Skapet_affisch_1_webb

En tidsresa till fots


Publicerades 2019-08-13

“Magiska tidsportaler och klingande nycklar”. Karin Noomi Karlsson har sett Träd Fram av teatergruppen Skapet i Trädgårdsföreningen, Göteborg.

”Man hinner med nästan hur mycket som helst om man bara inte gör sig någon brådska. (Gösta Ekman d.ä.)

Promenadteater under bar himmel i Göteborg, kan det vara något? Risken för plötsliga och oväntade störtskurar är något som den luttrade göteborgaren har lärt sig att leva med. Jag kände mig därför aningen skeptisk till om den utlovade föreställningen Träd fram! skulle kunna genomföras, men efter att ha fått försäkringar från teatergruppen Skapet om att de spelar så länge som publiken infinner sig stegade jag ner till Trädgårdsföreningen och hoppades på en stunds uppehållsväder.

Med hjälp av en magisk nyckeltidsresemaskin som funkar i alla väder låter Skapet publiken uppleva Trädgårdsföreningens historia på ett lite annorlunda sätt. Vi smyger efter skådespelarna, får ögonblicksbilder av hur det (kanske) gick till när den 177-åriga eken planterades och hur alla invånare i Göteborg gavs möjlighet att besöka denna grönskande oas mitt i staden. Vi vandrar längsmed grusgångarna och njuter av blomsterprakten och fladdrande fjärilar. Och vi har roligt. Riktigt roligt.

 

Kopia av 20180813_8543

Hanna Sundelius och Ragnhild Lennblad

 

Färden går genom tid och rum och vi träffar människor från alla tidsåldrar som ger oss några ögonblick av sin tid. Med hjälp av de klingande nycklarna går färden vidare genom parken för att till slut komma fram till den magiska tidsportal som kommer att låta oss resa tillbaks till 2019. Resan tillbaks till framtiden lyckas och deltagarna kan oskadda borsta av sig resdammet. Att hela promenaden bara tog 30 minuter i anspråk är svårt att förstå med tanke på vad vi faktiskt har hunnit med.

 

Kopia av 20180813_8546

Hanna Källdin

 

Skapet har med enkla medel och begåvade berättare lyckats fånga intresset hos både unga och gamla och föreställningen väcker onekligen fantasin till liv. Det är lätt att titta ut över rosenrabatter och lummiga träd och föreställa sig de människor som har vandrat här före oss. Tanken på hur generationer av stadens invånare och besökare har insupit atmosfären gör mig genuint glad. Trädgårdsföreningen är en pärla mitt i stadskärnan, endast ett stenkast från tåg och spårvagnar, och den här pärlan får nytt ljus av Träd fram! Det är med lätta steg jag promenerar mot entrén vid Drottningtorget för att ta mig vidare mot Stadsbibliotekets utförsäljning av utrensade ljudböcker. Och det befarade regnet? Det uteblev magiskt nog…

 

Träd fram!

spelades 6-9 augusti under bar himmel i Trädgårdsföreningen under Gothenburg Culture Festival.

Skådespelare: Hanna Källdin, Hanna Sundelius, Karolin Ankarcrona och Ragnhild Lennblad

Musik: Karin Johansson

Foto: Eva Brandin


Om Karin Noomi Karlsson

Gästskribent för Scenkonstguiden. Karin Noomi Karlsson är en doktorand i litteraturvetenskap från Göteborg som har halkat in i teknikinformatörsbranschen tack vare sina kunskaper i översättning av teknikinformation. Litteraturnörd av börd som med myndig stämma föreläser om allt ifrån verkstadsimplementation till retorik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *