dagbok2_utvald2

Ett intimt möte


Julia Hagström har tagit del av Kvalitetsteaterns work in progress-föreställning Får jag se på sina trosor?, en djupdykning ner bland dagboksinlägg och tidiga minnen av kropp och känslor.

Alla har vi de där första minnena. De trevande första stegen av utforskandet av den egna kroppen. Hur en upptäckte nya spännande känslor och hur det kändes på ett särskilt sätt att röra vid vissa kroppsdelar.

Dessa minnen är för många laddade med många olika känslor. Skamfyllda för vissa, lustfyllda för andra. Minnen som kan väckas till liv vid kontakt med saker som påminner om bevarade sinnesförnimmelser från förr. En viss doft eller en särskild låt kan väcka till liv de känslor som legat latent i vårt sinne.

Detta är en liten del av det som den fria teatergruppen Kvalitetsteatern utforskar i sin kommande uppsättning ”Får jag se på dina trosor?”.

Jag och en liten skara har samlats utanför teaterhögskolan i Malmö för att få ett smakprov på den kommande föreställningen. Scenkonstgruppen Kvalitetsteatern bjuder in till en gratis work in progress-visning denna söndag i juli.

Teatergruppen har just gått en sommarkurs på teaterhögskolan här i Malmö. Det vi får ta del av idag är resultatet av en två veckor lång arbetsprocess där improvisation och lek varit i fokus.

”Det här är bara första steget i processen med den här föreställningen”, förklarar Johanna Essie Sjögren, en av skådespelarna och drivkrafterna bakom Kvalitetsteatern.

”Vi ville undersöka sexualitet ur barnets perspektiv. Vad är sexualitet? Hur påverkas vi av hur våra första uttryck för lust och nyfikenhet bemöts? Hur formas våra värderingar, vår självbild, vårt sexuella uttryck? Var kommer vår skam ifrån? När försvinner friheten, det lekfulla – eller behöver den ens göra det?” fortsätter hon.

Gruppen bildades i Stockholm januari 2011 som en normkritisk frigrupp med fokus på scenkonst för, av och med ett hbtq-community. Kvalitetsteatern är Johanna Essie Sjögren, Eddie Mio Larson och Robin N Spegel.

Johanna berättar vidare att hon för några år sedan påbörjade ett scenkonstprojekt om hemligheter och barns sexualitet. Sedan dess har hon velat arbeta vidare med ämnet och hon presenterade idén för medskådespelarna när gruppen planerade inför ett nytt projekt.

Den normkritiska scenkonstgruppen firar i år sitt 5års-jubileum.

Så här beskriver de själva sitt arbete:

Väldigt vänliga och alerta jobbar vi högt och lågt med normer från olika perspektiv. I tidigare projekt har vi tex arbetat med normer kring kön, klass, queerhet, lesbiskhet, musikal, dans och teaterformen i sig.

Idag får vi följa med i en djupdykning bland gamla dagböcker fyllda av minnen och hemligheter.

Vi befinner oss i ett av teaterhögskolans övningsrum. På golvet i det stora rummet ligger en blandning av leksaker, trosor, skolkataloger och en drös av gamla dagböcker.

Rummet är kvavt. Ute faller ett sommarregn som gör luften fuktig. Skådespelarna fyller rummet med tunga andetag då de fysiskt gestaltar de olika berättelserna. Föreställningen består till stor del av lekfull dans och påminner mycket om hur ett barn kravlöst utforskar sin omgivning.

Det är en intim förställning på alla sätt. Textutdragen vi får lyssna till är från skådespelarnas egna gamla dagböcker. Det är ett barns tankar, känslor och idéer vi får ta del av. Opåverkade av utomstående dogmer från samhället.

Temat unga och sexualitet är inget nytt på teaterscenen. Ämnet har dramatiserats och dissekerats på olika sätt i århundraden. Vi är vana vid att bevittna den nyvakna sexualiteten, men då oftast i korrelation till någon annan (helst av motsatt kön). Utgångspunkten ligger oftast i någon form av tvåsamhet.

Här får vi istället bevittna mötet med den individuella sexualiteten, fri från en annan part. Vi får ta del av oskyldiga berättelser om det första mötet med den egna sexualiteten.

Den halvtimmeslånga föreställningen väcker flera tankar. Bl.a. om hur stor påverkan heteronormen har redan i så ung ålder.

Även vikten och betydelsen av samtycke lyfts fram och gestaltas på ett mycket fint sätt. Kanske är det också en del av tanken, bakom frågan, som är titeln på föreställningen: Får jag se på dina trosor?.

 

Tidigare produktioner/projekt av Kvalitetsteatern:

“MAN – en utredning” 2011

“SQUARE PEG ROUND HOLE” 2012

“Lesbisk Makt 2014” 2012

“Foxy Dance Dance” 2013

“SÅPAN – You Don’t Wanna Drop It” 2013

“REVENGE” 2014

“Tvillingskapet” 2014 (pågående)

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *