IMG_2217

Hallå Saga Björklund Jönsson!


Saga Björklund Jönsson har en superhöst med dinosauriepremiär och riksteaternproduktion. Dessutom gästar hon Scenkonstguidens Konstbrunch nu på söndag 29/10.  Jag bestämde mig för att säga hallå i farten.

 

– Hallå Saga!

Vad har du för häftigt i pipen nu? 

Jag regisserar Jurassic Park tillsammans med Hanna Morau för Bataljonens räkning på Stora Teatern. Det ska bli sjukt episkt att sätta upp ett sånt fett radikalfeministiskt epos! Och jag har komponerat och regisserat (tillsammans med Isabel Cruz Liljegren) musikalen “åååå snälla följ mig <3 <3 <3” på Riksteatern som håller på att turnera just nu. Och så repar jag en nyopera som heter “säg till!” med New Opera CO som ska ha premiär 20:e november. Och jag hade precis möte med Andrea Edwards om ett projekt som vi håller på med, som är lite hemligt, men det kommer mer info snart och vi är extremt taggade!! Förresten, betyder “ha i pipen” liksom det som komma skall?

 

Jajamen, pipen är liksom produktionsröret eller livssnurran om en så vill.

Men också, det räcker inte riktigt. För jag har också i pipen att ha lövkrig och att spåna framtidsidéer med Amanda Elsa Andréas och planera en show med Sepehr Behzadi och att mysa med Lydia Sjöberg och jättemycket annat!

 

Den 6 november spelar ni Jurassic Park på Stora Teatern. Kan du ge oss en försmak på vad vi kommer att se? 

Jättemånga dinosaurier. Synkroniserad dans. Coola effekter. Sjukt många som är superfina och engagerade och fläkiga och roliga och snuskiga. Det är som att vi bara tar allt som känns fett och för maxat och så gör vi det ändå, fast vi inte har täckning för det. Vi gör och gör och gör och det är jättekul. Och jag använder jätte jätteofta för att det är väldigt jätte hela tiden. Så kommer det vara!

 

Om du var en dinosaurie vilken skulle du vara då? 

Men åh, så svår fråga! Jag spelar ju människa i showen men blir mer och mer sugen på att vara en långhals. Säkert för att jag är så kort.

 

På söndag är det ju brunch och då undrar jag förstås vilken brunchtyp du är? 

Sitta länge och ta flera gånger-typen. Jag är med i flera frukostklubbar. Jag och Lydia Sjöberg har frukostmöte två dagar i veckan där vi avhandlar livet varje gång. Alla kategorier ska liksom med. Det är fint. Och när jag är hemma med barnen lär jag mig tex att jag är mesost- och kaviar-typen. Alltså på samma gång. Try it!

 

Vad blir du riktigt inspirerad av? 

Folk som vill saker och gör sånt dom måste för att dom vill så mycket. Jag blir inspirerad av min vän CKey för att han är så jävla fin och peppande. Och av att vara i Bataljonens trånga källarlokal med en massa folk som inte känner varandra men som svettas och köttar ihop.

 

Vilket slagord skulle du ropa på barrikaden? 

4 timmars arbetsdag! Sluta vara dum i huvet! Följ inga omoraliska lagar! Drick kaffe med nån du hatar!

 

Vad önskar du dig mer av i nuet? 

Ingenting! Eller allt!

 

Hur kombinerar/hanterar du alla dina olika yrkesroller? 

Jag bara byter och blandar. Som typ gymnasiet – först är det mattelektion och sen idrott. Jag brydde mig jättemycket ett tag om att försöka vara en grej mer och att allt ska rymmas inom en rimlig förklaring. Nu skiter jag i det. Jag är allt, det är najs. Funderar till och med på att börja på Chalmers ibland. Men hinner inte pga life.

 

Vad kommer vi få höra på Konstbrunchen den 29/10?

Jag tänkte prata om konstnärlig kvalitet (aka bullshit?), amatörmässighet, vikten av kaffe, och så kommer jag berätta vad några av mina visa kollegor och vänner har gett mig för råd. Kanske dra några skämt om folk inte verkar ha kul. Jag tänkte också lyssna på dom som är där och försöka snickesnacka lite.

 

Här ser vi Saga härnäst:

Konstbrunch #3

29 oktober, kl 11.00
Kulturhuset Kåken, Göteborg

 Jurrasic Park

6 november kl 19.00 
Stora Teatern, Göteborg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *