Fotograf Andreas Paulsson-SKG

The great summer guide vol. 2


Nummer två av tre i ordningen av sommarens stora guide till scenkonst. Här får du teater om arbetare på fabrik x3, feministisk historia och en stor dos fantastisk dans. Precis som förra tipset så går vi från norr till söder.

 

Gränskatten

Årets sommarteater med Lule Stassteater är föreställningen Gränskatten som turnerar hela sommaren i norra Sverige. Förutom turnén så spelas den också på hemmascenen i Stadsparken i Luleå. Gränskatten är skriven av stjärnskottet Isabel Cruz Liljegren och handlar om Gränskatten som av misstag får mig sig Gatukatten in i paradiset när hen ska gömma sig från den sönderfallande världen.

“Gränskatten sätter upp regler: en får inte gräva för djupt i sanden, inte riva hål i tapeten och det finns frågor en absolut aldrig, under några som helst omständigheter, får ställa. Gatukatten förstår snart att det finns hemligheter som Gränskatten är noga med inte ska komma ut. Lika noga som hen är med att ingen annan katt ska komma in.”

Om du befinner dig i faggorna kring Luleå, missa inte att ta med dig ett barn i din närhet och se Gränskatten. Tror det kommer bli både häftigt och tankeväckande.

 

Spelas på turné under sommaren och hösten

Premiär, 1 juli – Kirunafestivalen

Spelas till och med 30 juli och börjar sen 6 september igen. 

 

Anno 1317 – Nyköpings gästabud

Taglinen är “I sommar skriver vi om historien”, för i år är det 700-årsjubileum av Nyköpings Gästabud så denna sommar är Teater Sörmland tillbaka med en ny pjäs. Det är dramatikern Karin Isaksson som valt att berätta historien om Nyköpings Gästabud ur kvinnornas, trälarnas och barnens perspektiv. Över 100 personer på scenen med både amatörer och ett stort gäng professionella skådisar. Som Kung Birger ser vi Robin Stegmar och Linnea Burén tar sig an Drottning Märta. Det kommer bli fartfyllt, feministiskt och förmodligen helt fantastiskt.

 

Nyköpingshus

Premiär 1 juli

Spelas fram till 29 juli

 

Varvsspelet

I Uddevallavarvets gamla maskinhall blir det nu världspremiär av Varvsspelet som logiskt nog handlar om människorna på varvet. Det är en nyskriven text som bygger på intervjuer med tidigare varvsanställda. Låter det lite grått? Nja, tror icke det. Enligt uppgift så ska det bli både sång, dans och specialeffekter. Så jag är ganska säker på att du kommer bli allt annat än uttråkad. På scen så ser vi proffs som blandas med glada amatörer, precis som sommarteater brukar och kanske också ska vara. Medverkar gör bland annat nyutexade skådisen Jesper Gester och skådisveteranen Lisbeth Johansson.

 

Uddevallavarvets maskinhall

Premiär 24 juli

Spelas fram till 4 augusti

 

Spanska flugan

När Gunnebo Sommarteater firar 15 år, då blir det en riktigt gammal klassiker. Det är över 100 år sedan komedin Spanska flugan skrevs av Franz Arnold och Ernst Bach.  Vi får möta senapsfabrikör Klinker, här spelad av Sven Melander och hans fru som spelas av Eva Roos. Plötsligt dyker dansösen Spanska flugan upp och det ryktas om att det skett både ett och annat med ovan nämnda fabrikör. Som upplagt för förvecklingar och tokerier. Är du sugen på sånt, plus skratt och dans. Då har du kommit helt rätt!

 

Gunnebo Slott

Premiär 5 juli 

Spelas fram till 13 augusti

 

Sommarscen Malmö

Kalaskväll med Skånes Dansteater

Under två kvällar bjuder Skånes Dansteater in till kalas. Det blir guldkorn från det gångna året och tjukikar på det kommande. Ett potpurri som kommer skapa party i skjortan. En timme av dans av alla tänkbara sorter. Hurra!

Pildammsteatern

7-8 juli, 19.00

 

Sju gånger sju

Sju är ju ett magiskt tal och det tar Norrdans vara på genom att fira Finlands 100-årsjubileum med att sätta upp en tolkning av nationaleposet Sju bröder. Här har sju koreografer fått sju dagar på sig att skapa ett sju minuter långt dansverk om var sin bror. Jag tror det kommer bli så jäkla fett!

Spelas på olika platser i Malmö 

12-14 juli

Virpi Pahkinen

Virpi Pahkinen är ju ett unikum inom danskonsten och har exklusivt för Sommarscen skapat ett “skräddarsydd sommarmix”. Det låter lite som en somrig drink och det kanske det kommer kännas som också. Det blir specialskriven livemusik och Virpi med fyra dansare som bland annat kommer gestalta en viskande ökenvind.

Pildammsteatern

15 juli, 19.00

 

Min mammas dotter

Maria Nohra har snart täckt varje hörn av Sveriges land med sin toksuccéföreställning Min mammas dotter. Det är en humoristiskt monolog om en mamma som bryter mot samhällets oskrivna regler och där du bjuds på dans, boxning och Beyoncé!

Pildammsteatern

22 juli, 19.00

 

Dåliga Mänskor

Lilla Beddinge Teater har detta året förvandlats till ett bostadshus på Nobelvägen i Malmö. Det är 40-tal och vi får träffa Lillemor och Mackie som precis fått jobb på senapsfabriken. Andra världskriget är i full gång och judiska flyktingar flyr över vattnet från Köpenhamn till Malmö. Samtidigt drömmer Mackie och Lillemor om att se sig om i världen och om att dansa swing. Mikael Wiehe har skrivit musiken till den här grymma musikalen som nu sätts upp i en lada på den skånska sydkusten. Magi tror jag det kommer bli.

Lilla Beddinge Teater

Premiär 1 juli

Spelas fram till 5 augusti

 

Omslagsbild från Dåliga Mänskor. Fotograf: Andreas Paulsson

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *