Kattis_Crazy for you

Har musikalen förändrats på 13 år?


Snart är det dags för Next stop: West end och Rasmus Klamas har intervjuat en av de medverkande musikalartisterna, nämligen Kattis Trollregn.

Kattis Trollregn är en av de fyra musikalartister som kommer att bjuda på sång under Next stop: West end’s första akt. Kattis är en riktig veteran på området och har sedan examen från Balettakademin i Göteborg, spelat i många stora musikaler och sågs nu senast i Crazy for you på Göteborgsoperan. När Kattis var 17 år medverkande hon i en amatöruppsättning av en musikal och det var då hon satte siktet mot en karriär som musikalartist.

– Jag var cover* för en av rollerna och så en dag fick jag hoppa in och det där var en så jäkla bra känsla. Då sa en tjej till mig att om en ska bli musikalartist så ska du gå på Balettakademin i Göteborg, så jag sökte och på andra försöket kom jag in.

 

2003 gick hon ut Balettakademin och har sedan dess spelat i stora musikalen som bland annat Les MisérablesMy fair lady och West side story. Det har gått 13 år sedan examen och jag tänker att musikalen måste ha förändrats något på över ett decennium. Eller?

– Jag märker en stor skillnad bland oss, främst kvinnor, som arbetar att det finns en längtan efter verk som är moderna. Det återkommer en hel del klassiker och många av dem är skrivna för killar, av killar och med killar.

IMG_2216

Bild från första jobbet i Les Misérables i Århus.

Kattis berättar att det finns föregångare, såsom Wermland opera och uppsättningar som Carmencita Rockefeller på Göteborgsoperan (2013) och även Next to normal på Stockholms Stadsteater (2012), som är moderna musikaler med bra roller. Men har de stora rollerna för kvinnor blivit fler?

– Jag vet inte. Men jag skulle önska det, eller framför allt önskar jag att vi okommenterat kunde göra fler musikaler som speglar det samhälle vi faktiskt lever i idag.

 

Jag tycker mig se en sån utveckling och jag hoppas att vi kommer att komma dit, där vi säger hejdå till det dammiga och förlegade. Jag känner att 13 år i branschen förmodligen har gjort Kattis full av kunskap och knep som jag tänkte hon kunde få dela med sig av. Vad önskade hon att hon visste som helt ny i musikalvärlden?

– Jag önskar att jag hade fått med mig mental träning från skolan, för att bättre kunna hantera processen runt om kring. Exempelvis auditionsituationen; det är många gånger man klivit upp i ottan för hinna med ett tåg för att sen göra audition bara ett par timmar senare.. inte direkt de bästa förutsättningarna för att kunna prestera väl, där önskar jag att man i alla fall vågat be om att få byta till en senare tid.. ha ha. Sen handlar det väl om att försöka hitta sitt driv och inte försöka anpassa sig allt för mycket till vad man TROR folk vill ha.

 

Den 20 april är det alltså dags för Next stop: West end, där vi Kattis ska bjuda på två låtar. Vad var det som fick dig att vilja vara med på Next stop: West end?

– Dels är det ju musikal och musikal är fantastiskt, musikal är det jag arbetar med och brinner för. Sen så tycker jag att det är jätteroligt att det händer saker på både små och stora scener i Göteborg. Vi behöver fler musikalscener här! Detta blir en musikalkväll i ett annat format, det är ju både skitspännande och utmanande.

Vi ser fram emot att se vilka två låtar som Kattis ska bjuda på, men slutligen så undrar jag – Om du var en musikal, vilken musikal skulle du vara då?

Oj, hmm. Va svårt. Jag skulle vilja att hela mitt liv var en musikal.(skrattar) Det går inte att välja en musikal, jag är lite av varje ha ha precis som det inte räcker med en musikal för att representera vår samtid, eller EN musikalscen i Göteborg…

 

IMG_2577

Här bjuckar Kattis på en logebild från Crazy for you!

ORDLISTA

* Cover – En person som medverkar i ensemblen, men som också repeterat in en av rollerna och hoppar in ifall ordinarie person är sjuk. Kallas även understudy.

 

NEXT STOP: WEST END

20 april, 19.30-22.00

Läs mer här.

Köp dig en biljett här.

 

Omslagsfoto från Crazy for you. Fotograf: Mats Bäcker

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *