View More: http://mathildaahlberg.pass.us/eli-sophie-a

Flammande feministiska frivolter


“Det här är en diktare som inte är blyg och inte ber om ursäkt för sig”. Karin Noomi Karlsson har läst MITT NAMN ÄR, spoken word-poeten EliSophie Andrées debutbok.

Det är sällan jag känner mig överraskad, varken i positiv eller negativ bemärkelse, när jag plockar upp en diktsamling av en ung kvinnlig poet där man på baksidan beskriver verket som en ständigt pågående krock mellan vardagsrealiteten och genusperspektivet. Det känns som en klyscha. Ung, arg, feminist. Jag vet vad jag kan förvänta mig. I vanliga fall alltså.

Det var därför jag blev förvånad när jag redan efter ett par dikter kände att jag ville ha mer av detta. Det var inte vad jag hade förväntat mig och för första gången på länge kände jag mig positivt överraskad, ja, rentav inspirerad.

För det första – hela diktsamlingen är skriven med versaler. VERSALER. Sånt vi använder för att skrika åt varann i den virtuella tillvaron. Ett underbart brott mot konventionen som fick mig att vakna till direkt. Det här är en diktare som inte är blyg och inte ber om ursäkt för sig.

För det andra – nånstans ungefär halvvägs in, i dikten ”HÅRFÄRG” hittar jag nåt som känns som mitt livs novell. Här måste jag helt enkelt citera:

”DU HADE VARIT SÅ SNYGG OM DITT HÅR

HAFT EN NORMAL HÅRFÄRG”

SÄGER DU I SNÄLL TON TILL MIG

JAG SVARAR I ÄNNU SNÄLLARE TON ATT

”DU HADE VARIT SÅ SNYGG OM DU LÄRT DIG

HÅLLA KÄFTEN”.

Så genialt. Så enkelt. Det är som taget ur mitt liv. Alla sviniga kommentarer man fått genom åren som bara handlar om att dissa ens utseende. Ett poetiskt långfinger mitt i fejset på nån. Det kunde ha varit rader ur min dagbok om jag nånsin hade orkat skriva dagbok.

För det tredje – EliSophie Andrée kan skriva. En alltför ovanlig talang idag när det är så lätt att publicera sina alster på egen hand. Rytmen i dikterna känns igen från estradpoesin men funkar lika bra för tyst läsning på egen hand. Språket är lätt och ledigt och blomstrande och diktaren lyckas med konststycket att dela ut verbala käftsmällar utan att det för ett ögonblick blir bittert och mörkt.

Det finns många saker man skulle kunna säga om EliSophies diktsamling MITT NAMN ÄR, men jag föreslår istället att du genast skaffar ett exemplar av diktsamlingen och upplever hennes poesi på egen hand. Nu sitter jag och hoppas på en uppföljare och tills den dyker upp kommer jag att läsa om MITT NAMN ÄR tills jag kan varenda dikt utantill.

MITT NAMN ÄR är skriven av EliSophie Andrée och utgiven av Smockadoll förlag i bokserien Broscherna.

Elisophie omslag2.indd


Om Karin Noomi Karlsson

Gästskribent för Scenkonstguiden. Karin Noomi Karlsson är en doktorand i litteraturvetenskap från Göteborg som har halkat in i teknikinformatörsbranschen tack vare sina kunskaper i översättning av teknikinformation. Litteraturnörd av börd som med myndig stämma föreläser om allt ifrån verkstadsimplementation till retorik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *