dav

Finissage i solnedgång


Publicerad 2018-09-13

Denna vecka är det sista chansen att ta del av utställningen My Protestant Origins & Catholic Fantasies på Boy konsthall, Scenkonstguidens/Teater Nus egna konsthall i Bollebygd.

Performancekonstnären Inga Gerner Nielsen har under augusti haft residens i Boy konsthall i Bollebygd – och hennes utforskningar har nu blivit till en utställning i konsthallen.

My Protestant Origins & Catholic Fantasies är ett tvådelat verk. I My Protestant Origins ser Inga tillbaka på reformationen, speciellt hur den tog form i Danmark där hon är uppväxt. Hur de då katolska kyrkorna formades om, hur utsmyckningar skalades bort, hur målningar togs ner eller målades över och hur helgonbilder slängdes. Inga snabbspolar till vår samtid, och slänger in filosofen Max Weber, kapitalism, sociologi och performancekonst i mixen för att sätta reformationen i relation till nutida sekulär kultur, och hur vi utövar vördnad idag. Inga pekar speciellt på på hur vi tillber arbete, hur vi visar vördnad genom att vara en god arbetare och samhällsmedborgare.

bilder_4_inga_new

Bilder från performancehändelen A Counter Reformation som tog plats i konsthallen torsdagen den 30 augusti. Foto: Sara Östebro

I Catholic Fantasies utgår Inga från sin egen tolkning och personliga relation till den katolska kyrkans motreformation, där de ville locka tillbaka sina förlorade anhängare. I Ingas Catholic Fantasies blandas sportestetik, populärkulturella föremål och sinnlig gestaltning. I denna fantasi får vi få öva oss på att tillbe, beundra och bli sedda. Här tillber vi inte arbete eller någon högre makt, vi tillber skönheten, ögonblicket och våra möjligheter att skapa magi inför varandra. Utan nyttotänk eller prestationskrav.

Utställningen kör nu sina sista dagar, och nu på lördag den 15 september är det kvällsöppet. Då kan en komma och se hur utställningen förändras när solen går ner, och så bjuds det på något gott att dricka och tugga på. Finissage i solnedgång! Även om det är lite, lite öppet även på söndagen.

Utställningsvy i mörker – My Protestant Origins & Catholic Fantasies.

 

My Protestant Origins & Catholic Fantasies

Boy konsthall, Bollebygd

Torsdag 13 & fredag 14 september, 15.00-19.00

Lördag 15 september, 18.00-21.00 – Se hur utställningen förändras i solnedgången!

Söndag 16 september, 12.00-14.00

 

Omslagsbild: Från performancehändelsen A Counter Reformation, en del av processen. Foto: Sara Östebro.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *