donnadonna_banner

Finstämt om tragisk kärlekshistoria


Julia Hagström har sett Dom ska hitta oss tillsammans av teatergruppen DonnaDonna, en föreställning och fri skildring av sångerskan Ulla Billquist sista tid i livet.

Dom ska hitta oss tillsammans är en historia om en av de mest populära sångerskorna under 40-talets Sverige. Hon var revystjärna, schlagersångerska och en folkparksfavorit under krigsåren. Billquist hann med tre äktenskap under sitt 38-åriga liv. De var alla män som sysslade med humor eller teater. Dessa äktenskap kan ha fungerat som täckmantel för att kunna leva det liv hon ville.

Det var glada, trallvänliga melodier som gjorde henne känd, men hennes eget liv gick i en helt annan ton än dur. Hon tog sitt liv den 6 juli 1946. Den lördagen var hon inbokad för en spelning i Karlstad. Ulla ligger istället på köksgolvet i lägenheten i Stockholm. Alla gaskranarna till spisen är öppna.

Hon hittas två dagar senare. Ensam liggandes på en liten kudde på golvet. Inget avskedsbrev hittades, ingen förstod varför hon hade velat lämna livet. Hon var under denna period på toppen av sin karriär och var även mor till en dotter.

Det mystiska självmordet förblev en gåta under en lång tid. Det som har uppdagats långt senare är att det låg en till kudde bredvid henne. Där någon annan skulle ha legat. En annan kvinna. En älskare som skulle följt med in i döden, men som ångrade sig och gick.

Här börjar teatergruppen DonnaDonnas föreställning, i samvetskvalet hos den andra kvinnan. Det vi får se på PotatoPotatos scen den här torsdagen i Malmö är det som skulle kunna ha skett i den där lägenheten. Än idag vet en inte vem kvinnan som skulle legat bredvid Ulla var. Högst troligt var hon en lika känd sångerska.

DonnaDonna berättar en tragisk kärlekshistoria om det som aldrig skulle kunna vara. En finstämd skildring om en sannolik självmordspakt som bröts.

 

Föreställningen spelas härnäst under West Pride i Göteborg:

Dom ska hitta oss tillsammans 

11 juni, 17.00

Artisten, Göteborg

 

Omslagsbild: Affischbild för Dom ska hitta oss tillsammans. Foto: DonnaDonna

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *