1861031a9fb01c7b8b0dce0562deb49a_hardlyever-francesco_webb

Soma
Beskrivning

Virtuost skuggspel om människans inre mikrokosmos.
Ur analoga projektorer och hemmabyggda lampor dansar ett skuggspel fram. Med gammaldags material skapar konstnären Oona Libens en fascinerande värld av ljud och bild att förföras av och sjunka in i.

I Soma färdas vi in i ett universum av bildprojektioner och fladdrande skuggor. På scen står en stor ömtålig maskin full av diverse analoga projektorer, hemmabyggda lampor och intrikata objekt som verkar som en primitiv dator. Likt dirigenter för denna maskinorkester rör sig två personer försiktigt i apparat-kroppen. Det kräver en otroligt skicklig timing och minsta felsteg kan försinka och trassla till resten av händelseförloppet.
I ett finurligt samspel berättar ljud och skuggor om den sårbara människokroppen. Som i ett slags urartad föreläsning får organ, bakterier och nerver mänskligt beteende och psyket slinker undan när det försöker beskrivas.

Oona Libens är bildkonstnär med bas i Malmö och Bryssel. I sitt arbete använder hon sig av gamla tekniker för att projicera bilder. Hon tog examen vid Royal Academy of Fine Arts i Gent 2012 . Sedan dess har hon gjort ett antal egna föreställningar samt samarbetat med bl.a. Malmö Akademiska Orkester. Hennes verk har visats på bl.a. Kråkeslottet Senja (Norge, 2014), Cinema Nova Bryssel (2016), International Film Festival Rotterdam (2017), Malmö Live (2017), Bozar Bryssel (2018). Hennes tidigare verk Nausea har bland annat visats på Skånes Konstförening.