1861031a9fb01c7b8b0dce0562deb49a_hardlyever-francesco_webb

Sherlock Holmes - Det vita hjärtat
Beskrivning

London 1898. Det regnar och dimman ligger tät. Det brittiska imperiet är en god nation som sedan länge avskaffat slaveriet och som håller moralen högt. Kragarna är stela och trånga och män har mustascher. Det engelska téet hämtas från Södra Indien. Kvinnor? Ja, kvinnor syns inte till så mycket eftersom de mest är hemma och broderar eller står vid spisen. 

Detektiven Sherlock Holmes får en sen kväll oväntat besök. Mannen som kommer till Bakersteet 221B är en tidigare slav som tagit sin frihet och nu arbetar i handeln med gummi, det så kallade svarta guldet, mellan England och Kongo. Han har fått ett paket med ett obehagligt innehåll levererat till sig och söker nu hjälp eftersom han känner sig hotad till livet. Sherlock tar sig an fallet med entusiasm och ger sig tillsammansmed sin assistent Watson ut i Londonfukten för att börja reda i mysteriet med det vita hjärtat.

Dramatikern Joakim Sten har skrivit en pjäs inspirerad av Arthur Conan Doyles berättelser om Sherlock Holmes och John Watson. Carolina Frände regisserar och i huvudrollen ser vi guldbaggevinnaren Maria Sundbom. Den gåta som ska lösas i Det vita hjärtat kretsar kring kolonialismens grymhet som ödelade många områden på den afrikanska kontinenten, i Asien och i Sydamerika.