1861031a9fb01c7b8b0dce0562deb49a_hardlyever-francesco_webb

Freud's Cigar
Beskrivning

FREUD'S CIGAR
SthlmsMusikTeater

Vem är jag? Hur fungerar jag? Varför har jag en förkärlek till fläskkorv och varför är min fru så lik min mamma? Vårt medvetande, hur fungerar det? I denna mästerliga musikal av SthlmsMusikTeater får vi på ett varmt, intelligent och humoristiskt sätt en glimt av hur Sigmund Freud tänkte, varifrån han kom, vad han gick igenom och vad som drev honom. Här presenteras hans teorier i musikteaterform.

”Jonas Nerbe är fullständigt övertygande som en Freud med glimten i ögat.” (DN)

Att följa Freud är som att följa sina egna tankar, de allmänmänskliga frågeställningar som berör och engagerar oss alla. Vi vet fortfarande väldigt lite ca 100 år efter att Freud skapade strukturen av medvetandet med Överjaget, Detet och Egot. Freud började arbeta med denna kartläggning och framförallt började han ställa frågor till patienterna och vågade söka förklaringsmodeller kring människans omedvetna på ett sätt som ingen hade gjort tidigare. Han lyssnade. Han menade, till skillnad från sin samtid, att patienten själv kan sitta inne med information som kan leda till tillfrisknande.

Freud's Cigar är tonsättaren och textförfattaren Jan-Erik Sääfs tionde musikal. Den hade premiär Stockholm i början av 2009 och har gått för utsålda hus.

”Freuds cigarr är bland det coolaste som går att se på teater just nu.” (SvD efter premiären)

”Nerbe spelar avspänt och virtuost flera roller samtidigt. Han har en utstrålning som gör att alla tänker på sex bara han viftar med en kulspetspenna och höjer ögonbrynen.” (Expressen)

På scen:
Jonas Nerbe i rollen som Sigmund Freud
Pianotrion ”Die Freuden”: Anders Holtz, Sara Kihlman Wibe och Lauri Antila.
Text och musik: Jan-Erik Sääf
Regi och ljus. Andreas Boonstra
Kläder och scenografi: Åsa Berglund-Coburn
Idé: Björn Roslund (Psykiatriker)

Föreställningen ges på engelska (lättförståelig)