helt fantastiskt!

 

Producentbyrån

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst. De stöttar scenkonstnärer med bland annat administration, ansökningar, kommunikation och turnékoordinering. Byrån håller till i Göteborg.

 

Omslagsfoto: Erik Bergstrand. Bilden visas här något beskuren.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *