press_dela

Färden till #Delameddig


Carmen Jedrzejak är en av dramatikerna bakom föreställningen #Delameddig som i helgen hade premiär på Angereds Teater. Följ med på resan där Carmen delar med sig av vägen från en skrivarkurs till en färdig föreställning.

Känslorna har svalnat efter en fantastisk premiär. Artiklar i tidningar och radiosändningar har på ett upplyftande sätt berättat om föreställningens innehåll men hur började samarbetet egentligen? Sittandes i köket går jag tillbaka till första gången jag hörde om skrivarkursen, tillsammans med en vän träffade vi på en som tipsade att vi borde börja.

 

Den kommande söndagen klev jag in på Andra Stället och mötte en man, en man vars namn är Christofer Bocker. Han blev min mentor och Jouana Hassan, Kateriny Zapata, Dastan Sharif och Ozan Yapisan blev mina gruppkamrater. Vi började med föreläsningar om dramaturgi. Hur ett manus är uppbyggt, huvudpersoner, konflikter, vändpunkter och det viktigaste: vad vill vi dela med oss av. Genom diskussioner och inlämningar började alla utvecklas tillsammans. Gruppen blev tajtare och på ett halvår övergick vi från gruppkamrater till vänner som träffades även utanför kursen.

 

Med verktygen i våra händer ställdes vi inför en utmaning: på sex månader skulle vi skriva ett helt manus om precis det vi ville. Coolt men skrämmande på samma gång. Alla började skriva. Jag skrev på jobbet, i bilen, hemma och så fort möjligheten fanns. Söndagar räckte inte till och när fem olika personer ville ha respons från mentorn blev det stressigt. Vår mentor prioriterade våra behov och utvecklingsmöjligheter omvärderades och teatern tog beslut om att tillsätta ytterligare en mentor, på detta sätt träffade vi Maria Hesse. Plötsligt hade vi istället två erfarna dramatiker som stöttade oss genom träffar, mail och telefonsamtal. Jag kände trygghet, pressen över att inte kunna ¨leverera¨ ett manus med stolthet besvärade inte.

 

Texterna började ta form, vi läste igenom allas manus, uttryckte våra åsikter, gav varandra kommentarer på förbättringar och vi delade med oss av känslor som väcktes, ibland väcktes starka känslor eftersom dessa pjäser är nära våra hjärtan och betyder mycket för oss. Att skriva personliga historier kräver olika mycket mod från olika personer därför är det viktigt att befinna sig i ett tryggt rum där man vågar dela med sig. Jag tycker att vi tillsammans med handledarna och gruppen har lyckats skapa det trygga rummet genom att vara öppna och respektera varandra även om vi inte alltid haft samma åsikter. Och det är just därför föreställningen heter #Delameddig.

 

Den 1:a december 2017 skickades våra manus till regissören. Det var en lättnad samtidigt kände jag för första gången hur det är att lämna över sitt verk till någon annan som nu skulle ta över. De andra i gruppen delade min oro över vad som skulle hända därnäst. Mentorerna förstod det och gav oss möjligheten till att förklara det vi hade på hjärtat för regissören. Några veckor därpå fick vi dramatiker träffa skådespelarna som skulle gestalta våra berättelse. Amina Avdic, Arbi Udugov, Hanna Konnebäck, Ida Knapp Drougge, Isabell Gustavsson, Mariam Altamimi, Mona Rinkinen, Mufasa Mahamud, Rahyar Rahimi, Rubina Banfield, Shukri Dahir, Victor Ramos, Ziko Amin chockade oss alla med sina fantastiska tolkningar och talang när vi nervöst satt på läktaren och tittade på genomdraget en vecka inför premiären.

 

I fredags satt vi på precis samma läktare, med den stora skillnaden att det inte var genomdrag. Det var premiär för verket och för många innebar den också en debut som dramatiker och skådespelare. Resultaten när fem personer delade med sig blev ett verk som nu spelas på Angereds teater fram till 28 april 2018.

 

Jag är otroligt stolt och tacksam över att få befinna mig i detta sammanhang eftersom röster som våra ofta inte hörs på teaterscener och i ¨fina¨ rum. Jag hoppas att skrivarkursen blir en utgångspunkt för ett kontinuerligt projekt där vi får utvecklas ännu mer och får fler möjligheter att berätta våra historier.

 

Läs mer om föreställningen via länken här nere.

#Delameddig 

 

Bild i bannern: pressbild Angereds Teater, Foto: Anna Lamberg.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *