1861031a9fb01c7b8b0dce0562deb49a_hardlyever-francesco_webb

Lakmé
Beskrivning

EN DRÖM GÅR I KRAS
Delibes opera Lakmé från 1883 behandlar religion och tvärkulturell kärlek i det av Brittiska imperiet styrda Indien i mitten av 1800-talet. Det var en tid då utomeuropeiska kulturer utövade en sällsam lockelse. I den ursprungliga libretton är Lakmé dotter till en hinduisk brahmin som är upprorisk mot de engelska kolonisatörerna. Brahminen vill hämnas ett sällskap engelsmän som gjort intrång på heligt område. Men ljuv musik har uppstått mellan Lakmé och engelsmannen Gérald.

Operans berömda Klockaria fångar på kornet det centrala i dramat; med hisnande koloraturer slits Lakmé mellan sin religion och sina känslor för den älskade engelsmannen. Lakmé är Delibes mest kända opera. Han skrev baletter och operetter i fransk, distanserat romantisk stil. I operan Lakmé perforerar dock Delibes en romantisk dröm. Musikaliskt skildrar dessutom den franske tonsättaren engelsmännen skarpt satiriskt – förutom då älskaren Gérald. Lakmé berättar inte den västerländska mannens dröm om den exotiska kvinnan, titelrollen är stark, intelligent och handlingskraftig.

Lakmé inser att hennes kärlek är en dröm. Att lära sig förstå varandra tycks under 1800-talet förblivit en ouppnåelig önskan. Frågan är om det fortfarande är så? Den internationellt erkända regissören Nicola Raab återuppväcker en legendarisk opera om maktordning och startar sin iscensättning i nutid för att sedan låta operans saga utspelas i sin tid.

PRODUKTIONSTEAM
Scenografi: Anne Marie Legenstein
Kostym: Gesine Völlm
Ljus: Zerlina Hughes
Video: Martin Eidenberger
Regi: Nicola Raab
Dirigent: Phillippe Auguin

ROLLER
Lakmé: Svetlana Moskalenko/Beate Ritter
Gérald: Leonardo Ferrando
Nilakantha: Taras Shtonda
Mallika: Emma Lyrén
Ellen: Julie Mathevet
Rose: Laine Quist
Frédéric: Jakob Högström
Miss Bentson: Maria Streijffert
Hadji: Eric Lavoipierre
Spåman: Tobias Nilsson
En kinesisk köpman: Jacob Wistrand
En indisk polis: Thomas Hildebrandt

Malmö Operakör & Malmö Operaorkester

OPERA I TRE AKTER
Premiär 7 okt 2017 på stora scenen
Spelas till och med 12 nov 2017
Språk Franska, textas på svenska

UPPHOVSPERSONER
Musik: Léo Delibes
Libretto: Edmond Gondinet,
Philippe Gille
Baserad på Braminens tofflor av Théodore Pavie & Rarahu av
Pierre Loti