pa_spaning_fotoperKristiansen_orionteatern_preview

Veckotips STHLM: Fly med poesi


Publicerades 2019-03-19

Veckotips Stockholm: Vecka 12

Fly veckan med poesi, dans och madeleinekaka. I Stockholm vankas det poesimässa, en scenmonolog av På spaning efter den tid som flytt och ett nytt verk av den maxade dansgruppen Juck.

 

 

Juck <3 Lilith

JUCK är dansgruppen på allas läppar efter deras succéjuckande. Nu har de blivit förälskade i den feministiska arketypen Lilith och spelar på MDT under två dagar. På MDT får vi kliva in i en värld av sammet där både hysteri och mjukt omhändertagande, helig skönhet och demoniskt raseri råder.

JUCK bjuder in till sitt universum, en inbjudan till att tillsammans rekonstruera idéer som överförts i generationer, kulturer och kroppar alltför länge. Verket är en förberedelse, en ceremoni, en dans och en fest.

MDT

Onsdag 20 mars kl 20.00

Torsdag 21 mars kl 20.00

 

På spaning efter den tid som flytt

Marcel Proust tegelstensroman blir nu en sju delar lång scenmonolog på Orionteatern. En vansinnig uppgift? Själva kallar de försöket en otidsenlig, ointeraktiv, högtravande och lite för lång scenkonstupplevelse som kan förändra din uppfattning om verkligheten.

En befrielsesaga, en sonat, en dröm, ett uppvaknande, en gothisk katedral, en förtjusande klänning, en modernitetsmaskin, en metafysisk föreläsning, ett kåtslag, ett svartsjukedelirium, en könseufori, en mindmap, en mindfullness-övning, en antimindfullness-övning, ett toalettklotter, en spionthriller, ett upphävande av den kronologiska tiden, ett motgift mot rationalitet och mätbarhet, en återförtrollning av världen och en lovsång till sinnligheten.

Jag är övertygad om att det kommer bli själsberikande, för på scenen står Nina Jeppsson som jag länge har varit helt mind-blowned av. Låt mig få tillbaka förtrollningen av världen. För den behöver färg och existentiella frågor som långsamt får puttra i mig.

 

Orionteatern

Lördag 23 mars kl 19.00

Söndag 24 mars kl 16.00

 

Poesimässan 2019

Hurra för att det finns en mässa om poesi! Det är sjätte året i rad som den arrangeras, så för poesi-lovers kanske den är old news, men för mig var det en nyhet.

Rotundan på Stockholms stadsbibliotek fylls i helgen med bokbord, mingel, samtal och läsningar.

Ett drygt fyrtiotal förlag och utställare finns på plats och visar upp och säljer böcker och tidskrifter och cirka trettio programpunkter äger rum under de två dagarna. Poeter läser ur sina böcker och förläggare och andra samtalar kring poesi.

Det är ett späckat program där en kan hitta poeter från bland annat Österrike, Georgien, Island och Sverige. En kan också få ta del av något så spännande som harpspelande, växelsång och dokumentärpoesi.

 

Stadsbiblioteket Stockholm

Fredag 22 mars kl 15-19

Lördag 23 mars kl 11-17

 

 

Bild i bannern: Orionteatern, På spanning efter den tid som flytt, foto Per Kristiansen.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *