1861031a9fb01c7b8b0dce0562deb49a_hardlyever-francesco_webb

Den fria viljan
Beskrivning

En musikalisk komedi om människor, stjärnor & sjungande hjärnor
22 september
Premiärdatum

Är människan i grunden verkligen ansvarig för sina gärningar? Eller är tvärtom allt som sker i våra liv ett enda stort lotteri?

Sam jobbar som skådespelare och är mitt i en omfattande livskris. Han börjar utveckla en allt större förståelse för den rånmördare han nu gestaltar och inser snart att han i samma situation, om han haft samma bakgrund, nog hade reagerat precis likadant som brottslingen… Den förtvivlade regissören Claire försöker hjälpa honom att hitta tillbaka till sin roll och till sig själv. Hon irriteras dock av de figurer som dyker upp på repetitionerna: en manipulativ psykoterapeut, en teatergalen hjärnforskare, en städerska utan någon som helst förståelse för scenkonst och till sist – Adolf Hitler själv.

Hitler har ett budskap lika tydligt som omvälvande: Den fria viljan finns. Det enda som behövs för att få den att existera är… musik!

Erik Gedeon står för text, musik och regi i denna svarta och samtidigt ironiskt glittrande komedi som ogenerat jonglerar med filosofi, hjärnforskning och kvantfysik. I kärnan är Den fria viljan dock en hyllning till teatern: teatern på scenen, skådespeleriet vi alla medverkar i ute i verkligheten och den lilla teatern inne i våra huvuden.

Stora scenen 120-360 kr
Premiär: 22. september 2018
Preliminär längd: 3 h ink paus