_MG_1848

The great summer guide vol.1


Rasmus Klamas har finkammat landet Sverige och vaskat ut det mest spännande som kan skådas. Det blir en sommarguide i 3 delar som släpps under sommaren och här har ni första.

Sommaren är ju trots allt tiden då en vill gå på stan och springa in i någon häftig cirkusakt eller göra den där mysiga roadtrip:en till något ställe in the middle of nowhere. I detta kommande tips så finns det tips för båda tillfällena, så ta på dig shortsen, torka bort glassen ur mungipan och hugg in på följande grymma upplevelser från norr till söder.

 

Don Juan

I en över hundra år gammal dansbana i Sundborn utanför Falun ska det spelas Don Juan hela sommaren lång. Detta blir en fri tolkning av Molières version av historien om den legendariske kvinnokarlen. 1665 hade den premiär i Paris med självaste Molière som Don Juans högra hand, Sgaranelle. Den lades ner efter 15 föreställningar på grund av massiv kritik som menade att Molière förnedrade religionen. Men så här typ 400 år senare så spelas den alltså på en dansbana i Dalarna. Så här beskriver gänget bakom föreställningen deras version av Don Juan:

“En djupdykning ner i moral, etik och människors förhållningssätt till sina medmänniskor. Finns människans medfödda godhet? Varför tycks vissa leva på andras bekostnad utan ett uns dåligt samvete? Följ med när vi med stor humor ger oss in i människans skrymslen och vrår.”

Vi kan alltså vänta oss djupaste komik och gravaste allvar, kanske precis vad en vill uppleva en ljummen sommarkväll vid Sundbornsån.

Dansbanan Sundborn

Premiär 1 juli

Spelas fram till 21 juli

 

Charlotte Löwensköld

Selma Lagerlöf är ju en av våra mest omhuldade författare och det förvånar mig inte att hennes trilogi om Charlotte Löwensköld spelas på hela två ställen under 2017. I våras (och även i höst) spelades hela trilogin på Uppsala Stadsteater och nu i sommar spelas del 2 i trilogin – Charlotte Löwensköld, på Västanå teater i Sunne. Första delen Löwensköldska ringen spelades förra året. Västanå teater är veteraner på att spela Lagerlöf, de har bland annat tidigare spelat Nils Holgersson och Gösta Berlings Saga. I Charlotte Löwensköld blir det nyskriven musik signerad Magnus Stinnerbom, det ni!

Västanå teater

Premiär 24 juni

Spelas fram till 2 september

 

Enleveringen

En gammal operaklassiker av Mozart får nytt och fräscht liv på Årsta teater och kretsar kring en kidnappning. Det var hela 6 år sedan de tog sig an ett av Mozarts verk, då den ofullbordade Zaide. Men nu är det Enleveringen som gäller och enligt de själva så ska det bli en orädd tolkning av denna klassiker. Svenska dagbladets Bo Löfvendahl skriver så här om den:

“I Årsta återföds den som en både gripande och lekfull berättelse om kärlek och tvång. Underbart.”

Jag vet inte varför det känns som att opera passar så bra på sommaren, men jag tror att jag förknippar opera med svala vita kläder, som jag förknippar med Jane Austen, som jag förknippar med England, som jag förknippar med långa gröna fält, som jag förknippar med sommaren. Men nog om min luddiga associationsbana. Jag tänker mig att detta är en perfekt sommarnöje. Punkt.

 

Årsta teater

Spelas från 16 juni-9 juli

Människor i solen

De bästa komedierna är de svarta komedierna, iallafall om du frågar mig, och Jonas Gardell är väl ändå Sveriges guru på området. Här får vi fira midsommarafton med Siv och Svante som bjudit in Ingrid och Stig på middag. De känner egentligen inte varandra, de bor bara i samma stugby. Sen går allt åt fanders. Teater Tofta som tidigare gjort många klassiker, bland annat Ibsens Ett dockhem och Strindbergs Fröken Julie, gör nu en modern klassiker istället.

 

“Det är tragiskt, men ändå så komiskt. Och tvärtom. Som livet.”

 

Skratt med ont i magen är mitt bästa skratt och jag är rätt säker på att dessa skratt kommer att komma ur din mun om du tar dig till magasinet på Tofta Herrgård mindre än en timme från Göteborg.

Teater Tofta

Premiär 30 juni

Spelas fram till 12 augusti

 

Sommarscen Malmö

Malmö’s bästa tradition är utan tvekan Sommarscen Malmö, där en bjuds på två månader av kultur på nästan 50 olika ställen i Malmö. Det finns ju följaktligen en del programpunkter att välja på, så jag har stoppat näsan i programmet och valt ut det mest spännande som sker i början av sommaren.

Staden – En bakgårdsopera

Bara namnet ger mig rysningar. Det är vad det låter som, en opera på en bakgård. Närmare bestämt Chokladfabrikens bakgård. Det blir Bernstein, Puccini, Mozart och Bizet med mera. Ta med dig något att sitta på.

Chokladfabrikens bakgård

1-2 juli, 19.00

I huvudet på Teaterhögskolan

Teaterhögskolan flyttar för första gången ut i en park och där får du kolla in i huvudet på fyra studenter vid kursen “Konceptuellt scenkonstarbete”. De har undersökt olika berättartekniker som en kan använda i ett scenkonstverk. Jag tror att vi kommer få se helt nya sätt att göra scenkonst på.

Mölleplatsen

6 juli, 19.00

Gatstenspoesi med Caféz

“Gatstenspoesi är ett rullande bibliotek, en ateljé, en levande bild, en lekande teaterföreställning och happening i ett.” Tillsammans med publiken skapas en interaktiv föreställning full av kultur av alla dess slag. Vagnen är dessutom det snyggaste en har skådat.

Malmö Live

6 juli, 16.00

7 juli, 19.00

 

Peer Gynt

Jag minns att jag är barn och sitter i en jävligt trist gympasal på en sån där bänk som en satt på hela tiden. En sitta-och-vänta-på-min-tur-att-springa in-bänk. Då hör jag tonerna av Peer Gynt (alltså Griegs toner) och resten är magi. Borta var trägolvet fyllt av gympaskor-märken och vi var i en skog eller vart vi nu var. I Skillinge Teaters uppsättning är den där gamla dammiga musiken borta (allt har sin tid osv.) och ersatt av en gränsöverskridande uppsättning med dans, skådespeleri och video. Men det är något med den här berättelsen, som ju anses vara en av Norges absolut största, som fick mig att totalt glömma världen utanför den där gången i gympasalen. Dessutom älskar jag Skillinge Teater som ligger så jävla idylliskt och som sätter upp grymma grejer. Inför Peer Gynt så har de till och med byggt om så de fått dubbelt så stor scen och sen spelar dem både utomhus på innergården och på scenen. Ni hör ju, det här kommer bli något alldeles extra.

Skillinge Teater

Premiär 28 juni

Spelas fram till 10 augusti

 

Omslagsbild från Enleveringen. Fotograf: Mikael Silkeberg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *