1861031a9fb01c7b8b0dce0562deb49a_hardlyever-francesco_webb

Liva & PH - en motståndskabaré
Beskrivning

Teater Theatron bjuder in till en picknickkabaré om motstånd, humanism och danska hjältar. I kabarétraditionens anda uppmuntrar vi alla att ta med sig egen mat och dryck att avnjuta under föreställningen! Insläpp sker kl. 19:00 (16:00 på söndagsföreställningarna), och själva kabarén börjar ca en halvtimme senare.

En natt i oktober 1943 korsade Poul Henningsen (PH) Öresund i en eka. Han tvingades fly till Sverige från naziockuperade Danmark på grund av sin politiskt kontroversiella ståndpunkt. Här tar Teater Theatrons musikspäckade föreställning Liva och PH sin början.

Många känner till Poul Henningsen (PH) som “Mannen med lampan”, men han var också uppfinnare, arkitekt och inte minst revyförfattare. De texter han skrev återspeglar hans humanism och subversiva attityd gentemot fascismen. 1928 träffade han Liva Weel, som skulle bli en av århundradets främsta kabarésångerskor - en dansk Marlene Dietrich eller Edith Piaf. Mötet med PH blev avgörande för hennes karriär. Hon kom att uttolka hans revytexter med såväl esprit som djupt allvar under många år. Det är framför allt Livas röst, genom Suzanna Santrac tolkning, som guidar oss genom motståndskabarén.

Teater Theatron vill genom Liva och PH påminna om motståndets betydelse. I en tid då vi ser nya försök till ett successivt utarmande av den fria kulturen vill vi återuppväcka de röster som under en tid av förtryck och censur stod upp för humanismen.

Medverkande:
Liva Weel: Suzanna Santrac
Poul Henningsen (PH): Zeljko Santrac
Pianist: Jonatan Sersam

Regissör: Karin Parrot-Jonzon
Dramaturg/översättare: Jan Mark
Tolkningar av PH:s texter från danska: Lasse Söderberg
Scenografi och kostym: Peter Holm
Kostymassistent: Sara Magnusson
Snickare: Zarko Deak
Producent: Oliver Lindman
Produktionsassistent: Lisa Quartey