fourtwo

GBG, vecka 3 – Kulturnatta x 2


Till helgen är det dags för Kulturnatta, och ja, det brukar annars vara i oktober och ja precis, det brukar vara en natt och inte två – men i år är det alltså special edition av denna kulturella natt, detta för att inviga Kultur 2016, året då konsten och kulturen ska prägla Göteborg. Programmet är enormt och en spridd blandning av skit och guld – vill du inte vaska programmet själv så kommer här listan på guldet som inte bör missas.

 

24kvm: Ljudkonstupplevelse

24kvm är ett rum för nya möten mellan konstnärer, uttryck och genrer. I programmet står det: “Med den fysiska platsen som bas vill vi skapa en plattform där ljudkonst, bildkonst, dans, performance och litterär konst får möjlighet att genom växelverkan berika varandra.” Det gillar jag!

Och Barrie Sutcliffe, en av konstnärerna bakom 24kvm, lovar att förutom ljus, installationer och oväntade upplevleser kommer vi få ta del av “informellt umgänge i en välkomnande atmosfär. Ett fint ställe”.

Fredag 19.00-00.00

Sockerbruket 16

 

A-venue: Promiseland

Mastereleverna på HDK har skapat provocerande och tankeväckande prototyper, designföremål och konstinstallationer om migration. Här kan du tex kika in Sofia Florells “Bubble”, en slags variant på att stoppa ner huvudet i sanden och blunda, men med större komfort och modernt snitt.

A-venue

Fredag och lördag, 12.00-18.00

 

Två sanningar

Hur det är att växa upp i Angered och vad är det som formar ens världsbild? Vilka känslor växer hos en ungdom inför framtiden i Angered? Lokal, nära och samtida. Ett gästspel av Segal Mohamed och Carmen Jedrzeja.

 

Blå Stället

Fredag 19.00-20.45

 

Champagnemingel

Mingla loss med ett gott glas finbubbel i handen, kika in konst av ett gäng spännande konstnärer och lyssna till ljuva toner. Bakom vinylspelarna huserar inga mindre än Champagnebarens hus-dj, Italo Disco fans, Jens PS tillsammans med fin fina Ost-David från fantastiska Hildas Ost i Saluhallen.

Champangebaren Forssén Öberg

Fredag och lördag 21.00-00.00

 

ilDance: GODLIKE

ilDance är ett danskompani baserad här i stan och nu visar de utdrag ur sin kommande föreställning GODLIKE. Föreställningen är ett internationellt samarbete mellan en svensk och en israelisk koreograf, Israel Aloni och Odelya Kuperberg, på ett interreligiöst tema. Dansarna är från både Sverige och Israel, musiker från Israel samt en stor palestinsk-israelisk sångerska, Leena Makhoul.

Fredag 19.00-19.30, Brewhouse

Lördag 13.00-13.45, 2Lång / 17.00-17.30, Brewhouse

 

Epic Unidragon Game Gallery

Elektronisk och interaktiv konst på Mathuggskajen (både inomhus och utomhus så du fryser inte ihjäl). Under Kulturnatta blir det bland annat videoinstallation, en flaggceremoni och så kan du testa att spela theremin inuti en container.

Emigrantvägen 32

Fredag 17.00-21.00

Lördag 13.00-15.00

 

 

Smyckeskonst: I provrummet

Klä din kropp med bärbara skulpturer! Sofia Bankeström och Ying-Yu Wei från HDKs masterutbildning öppnar ett provrum där du kan komma nära smyckeskonsten. “Materialen kanske känns bekanta men vid en närmare bjuder de på överraskningar.” Spännande!

 

Four

Nordhemsgatan 74

Fredag och lördag 18.00-21.00

 

Solfall – Anna Lamberg

Anna Lambergs utställning Solfall tar sin utgångspunkt i mentalt mörker. Genom att bygga upp fysiska modeller av mentala platser eller rum, som hon sedan fotograferar, försöker Lamberg visualisera känslor som är svåra att sätta ord på. Lamberg arbetar med fotografi och rumsliga installationer ofta kring ämnen som minne, förlust och det personliga. Utställningen innehåller både fotografi, objekt och film. 

Stanna här en stund. Anna Lambert kommer själv vara på plats under kvällen om du undrar något.

Galleri Box

Fredag 18.00-21.00

 

The Patron Saint Factory

Under Kulturnatta kan du få dig ett alldeles eget helgon som löser alla dina vardagsproblem och kriser – “Alla behöver vi en oförskämd jävig hejaklackare ibland”. Amen!

Besök The Patron Saint Factory där självaste VD Ea ten Kate tillverkar, tillsammans med gästkonstnärer Marthe Roosenboom, Nina Bondesson och Eric Saline, skräddarsydda helgonlösningar med fokus på brett teosofiskt tillämpning och hållbar utveckling av vardagskrisdialogen. Som besökare erbjuds Du möjlighet att mot en mindre peng skaffa dig din alldeles egen skyddshelgon. Ingen ska behöva gå utan!

 

Grafik i Väst, Storgatan 20

Fredag och lördag 18.00-22.00

 

Gothenburg Murder Mystery

Lek Hercule Poirot för en natt! Smek mustachen, kasta misstänksamma och skarpa blickar runt omkring dig. Gothenburg Murder Mystery  börjar med en mystisk inbjudan som leder till en middag fylld av överraskningar. Du kommer ägna kvällen åt att leta efter ledtrådar, förhöra de misstänkta, avslöja den skyldige och spela din roll fullt ut till det bitterljuva slutet. Vi snackar alltså en interaktiv social teaterupplevelse. Och så blir det mat! Eventuellt..

Anmäl dig i förväg här.

Fredag 18.00 (in swedish) och 20.30 (in english)

Klippan 1

 

World Dance Company

Jag var på en vouge-workshop en gång (för jag ÄLSKAR vouging), men jag kände mig inte så cool som jag önskar att jag hade gjort. Här har jag dock chansen för revansch!

På Ocenanen kan du testa på allt ifrån arabisk och persisk dans till vogue och tango, och sen blir det färgsprakande dansshow på nedervåningen kl 21 där vi får ta del av det bästa inom flamenco, tango, orientalisk dans, tribal fusion, bollywood, odissi m.m. osv osv.

 

Kulturhuset Oceanen

Fredag 17.15-21.00, fri entré

Show (kulturnattakort krävs, 150 kr, säljs på plats) 21.00 – 23.00

 

 

Vill du veta mer om vad som händer? Hela programmet finns här!

Foto: Från “I provrummet”,  brosch av Wan-Ying Lin, halssmycke av Sofia Bankeström

Foto i bannern: Från Solfall av Anna Lamberg

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *