1861031a9fb01c7b8b0dce0562deb49a_hardlyever-francesco_webb

Skamvrål - the final, extended version, super hype
Beskrivning

SKAMVRÅL - the final är en föreställning om skam och det tredje och sista publika evenemanget inom projektet SKAMVRÅL 2018.

Nyskriven text och autentiska berättelser. Hemligheter och drömmar. Livet och show.
...................

Två personer sitter på två stolar riktade framåt. De är ensamma på scen.

Den bekanta:
Alltså, på riktigt. Är det så coolt att bara fläka ut sig så där? Det finns ju ändå nåt som är privat. Och dålig stämning och du vet. Har du hört hur hon låter?

Psykologen:
Nej.

Den bekanta:
Jag, jag, jag, jag. Som att det är det enda som finns. Vet du vad jag brukar säga om såna som håller på sådär? De vill bara ha uppmärksamhet. Det är ingen idé att bry sig om dem.

Psykologen:
Nej.

Den bekanta:
Du vet, ingen skam i kroppen. Som att hela världen vill höra om såna där tråkigheter. Ja, så det får hon gärna hålla för sig själv. Vi andra, vi kämpar på som vanligt. Det finns väl ingenting som säger att hon är bättre än oss andra för att hon skär sig eller knarkar eller spyr eller vad det nu är de gör. Ställ dig i skamvrån brukar jag säga! Ta på dig dumstruten!
Dagens ungdom. Och gårdagens. Jag tror nog att ungdomen alltid har varit lite dum i huvudet. Allt detta beteende. Vill bara synas, ta plats. Här är jag, titta på mig. Nä du, ta på dig dumstruten säger jag då.
...................

Vad händer om du måste radera delar av dig själv för att våga leva vidare?
Med text, dans, allvar och show vill vi dissekera skam och skamkänslor och vad det gör med oss människor. Tillsammans med er vill vi räcka fingret åt skammen och våga mer tillsammans.

Ämnet skam är enormt. I den här föreställningen har vi främst valt att fokusera på skam kopplat till kompisskap, ensamhet, drömmar och psykisk ohälsa. Men också pepp och framtidstro.

Medverkande på scen: Lydia Sjöberg, Anna Nordkvist, Sepehr Behzadi & Matilda Jelse
Text: Matilda Jelse
Koreografi: Marcella Quinchavìl Stéen