teatern

Svensk kulturskatt med historia


Publicerades 2019-06-11

“På vägen hem ler jag i bilen och tänker på all glädje och kärlek som skapats på denna lilla plats på jorden.” Martin Ahlberg har besökt Teaterladan i Huskvarna Folkets Park där folklustspelet Söderkåkar just nu spelas.

 

På Huskvarnas södra höjder med Vättern som breder ut sig över horisonten vilar en riktig svensk kulturskatt, nämligen en av Sveriges bäst bevarade folkparker. Här har generationer av Huskvarnabor roat sig sedan 1930talet. Min egen mormor och morfar träffades faktiskt just här. Morfar spelade i mitten på 50talet saxofon i storband, och min mormor som var hemligt kär i honom smög dit. Resten är som de säger, historia. Men historien slutade inte där, på 70talet smet min egen mor in på disco med hemgjort förfalskat skol-id och levde loppan i skenet från neon. Till och med undertecknad har varit och upplevt några av livets bästa dagar i Folkets park, närmre bestämt i Teaterladan. Både på och framför scen.

Här har stora artister som Lill-Babs, Skifs, Thåström, Laleh, Maggio och Hellström delat golv med lokala teatersällskap och med undantag för en period under 80talet har det varit liv och rörelse i parken, med fler evenemang än som ryms i denna text.

backstage1

Backstage på Teaterladan, Huskvarna Folkets Park. Bakom scenen är det fullkomligt smockat med affischer från tidigare föreställningar, ända tillbaka till 30talet. Foto: Martin Ahlberg.

Just nu spelar det lokala teatersällskapet Vulkanteatern för fulla muggar i glödgande värme på den anrika scenen. De sätter upp Gideon Wahlbergs folklustspel Söderkåkar, men med vissa förändringar till att utspela sig på Huskvarna Söder, en plats många Huskvarnabor kallar stadens hjärta. Med lokala ord som tjavo, överstyvt och katig charmar man publiken i en härlig föreställning som osar dedikation och glädje. Man har repeterat sedan januari, och nu är man äntligen i föreställningsperioden.

broder

Söderkåkar med Vulkanteatern. De tvistande bröderna samsas och blir vänner igen. Foto: Martin Ahlberg.

Det är en oerhört blandad ensemble, Kenneth Stetter som här spelar rollen Albin är till vardags prisbelönt hovslagare.

– “Det känns så sjukt inspirerande att få vara på samma scen som alla stjärnor genom åren. Att titta på alla affischer som hänger bakom scenen ger en nästan rysningar.”

Nathalie Andresen gör sin andra uppsättning av Söderkåkar, Vulkanteatern spelade den även 2001. Då var hon bara 10 år och fick en specialinskriven barnroll. I årets uppsättning spelar hon en av de bärande rollerna, Malin.

– “Ända sen jag fick vara med när jag var liten har Malin varit min förebild, stark och tuff men samtidigt rolig och rapp. Det är bokstavligen en barndomsdröm som går i uppfyllelse.”

På vägen hem ler jag i bilen och tänker på all glädje och kärlek som skapats på denna lilla plats på jorden. 
Min förhoppning är att mina egna barnbarn en dag också ska få sitta på läktaren och känna precis som jag: Det här är en speciell plats, värd att bevaras.
 
 

Söderkåkar

Teaterladan, Huskvarna Folkets Park

Spelas härnäst 11 juni & 13 juni,19.00

15 juni & 16 juni, 16.00

 

Omslagsbild: Teaterladan. Foto: Martin Ahlberg


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Svensk kulturskatt med historia

  • Simon Moregård

    Fantastiskt roligt att se sig själv på bild här! Martin va så underbar att träffa även om jag bara stod där lite awkward medans han snackade med Kenneth