Under Produktion; "Det är min dag idag" 11 jan 2016

Ett barn som springer mot kameran med öppen famn


På lördag (16/1) är det världspremiär av Under Produktions nya föreställning “Det är min dag idag”. Jag kände att jag bara var tvungen att höra av mig till de och få veta mer om denna spännande föreställning. Ett e-post med frågor skickades iväg till regissören Ulrica Almgård Z som i hela åtta år samarbetat med skådespelaren Åsa Gustafsson, den senaste tiden under namnet Under Produktion.

Hej Under Produktion. Ni är en ganska ny konstellation va? Vilka är ni?

 
– Hejhej! Under Produktion är en nomadiserad plattform för scenkonst. Vi som driver den är en scenkonstduo bestående av Ulrica Almgård Z, regissör och Åsa Gustafsson, skådespelare. Vi jobbar utifrån undersökning och processinriktat arbete. Vi har ett långt samarbete bakom oss även om vi inte alltid gått under namnet Under Produktion.

Tidigare har ni gjort en föreställning för väldigt små barn. Även fast ni nu spelar för lite äldre människor, kommer det finnas likheter? 

Oj. Jag har aldrig tänkt på att jämföra de två föreställningarna. Vår vision kring scenkonst är att skapa intryck och göra skillnad. Vår konstnärliga undersökning rör sig ofta i gränslandet mellan en inre och yttre verklighet. Kring tematik som utanförskap, ensamhet, drömmar och det som kan vara svårt att sätta ord på. Men vissa likheter finns det allt mellan föreställningarna, båda kommer ur vårt sätt att jobba, dvs med väldigt mycket betoning på det fysiska arbetet och att allt får växa fram under arbetets gång. Båda föreställningarna har barnets värld som utgångspunkt men på extremt olika sätt. Nu rör vi oss i ett landskap som är kantat av hemligheter, ensamhet och längtan i avsaknad av en vuxens famn.

Visst är det så att ni nu spelar en föreställning för vuxna fast om att vara barn? Hur har ni jobbat med det? 

Ja, så är det. Vi har gjort en föreställning där grundtanken är att lyfta fram barnets upplevelse om hur det kan kännas/vara  att växa upp i en dysfunktionell familj. Vi spelar för unga vuxna, vuxna och äldre. Jag tror att de som ser föreställningen kan relatera till känslor som kommer upp i föreställningen oavsett ålder. Det är en väldigt stark visuell föreställning och pjäsen kan ses ur många perspektiv. Vi har velat göra den öppen och associativ. Det är ett devised projekt, där delarna successivt växt fram utifrån vårt gemensamma arbete, samtal, och research på olika sätt. Jag själv har erfarenhet av att växa upp i en dysfunktionell familj, så det är ett ämne som ligger mig nära.

Slutligen, om föreställningen var ett foto i ett fotoalbum. Vad skulle fotot föreställa? 

Svårt att välja ett foto.. men det skulle bli ett foto av ett barn som sitter och väntar på föräldern som ligger i sin säng och inte stiger upp.. får vi ta två? I så fall blir det andra ett foto av ett barn som springer mot kameran med öppen famn. Vem tar emot?

——–

“Det är min dag idag” gästspelar på ADAS musikaliska teater, på Konstepidemin.

Lördag 16 januari 19:00
Söndag 17 januari 15:00
Lördag 30 januari 19:00
Söndag 31 januari 15:00

 

Omslagsfoto: Joacim Nilsson

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *