1861031a9fb01c7b8b0dce0562deb49a_hardlyever-francesco_webb

Torsdag @ Konstmuseet: Wathiq Al-Ameri
Beskrivning


Torsdag @ Konstmuseet & Live Action presenterar performancekonstnären Wathiq Al-Ameri!

Wathiq Al-Ameri menar att performance är utformat för att framställa bilder, men också ögonblick utan bilder. Vilka alla tillsammans - bilder, stunder och förändringar - kommer att försvinna och slutligen endast finnas kvar i våra minnen. Det är detta som publiken kommer att erfara, ett välkomnande av bilder översatta genom känslor och inte genom intellektet, vilket gör en renare förmedling möjlig, människa till människa.
Wathiq Al-Ameri arbetar idag liksom för 15 år sedan utifrån samma grundläggande idé. Å ena sidan handlar det om att finna ett material med vilket han kan bli ett, för att därefter kombinera detta med aktuella frågor som berör den plats där hans performance äger rum. Lågmäldheten och hans vassa men samtidigt avslappnade humor ger hans verk en tyngd som dröjer kvar länge. Bilder som stannar i minnet. Där ett brinnande ljus och en tegelsten i hans händer blir enkla metaforer för en värld där hat och kunskap, misshandel och död står mot upplysning och uppbyggnad. Vi väljer själva vår egen fantasi och läsning. Vår egen plats.
Wathiq Al-Ameri har sedan år 2000 deltagit i ett hundratal festivaler och utställningar världen över. Detta är tredje gången han är inbjuden till Live Action, men det är första gången han här genomför en solo performance.


Wathiq Al-Ameri är född i Bagdad, bor och verkar i Zürich, Schweiz. Han är en lågmäld konstnär men en av de starkaste fantasitriggarna inom internationell performancekonst. Han skapar bilder som berör, som engagerar, i rörelse och stillhet, som med insikt talar till oss alla om ytterst enkla saker som krig, migration, lärande och kärlek. För 25 år sedan, 1994, bestämde han sig - tillsammans med sin barndomsvän och kollega Ali Al-Fatlawi - att lämna Irak. Att lägga ruinerna, minorna, de döda kusinerna, kärnvapenstrålningen, bomberna, attentaten och hungern bakom sig och ge sig ut på en resa, en Odyssée, mot en annan existens. Med bara 3 dollar på fickan och falska papper korsade de gränsen till Jordanien, där de arbetade med att kopiera klassiska arabiska målningar för att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna resa vidare. De fortsatte således till krigets Sudan och därifrån vidare med en lastbil genom Sahara in i Libyen och över Medelhavet, för att slutligen nå fram till fredens och stillhetens Schweiz. Det var en lång och farlig resa som slutade väl. Kanske var det denna odyssé som gav Wathiq Al-Ameris konstnärskap dess politiskt engagerad prägel ? En bildpoesi som öppnar betraktarens sinne och möjlighet att se och inse. Eller var det kriget, invasionen ?
Tillsammans med sin barndomsvän Ali Al-Fatlawi och som han även studerade tillsammans med vid Bagdads Konstakademi och vidare vid F+F Konst & Media akademin i Zürich, har Wathiq Al-Ameri vunnit ett flertal priser såsom det schweiziska Swiss Performance Prize (2011) och året därpå det prestigefulla Swiss Art Award (2012).

FRI ENTRÉ