explosiva_banner

En explosiv samtidskommentar med skärpa


Publicerades 2019-04-04

“En nyanserad bild av Biskopsgården träder fram”. Karin Noomi Karlsson har sett Det explosiva av Angereds teaterskola och Angereds teater.

 

”Tänk vad underbart det är att ingen behöver vänta en enda minut för att börja förändra världen.” – Anne Frank

Biskopsgården, Göteborg. En stadsdel som för många förknippas med gängvåld, sociala problem och ingen, eller mycket lite, framtidstro. Ett miljonprogramsområde bland många, med slitna hyreskaserner utslängda mitt i en fantastiskt fin natur med grönskande skogsområden och porlande vattendrag. När Biskopsgården nämns i nyhetssändningarna är det sällan något muntert som avhandlas.

Men som alla saker i livet finns det flera sidor av verkligheten. Framför allt finns det en mängd berättelser som sällan syns i medierna. Och just därför är föreställningen Det explosiva så viktig, för här möter vi nämligen berättelser från människor som själva bor i Biskopsgården. Ett riktigt möte, inte i form av en anonym tidningsrubrik och ett pixlat foto. Här finns en styrka och en drivkraft som vi inte får ta del av annars. Verkliga människoöden växer fram på scenen och det berör på djupet.

DET EXPLOSIVA 1

Ensemble. Foto: Ahmad Aldurra

Det gemensamma för alla dessa personer är att de vill berätta sin historia, men samtidigt verkar de ha svårt för att lyssna på varandra. Det där mötet man väntar på blir liksom inte av. De är som ensamma fartyg som färdas över havet i dimman. Ibland skymtar de varandra för en kort stund, men det är bara för ett ögonblick. När de pratar med varandra så missar de målet med någon centimeter. Det finns något sorgligt över dessa öden; alla vill ha en gemenskap men ingen vet hur det ska gå till.

Jag blir djupt berörd när den unga kvinnan med utvisningsbeslutet avvisas till sitt hemland. Här ser vi konsekvensen av det bristande engagemanget. Det finns en vilja hos folk att hjälpa till, men det finns ingen initiativförmåga. Kanske beror det på rädsla för att vara den som stiger fram och säger ifrån, kanske beror det på okunskap. Det väcker tankar kring vilket ansvar vi har som medmänniskor att se andra runt omkring oss och att agera när det behövs. Det är alltför lätt att titta bort när något känns jobbigt och det är just den insikten som gör Det explosiva till en viktig samtidskommentar.

Angereds teaterskolas elever har lyckats göra individer av de anonyma rösterna från förorten. En mer nyanserad bild av Biskopsgården träder fram i föreställningen, en bild som visar att de som bor här är som vem som helst av oss, med samma drömmar, samma behov och samma fördomar.

 

 

Det explosiva

Angereds teater

Spelas 29 mars – 27 april 2019

Offentliga föreställningar: 10 april, 19.00, 6 april, 13.00 och 27 april, 13.00

Skolföreställningar tisdagar – fredagar, 13.00

Av: Christofer Bocker
Regissör: Jakob Tamm
Ljusdesigner och tekniker: Reinhold Erzmoneit och Otto Båth
Scenograf och tekniker: Martin Fremling
Kostymör: Selma Wallbom
Rörelse: Soledad Howe

Medverkande – Angereds Teaterskolas elever: Almida Svensson, Delara Soltan-Zadeh, Emma Ebercrantz, Florence Razaghi, Fortesa Hoti, Hampus Keluf Anveden, Mattias Gourie, Paulina De Sousa Vieira, Sarah Tångring, Sofia Slättung-Wahlqvist, Vanessa Ho och Venus Houman

 

 

Omslagsfoto: Ahmad Aldurra


Om Karin Noomi Karlsson

Gästskribent för Scenkonstguiden. Karin Noomi Karlsson är en doktorand i litteraturvetenskap från Göteborg som har halkat in i teknikinformatörsbranschen tack vare sina kunskaper i översättning av teknikinformation. Litteraturnörd av börd som med myndig stämma föreläser om allt ifrån verkstadsimplementation till retorik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *