bianchiculo_banner

Ett veckotips som inte är ett veckotips (men nästan)


Veckotips special edition – Göteborg

Sara Östebro ger oss ett veckotips special edition (som sträcker sig långt över en vecka) med innehåll som utställning av internetkonst, tjejchock, julaftonsbio, Titanicjubileum och performancefestival – och så ett par random julklappstips för att runda av det hela.

Veckotipsen tar ledigt över jul- och nyår, men istället kommer vi kunna ta del av vinterredaktionens alster. Vi kommer bland annat få ta del av en personlig krönika om Me too-rörelsen, konstnärlig debatt kring konst och funktion, julhälsning från Guadeloupe och en undersökning av fenomenet “att recensera konst”. Så håll utkik under jul- och nyårsdagarna!

Istället för de vanliga veckotipsen bjuds det denna vecka på lite annat. Jag ger här ett “veckotips special”, där jag har fokuserat på min egen mage (aka intuition) och tipsar om vad en kan hitta på om en befinner sig i Göteborg (saker som jag tänkte passa på att besöka när jag är lite extra ledig). Sen så kör jag även på med ett par (två) julklappstips för de som är som jag och väntar till sista stund.

God jul på er!

 

Mozart’s Ghost

Jag är ett stort fan av cyberfeminism och internetkonst, så jag gjorde en inre trippelvolt när jag fick nys om detta! På grund av livet har jag ännu inte hunnit kika in utställningen, men så fort mellandagarna kommer är det jag som drar till konsthallen!

Utställningen är en processbaserad utställning som kommer att transformeras under tidens gång, där konstnärer, teoretiker och vi besökare bjuds in för att reflektera över olika aspekter av internet – hur det var förr och hur det är nu, och hur det kan bli i framtiden.

På 1960- och 70-talen använde sig feminister av personliga upplevelser inom konst och litteratur som ett sätt att öka medvetenheten kring kvinnliga erfarenheter. 30 år senare, på 90-talet – när internet blev tillgängligt – formulerade en ny generation feminister utopier för en mer sammanlänkad, jämlik och uppkopplad framtid. Cyberfeminism tog avstamp i det förflutna och ifrågasatte internet som de menade var ett patriarkalt system.

Utställningen samlar konstnärer som inspireras av nostalgin som idag finns kring internet-, tv- och kändiskultur från 90-talet – en period som sammanfaller med att cyberfeminism växte fram.

Utställningen är uppdelad i tre perioder, och först ut är kroppen och den delen pågår tom 28 januari.

 

Göteborgs konsthall

Period 1 visas tisdag-söndag tom 28 januari 2018

Stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen

Utställningen pågår sedan tom 15 april

 

Girls, Girls, Girls

Mer konst som jag ännu inte hunnit kolla in! Dörr i dörr med konsthallen, på Göteborgs konstmuseum, visas en utställning med Julia Peirone. Utställningen är den första stora museiutställningen med hennes verk. Sedan start har Peirone satt flickan och flickskapet i huvudrollen, och gjort det till något varifrån vi kan se oss själva.

Sedan debuten kring millennieskiftet har Peirone utforskat identitet och fotografisk bild, ofta med fokus på unga kvinnor i serier som speglar barndomens och vuxenblivandets sidor kring sårbarhet, skam och sexualitet.

Framför allt intresserar sig Peirone för hur verkligheten existerar genom bilden och hur vi i denna bildmässiga aspekt möter oss själva. Hon ställer frågor kring vad en fotografisk bild kan vara och vad den kan göra, vad som utgör dess krafter och gränser. I en tid som präglas av sociala medier och en bildkultur som blir alltmer självcentrerad är ett viktigt tema det okontrollerbara, mellanrummet mellan världen och våra tankar om den.

Jag minns att en av mina fb-vänner uttryckte det som att hen var i chock (på ett positivt sätt) efter att ha sett utställningen, och sa något i stil med “jag har aldrig sett så många unga tjejer ta sån plats i ett konstrum”.

Göteborgs konstmuseum

Tisdag-söndag tom 18 mars

Stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

 

Julafton på Hagabion – Gratis bio – film för alla

Det här är bara för fint. Hagabion håller öppet under julafton för alla som vill fira jul och som vill ha någonstans att vara, och för alla som inte vill fira jul och som vill ha något att göra.

Mellan 12 och 20 blir det filmprogram, glögg och pepparkakor – och det är alldeles gratis! Bland filmerna som visas kan vi se Sameblod, Havets sång, Kedi, Clash, Ljus i natten, Ouaga Girls och självklart Karl Bertil Jonssons julafton, med flera.

 

Hagabion

Söndag 24 december, 12.00-20.00

 

Titanic 20-årsjubileumsvisning

Mer film när jag ändå håller på! Juldagarna är en bra tid för stora känslor, tårar av glädje liksom tårar av sorg, och så lite guilty pleasures av alla de former. Vad passar då inte bättre än att gå all in i firandet av filmen Titanics 20-årsjubileum? Precis! Bio Roy vet att detta är något som bör firas och gråtas över och bjuder in till två kvällar där känslor ska flöda och nerver darra. En riktig välbehövd katharsis och reset som gör oss redo för 2018!

 

Bio Roy

29 december, 17.30

2 januari, 19.00

13festivalen

Det är dags för 13festivalen igen såklart, som varje år runt trettondagen. Festivalen på Konstepidemin ger oss performancekonst, workshops och seminarium – förutom härligt umgänge och ett lyxig konststart på året. I programmet kan jag tipsa speciellt om workshopen med Stina Force (kostar bara 200 spänn!), performance av Krystallia Sakellariou, Elin Wikström och Emelié Sterner/Sebastian Rudolph Jensen och så kommer min syster Maja Östebro och min kära vän Lina Karlsson bjuda på ett performance som jag tror kommer involvera något knöligt, starkt och lärande. I say no more. Programmet är fullspäckat, och jag tror det kommer bli riktigt trevligt!

 

Konstepidemin

4-6 januari

Fullständigt program hittas här.

 

Och så för att avsluta detta veckotips special edition så kör jag in två julklappstips, för varför inte?

Tips 1 – Till din konstintresserade vän som fått barn och så vill du ge nåt till barnet men du är inte bra på barngrejer: Joanne Lius illustrerade barnbok My Museum, om ett barn som leker sig igenom rummen på ett konstmuseum. Förutom konsten så finns det spännande upplevelser överallt, från en besökares intressanta tatueringar till vilket mönster ljuset gör genom fönsterna.

640721_72dpi_xl

Joanne Liu – My museum

Tips 2 – Till din scenkonstfrälste vän som förtjänar att gå på mattan och uppleva en sprakande kväll bland guld, bubbel och hurra-rop: Biljetter till Scenkonstgalan 2017! Och ännu bättre är att det fram till och med den 23 december körs en julkampanj med billigare biljetter, så du kan spara några slantar till galaoutfiten. Gå in på denna länk och uppge koden OHolyNight.

julkampanj_scenkonstgalan2017

 

 

Omslagsbild: Från Mozart’s Ghost

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *