JC_005

En roligare variant av en historielektion


Publicerades 2019-08-19

Rebecca Stråhle-Wolke fortsätter att utforska konstutbudet i Örebro. Denna gång har hon kikat in utställningen Paper magic på Örebro slott.

För den som är lika fascinerad och nyfiken som jag är på Örebro slott kan jag starkt rekommendera utställningen Paper magic! Jag har själv deltagit i diverse evenemang enbart för att få se så mycket jag kan av Örebro slott. Dock har varken spökvandringen, sexualhistoria på slottet eller reggaekvällen (kanske för att jag inte gillar reggae) varit lika imponerande som Paper magic.

Paper magic är en del av Sommarslottet och pågår mellan 19 juni och 1 september. Utställningen Paper magic är skapad av belgiska Isabelle de Borchgrave, där hon återskapat mer än 40 historiska dräkter från renässansen och framåt. Det som skiljer denna utställning från andra är att allting är gjort i papper. Att dessutom alla dessa dräkter står uppställda i Örebro slotts historiska salar gör att det inte är svårt att bli imponerad. Dräkterna är så välgjorda att det är svårt att förstå att de är gjorda av papper. Slöjorna ser ut som att de är gjorda av siden och klänningarna som om de vore gjorda av tungt och hårt tyg. Både skyltar och vakter finns i varje rum eftersom skapelserna inte får vidröras men i min fascination måste jag ändå göra det. Jag känner på en slöja och blir, trots vetskapen om att det är gjort av papper, chockad över att det inte är gjort av sidentyg.
 
skor
 
Med i utställningen finns även ett antal skor, som en hint till Örebro som en gång varit en sko-stad. Dessa skor gör mig dock inte så imponerad, kanske för att jag inte är från Örebro ursprungligen och kanske för att jag är för ung för att ha en relation till detta. Jag går därför snabbt förbi dessa skor för att fortsätta få se dräkterna i vackra färger och utsmyckningar. Går tillbaka och ser på dem igen för att försöka förstå hur jobbigt det måste varit att ha på sig dessa stora kläder som består av lager på lager. Med alla dessa eleganta och stora kläder blir det mer påtagligt att dessa personer har funnits. De blir verkligare, får liv, men ändå är det svårt att greppa att dessa personer har gått på exakt samma jord som jag går på. De har säkert delat tankar och känslor som jag har; sorg, glädje, kärlek och ilska. Isabelle de Borchgrave ger oss med Paper magic en roligare historielektion än den i skolan, Paper magic är en utställning där nytta och nöje blandas. Den fakta som finns om de olika personerna blir lättare att ta till sig än att sitta och traggla sig igenom namn på namn med en trött historielärare längst fram i klassrummet. Jag har dock varit lyckligt lottad och alltid fått bra historielärare men namnen har flugit förbi mitt minne och vissa av dessa historiska personerna tror jag inte ens att vi fick lära oss om.

I början av utställningen får vi veta mer om konstnären genom att få se en video som visar Isabelle de Borchgrave i sin studio där man ser hur skapelserna börjar ta form och där hon även berättar om sig själv och de personer som varit med och skapat Paper magic. Hennes verk har visats i bland annat Brasilien, Japan, USA Italien och Nederländerna. Utöver Örebro har utställningen i Sverige visats på Kalmar slott och i Livrustkammaren i Stockholm.

Isabelle de Borchgrave har gjort en utställning med fantastiska verk och jag är väldigt tacksam över att den ställs ut i Örebro. I slottsmiljön blir det dessutom en ännu starkare upplevelse och jag får ta del av några av slottets alla salar och rum som jag inte tidigare sett. Kanske borde jag ge exempel på vilka historiska personer som finns med i utställningen men jag låter det bli osagt. Jag hoppas att det ska göra er så nyfikna att ni besöker denna fantastiska utställning.

 

Paper magic

Örebro slott

Paper magic 19 juni – 1 september 

 

 

Omslagsbild: foto Jonas Classon

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *