1861031a9fb01c7b8b0dce0562deb49a_hardlyever-francesco_webb

Kvinnan på scenen
Beskrivning

Vem är hon? Vad är hon?

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Samtalen leds av Anneli Dufva.
17 januari: Kvinnans åldrar

Ett samtal om kvinnans åldrar, om tidens gång; om att vara kvinna och skådespelare, om de roller kvinnor både får och förväntas spela. Medverkande: skådespelarna Melinda Kinnaman, Nina Rashid och Cilla Thorell och Ellen Nyman som alla går att se i Tracy Letts pjäs Mary Page Marlowe. Bisittare: kulturjournalist och kritiker Åsa Beckman.

17 januari kl. 19.30, Dramatenbaren
31 januari: Flickan och förväntningen

Ett samtal om teaterkonventioner och traditioner. Hur såg kvinnorollerna ut då? Hur kan de se ut nu? Vem tillåts flickan vara och bli? Medverkande: Ellen Lamm, regissör och Tova Magnusson, skådespelare i Förlovningen samt Nina Zanjani, skådespelare i HÅLLA ANDAN. Bisittare: Annika Lantz, programledare, författare, komiker.

31 januari kl. 19.30, Dramatenbaren
21 februari: Kvinnan och kroppen

Pratas det för mycket eller för lite om kvinnans fysiska åldrar, om kroppen och klimakteriet? Ett samtal utifrån kvinnans åldrar och liv på scenen och i verkligheten, med anledning av antologin Klimakteriet (utk. feb. 2019). Medverkande: Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman. Bisittare: skådespelare Ingela Olsson. I samarbete med Atlas Förlag.

21 februari kl. 19.30, Dramatenbaren
4 april: Sex och sorg

Ett samtal om schabloner och skönhet, om könsroller och kvinnoroller på scenen. Om att spela på sex – eller kanske om att använda sex som ett sätt att söka mening eller makt. Medverkande: Elin Klinga, skådespelare i Orfeus stiger ner, Livia Millhagen och Rebecka Hemse, skådespelare i Linje Lusta
Bisittare: Agneta Pleijel, författare.

4 april kl. 19.30, Dramatenbaren