trastock_banner

The great summer guide vol. 3


Nummer tre och avslutade del av sommarens stora guide till scenkonst – ett axplock av vad som finns att sysselsätta sig med från norr till söder. Det blir konst på festival, gruva, allsång, farligheter, street art, nya rörelser och sommarfars.

 

Trästockfestivalen

Trästockfestivalen är Sveriges största fria festival – det är alltså alldeles gratis att besöka festivalen! Under två dagar får vi livemusik, performance, mat och andra härligheter på natursköna Nordanåområdet i Skellefteå. Under kategorin “annat” i programmet hittar vi ett gäng konstnärer som gästar festivalen – bland annat Gränskatten som vi tipsat om i tidigare sommartips, men också mer – jag drar tre:

Hans Tjej , en kreativ outlet från den som står bakom, tittar, lyfter och klappar händerna. Under Hans Tjej produceras och revideras lösningar till nya idéer, skissas de fram trampoliner.

Caroline Eklund, konstnär/hantverkare/attributmakare och bosatt i Skellefteå. Med inspiration från folktro, natur, historia, det övernaturliga och underliga ger hon liv till sina egna fantasivarelser. Oftast i form av djurmasker och skulpturer av väsen som lever djupt inne i skogar, sjöar och berg – långt bort från människans fördärv.

Caroline Ljuus, konstnär och poet bosatt i Umeå. Caroline undersöker olika maktstrukturer, klichéer och stereotypa föreställningar i sina projekt. Hon medverkar i årets poesiantologi av Blå Blixt Ingen rök utan mareld på Brombergs förlag med en dikt som synliggör adoption från Sydkorea.

 

Nordanå, Skellefteå

Fredag 21 juli – lördag 22 juli, 12.00-02.00

 

Ställbergs gruva

Säsongsprogrammet på Ställbergs gruva är i full gång! Har du ännu inte besökt denna plats så bör du se till att ta dig dit.

Saxar från programmet:

19 juli -> Sång till välfärden

Välkommen till en kväll med smakprov från tillblivelsen av en ny teaterföreställning, reflektioner kring pågående arbete av konstnärer, filmare, författare och musiker som arbetar på plats vecka 29. Soppa och kvällsöppna utställningar!

25 juli —> Tema: arbete och fritid.

Berättelser från Ljusnarsberg med omnejd. Konsert med Iiris Viljanen.Utställning och fika.

10-12 augusti —> Att återta det levande
Omställningsdagar vid Ställbergs gruva och Finngården Rikkenstorp. Vandring, föredrag, musik, poesi, samtal och servering.

 

Ställbergs gruva

Gruvvägen 5, Kopparberg

19 juli, 25 juli, 10-12 augusti

 

VLT i parken

Kom och sjung med när Västmanlands Teater håller allsång i Stadsparken/Teaterparken i Västerås! Packa picknickkorgen med dina bästa godsaker, ta med egen stol och ett gäng vänner – och kvällen är kirrad! Konferencier är ingen mindre än Niklas Hjulström, och entrén är fri.

Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Fredag 18 augusti, 19.00

 

Det farligaste som finns – Parkteater

Det händer mer saker i parken! Dagen efter allsång kan du kolla in det farligaste som finns, men vad är det egentligen?

Kanske är det att ställa sig framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg? Eller att dela ut flygblad om koncentrationsläger i nazityskland? Eller att hoppa ner på ett tunnelbanespår för att rädda någons liv?

Vissa säger att det farligaste helt enkelt är att vara rädd. Rädda människor är farliga. Men vi är ju rädda hela tiden. Du är rädd, jag är rädd, alla är rädda. Det farligaste kanske är att inte orka med rädslan? Att bli som en robot som bara gör som den blir tillsagd för att slippa tänka eller känna?

Det farligaste som finns är en föreställning från 4:e teatern. Om modiga människor som vågat känna, tänka och handla.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol!

 

Stadsparken/Teaterparken, Västerås

Lördag 19 augusti, 18.00

 

Street Art Festival

Rizoma Galleri i Falköping ställer till med en månadslång street art-festival! Är detta nyheter för er så missade ni invigningen den 15 juli, men ni har fortfarande bra med tid att hinna kika in annat som festivalen har att erbjuda. Bland annat gästar festivalen Board Dripper från Querétaro, Mexico, och gemensamt har de kokat ihop ett program bestående av utställningar, workshops och kreativa hang-outs. 

 

Rizoma Galleri (och andra platser i Falköping)

Tom 16 augusti

 

Not Visible/Visible med Nya Rörelsen

Nya Rörelsen undersöker rörelsens språk och skapar en plattform för att gemensamt kunna upptäcka helt nya uttrycksformer. De beskriver sig själva som ett växthus för professionella dansare. Nu är de aktuella med ett verk där det undersöks om rörelsens kraft kan avlägsna alla de hinder som delar upp vårt samhälle i minoriteter. Verket visas på ett gäng platser omkring i Malmö, som en del av Sommarscen Malmö.

Not Visible/Visible är ett performanceprojekt där unga med vitt skilda bakgrunder söker efter en gemensam röst genom rörelse. Synlighet är ett centralt tema i föreställningen. Men vad betyder egentligen synlighet för en ung männsika i dag?

 

Lokstallarna

8 augusti, 19.00

 

Rönneholmsparken

9 augusti, 19.00

 

Malmö Live, vid kanalen

10 augusti, 16.00

 

Malmö Live, vid kanalen

10 augusti, 19.00

 

Pastor Qvist

Sommaren är farsernas högtid! På Marsvinsholmsteatern i Ystad kan du i år se en komedi om stränga präster, frivola fruntimmer och vilsna ungdomar. Jag har också hört att pjäsen är specialskriven för just teaterns egna utomhusscen.

I den lilla byn bakvattnet väntar man på besked, kommer Pastor Qvist att frias eller fällas i domstol? Frias han blir det fest, då skall det ställas till med bröllop mellan sonen och grannflickan. Fälls han blir det en sorgens dag för alla utom de unga tu som har helt andra önskningar än att gifta sig med varandra…

 

Marsvinsholmsteatern, Ystad

Onsdag 19 juli – onsdag 13 augusti,

Spelas ej torsdagar och fredagar

 

Omslagsbild från Trästockfestivalen. Foto: Ludwig Eriksson.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “The great summer guide vol. 3