bocker_banner

Han vill förändra världen genom ord


Carmen Jedrzejak har träffat Christofer Bocker som skrivit manuset till föreställningen DE ANDRA som har premiär på Angereds Teater.

DE ANDRA är en berättelse om mor och dotter som befinner sig i dystopisk framtid där de bara har varandra. Den 10 mars 2017 är det premiär för pjäsen på Angereds Teater.

– Temat är mellanförskap. Det är ett ord som används allt oftare, berättar Christofer.

Han ser det som en identitet, vad är vad? Det är ett stort begrepp som är komplicerat och fängslande. Under sin resa till USA i våras intervjuade han människor med somalisk bakgrund som tidigare bott i Sverige och svenskättlingar. Svensk kultur och traditioner är något svenskättlingarna uppskattade även om de inte kan prata svenska medan han kunde intervjua de med somalisk bakgrund på flytande svenska.

Christofer tycker att det är spännande hur världens förändring ser ut idag och hur vissa frågor får en annan vikt än tidigare. Hur vi växer upp och hur allt tar sin riktning. Svenskättlingarna tycke att det var intressant att prata med Christofer eftersom han uppfattas som svensk trots att han inte har båda föräldrar från Sverige.

– Syftet för mig med pjäsen är att få människor tänka på någonting de inte gjort tidigare. Och undersöka begrepp som identitet och möte, förståelse.

Christofer menar att när man får en ny tanke kan man känna sig förlorad i den och tappa kontrollen för en stund, men att det är just det som får oss att utvecklas. Att förstå någonting nytt sätter igång en tänkandeprocess, en sådan process ger oss förståelse för andras livssituationer och vad man själv har för roll.

– Makt och ansvar är invecklade begrepp, ju mer makt någon har desto mer ansvar måste den bära vilket lätt kan leda till till en vilja att lägga ansvar på någon annan samtidigt som du har möjlighet till att påverka vad som händer. Nu med denna twitterpresident också. Jag tycker det är problematiskt med den nuvarande tilltron att svåra frågor kan besvaras med korta svar, säger Christofer.

Verkligheten är annorlunda menar han. Stora frågor kräver mer utvecklade svar därför föredrar han scenkonst. I det området kan man undersöka saker som är komplicerade på ett sätt som leder vidare.

skadespelare

På bilden: Segal Mohamed & Shukri Dahir som spelar i DE ANDRA. Foto: Ulrich Hillebrand

Christofer har tidigare skrivit Det förlorade paradiset, Angels of Angered och Skam som spelats i Angered. Han är född i Rannebergen och har jobbat många år i Angered.

– Det som är märkligt är att när jag jobbade med Angels of Angered så promenerade jag runt i området och kände igen mig väldigt mycket. Plötsligt upptäckte jag att jag hade bott på den gården under min uppväxt, oväntat är jag tillbaka och intervjuar just barn, berättar han.

Var det hemlängtan?

–Dels så tycker jag att Angereds Teater är intressant att jobba på, de jobbar mycket med nyskrivet och lokal förankring i sitt arbete.

Han uttrycker sig lyckligt lottad för att kunna jobba i Angered utan att tänka att det är en “farlig” förort. Det är viktigt att vara medveten om problemen som finns på en plats, som alla platser har sina problem, men att även lyfta fram dess positiva sidor. En balans som skapar en komplex bild när båda delar lyfts fram.

Det som Christofer saknar i Göteborg är en scen som är öppen för nya röster där människor kan ta plats, men han önskar även att lokala politiker ska synas mer ute. När han var för första gången hos kommunfullmäktige visste han inte hur lätt det är att komma i direktkontakt med dem, därför vill han uppmuntra stadsbor att ställa frågor för demokratin finns tillgängligare än många kanske tror, frågan är bara hur länge.

image1

Christofer Bocker.

Även om Christofer kan sakna att bo i Göteborg känns det skönt för honom att bo i Sunne. Syftet med flytten dit var att isolera sig från omvärlden för att kunna skapa. Skrivande är en långsam process som funkar bäst för honom när han är ensam. I sitt nästa påbörjade projekt uppe i Sunne låter han 100 personer prata fritt i en timme på en divan. Nyfikenheten landar på hur andras reaktioner blir när man pratar med en främling. Eftersom att Sunne är en liten stad var Christofer orolig över att det bara skulle dyka upp en viss del av befolkningen som t.ex unga eller äldre men som tur lyckades han få med alla slags människor i olika åldrar och bakgrunder.

– Det roliga var att nummer 100 kom aldrig då la jag mig själv och pratade istället. Det går inte att möta andra utan att möta sig själv.

Idag ska han fortsätta jobba med sitt manus som han skrivit utifrån intervjuer med tre olika kvinnogrupper mellan 40 och 90 år. Den gör han på beställning av en teater och handlar om förändringar i Sverige de senaste 100 åren. Ett arbete som har tagit två år att få fram material till.

 

DE ANDRA

Angereds Teater

Premiär 10 mars

 

Omslagsbild: Christofer Bocker

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *