Xenia Kriisin Flood-Bleeding press 1 HD-1

En så jävla fet tonartshöjning


Rasmus Klamas intervjuar Xenia Kriisin som tillsammans med Johan Hjalmarsson och Erik “Errka” Peterson är Scenkonstgalans husband. Det blir ett snack om cittror, att kämpa med att hitta sin röst och att en viss gala kommer spraka och glittra.

I september 2015 såg jag Xenia Kriisin live för första gången, det var på hennes releasespelning för andra albumet Bleed. Det var nästan en utomkroppslig upplevelse, soundet, hennes karisma och för att inte tala om rösten. Denna urkraft till röst som omsluter en, slår en lite i magen samtidigt som den skapar extas. Det är som att rösten hänger ihop med Xenia, bara är en förlängning av henne själv. Det är där vi börjar vårt samtal. Hon berättar att rösten inte alltid funnits där utan att det först var för några år sen som hon kände att hon hade hittat rätt.

– Det har vart en jättelång resa att hitta min röst. Det är ju så naket och svårt med sång. Jag vågade inte innan, jag hade inte självkänsla att sjunga ut. Jag imiterade andra. Jag gick två år på improvisationslinjen (på Högskolan för scen och musik reds. anm.) och jag var inte alls i fas att ta mig an utbildningen. Jag platsade inte där, det var inte rätt för mig. Så efter två år så slutade jag högskolan och började frilansa. Jag slutade spela i band och tog saken i egna händer och började skriva min egen musik och då hände det. Jag fick en cittra av Johan (hennes partner och tillika bandmedlem) i present, den föll ner i mitt knä och jag började klinka på den hemma. Sen skrev jag min första låt Is that all, på mitt debutalbum. Där hittade jag rätt. Men för att säga det kort så var det svårt, en jättelång resa.

Xenia berättar att hon alltid dragits till stora sångerskor som Whitney Houston och Beyonce. Men även haft tider då hon varit insnöad på funk eller på jazz. Jag slås av att alla artister som hon räknar upp, Ella Fitzgerald, Billie Holiday och Michael Jackson, ligger väldigt långt ifrån hennes eget sound. Hon berättar att det inte är så mycket soundet i sig, utan att hon kan hitta en liten detalj i en låt som hon blir inspirerad av.

– Just nu så håller jag på att skriva på min nya skiva och då har jag lyssnat en hel del på Elton John. Ibland har jag hittat en harmonik där jag känner ”det där är så jävla mäktigt”. Det kan vara en känsla eller en så jävla fet tonartshöjning.

Speaking of skiva tre så man ju nyfiken, vad kan en vänta sig?

– Jag har skrivit halva skivan på svenska. Det är nytt för mig och det känns så himla kul. Jag kallar mina svenska låtar “psalmer för de oheliga”. De där jävla psalmerna har följt efter mig. Den harmoniken alltså. Sen jag blev mamma, skriver jag mycket om moderskapet och kvinnan. Jag är på andra sidan nu och det går inte att inte ha med det.

Sen Xenia blev mamma har hon levt med konstant smärta och de senaste två åren har hon varit sjukskriven och tyvärr fått ställa in en hel del spelningar. Men den 17 februari är det äntligen dags igen, första spelningen efter sjukskrivningen.

– Detta är första giget efter pausen, som Xenia Kriisin är det det. Jag smyger mig fram nu för att orka, jag är väldigt kräsen med mina val. Jag tar bara de gigen som jag vet kommer vara riktigt roliga och grymma. Du kan ju förstå peppen inför galan!

xenia_press_release

Foto: Parinazz Iranmanesh

För mig är Xenia och hennes musik best buddies med galastämningen. Hon lyckas skapa nästintill en extatisk känsla i mig som publik och det är ju precis det en vill känna på en gala.

– Jag försöker alltid hänge mig själv till musiken, jag gillar det stora och kraftfulla. Jag tror det kommer bli svinkul. Vi ska ju gå all in. Vi kan låta mycket, även fast vi “bara” är tre.

Slutligen så vill jag ju ha en lite teaser av vad vi kommer få uppleva på galan.

– Vi kommer ha min musik som stomme och det kommer spraka och glittra. Allt det fina ska skjutsas fram. De som tar emot pris ska känna att vi ger dem en härlig skjuts i ryggen. Sen ska det väl få svänga en hel del. Det ska ju vara gala.

Till sist så vill jag bjuda på en av mina absoluta favoritlåtar med Xenia. Lyssna och njut!

Fotograf, omslagsbild: Anna Hansen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *