1861031a9fb01c7b8b0dce0562deb49a_hardlyever-francesco_webb

Protagonist – Cullbergbaletten & Jefta van Dinther
Beskrivning

PROTAGONIST – CULLBERGBALLETTEN & JEFTA VAN DINTHER
Torsdag 5 oktober kl. 19:30
Dansstationen, Palladium Malmö

Efter succén med Plateau Effect har Cullbergbaletten och koreografen Jefta van Dinther gjort ett nytt samarbete med 14 dansare. För inspelad sång och berättarröst står Elias som fick en stor hit med debutsingeln Revolution våren 2015.

Protagonist är en betraktelse om mänskligheten. Sånger för revolution och dans om evolution berättar en historia om hur människor samlas, tar sig an och ges roller. Allt medan instinkt, motstånd och tvång vittnar om den kamp som varje enskild människa utkämpar. I strävan efter att höra till och i det gemensamma sökandet efter mening och övertygelse tar en gemenskap form. Protagonist är en skildring av samhörighet, omsorg och förbund om isolering, kontroll och främlingskap. Protagonist visades, som ett av två verk, då Cullbergbaletten firade 50 år av epokgörande och banbrytande samtida dans på Dansens Hus i april 2017.Protagonist – Cullbergbaletten & Jefta van DintherProtagonist – Cullbergbaletten & Jefta van DintherProtagonist – Cullbergbaletten & Jefta van Dinther

KORT OM KOREOGRAFEN:
Protagonist är Jefta van Dinthers andra verk för Cullbergbaletten. Hans första, succén Plateau Effect, hade premiär 2013 och har turnerat över hela Europa. Jefta van Dinther mottog Svenska Teaterkritikers danspris 2013 för verket som också valdes ut till Scenkonstbiennalen 2015. Jefta van Dinthers arbete karaktäriseras av ett tydligt fysiskt anslag och nästan alltid iscensätts ett utforskande av rörelsen. Kroppen är kärnan i verken som interagerar med ljus, ljud och olika material för att sammansvetsas till en helhet. Verken lyfter fram det synliga och det osynliga, mörker och ljus, illusion, affekt, röst och bild.

CREDITS:
Koreografi, regi: Jefta van Dinther
Med: Cullbergbaletten
Musik och ljuddesign: David Kiers
Röst och sång: ELIAS
Ljusdesign: Minna Tiikkainen
Scenografi: SIMKA
Kostymassistent: Marita Tjärnström
Text: Jefta van Dinther
Koreografassistent: Thiago Granato
Repetitionsledare: Thomas Zamolo
Konstnärlig rådgivning: Cecilia Roos, Felix Bethge och Robert Steijn
Röstcoach: Pia Olby

Övriga originalkompositioner:
Revolution, Elias Sahlin, SONY/ATV Music Publishing, Joel Sjöö, EMI Music Publishing, Andreas Söderlund, Songs for Wife AB/BMG Rights Management (Scandinavia) AB , utgiven av Warner Music Sweden AB Inseparable, Elias Sahlin, SONY/ATV Music Publishing, Frederick Wennborg, copyright control, utgiven av Warner Music Sweden AB Says, Nils Frahm, Manners McDade Music Publishing, med tillstånd av Erased Tapes Records.

Fotograf: Urban Jörén

Världspremiär 7 juli 2016, Julidans, Amsterdam
Sverigepremiär 23 november 2016, Dansens Hus, Stockholm