David_Weiss_banner

David Weiss följer familjetraditionen


Carmen Jedrzejak har pratat med David Weiss som just nu är aktuell i Kärleken är fri, en föreställning om kärlek och rättigheter, och som i sommar spelar huvudrollen i Kung Ubu på Sommarteater på Krapperup.

Davids passion för teater började vid väldigt ung ålder. Redan som barn drömde han om att få stå på scen och berätta historier. Både hans biologiska far och farbror var kända författare på 70- talet och intresset för konst smittades av på David.

Som tonåring tillhörde han olika teatergrupper och efter gymnasiet sökte han till Teaterhögskolan i Malmö.

– Jag var väldigt oerfaren när jag började skolan och förstod inte vad jag var med om men det var kul, berättar David.

2004 gick han ut sin fyra år långa utbildning och blev en professionell skådespelare.

david

David Weiss. Foto: Privat

Kärleken är fri är ett av många projekt han medverkar i. En pjäs om hedersrelaterad problematik i samarbete med Örebro Länsteater, Folkteatern i Gävle och länsstyrelsen Östergötland som jobbar med hedersfrågor.

– Föreställningen bygger på sju olika berättelser där ungdomar skrivit om sina egna liv, liksom ett spektrum.

En enkel scen där en tjej sms:ar i smyg med en kille går över till en scen där en kille mördar sin egna syster. De tunga scenerna kräver bearbetning. Därför har skådespelarna en halvtimmes efterarbete när pjäsen är slut tillsammans med publiken. Det går ut på att samtala kring dessa frågor, hitta lösningar på problemen och få information.

I föreställningen använder sig skådespelarna av turkiska, persiska, kurdiska, somaliska, arabiska och svenska. Projektet har pågått i tre år och har spelats 350 gånger i olika delar av Sverige.

GALLERI_Susan_Taslimi-David_Weiss-799x1200

Kärleken är fri. Susan Taslimi, och David Weiss. Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography

Kan du språken sen innan?

– Jag har svenska och engelska med mig medan vissa skådespelarna redan kunde dessa språk. I pjäsen pratar jag mest arabiska. För att lära mig manus tog jag hjälp från min omgivning. Nu kan jag lura andra att jag kan arabiska på riktigt, skämtar David.

När Kärlen är fri tar slut ska David spela sommarteater i Skåne. Ett tillfälle där professionella möts med amatörer och skapar en föreställning vid namnet Kung Ubu. Manuset skrevs i Frankrike på 1800-talet och handlar om en maktgalen kung som tillsammans med drottningen avrättar folk.

– Jag ska spela huvudrollen. Det är utvecklande att spela någon som ligger längre bort från en själv. Samtidigt tror jag att alla har en del av sig som är ond, berättar han.

Hur förbereder du dig för rollen?

– Motiven är viktiga för ondskan finns överallt i världen. För att bli inspirerad läser jag olika artiklar. Jag försöker förstå varför vi har så mycket elände runt oss, varför krigen blir till och vad det är som driver en människa till att begå de värsta brotten.

Innan vi skiljs åt berättar David att han tänker att eländena beror på strävan efter dominans och att patriarkala strukturer styr både män och kvinnor. För att inte påverkas av normer försöker han se allt utifrån med distans. Han menar att han har förstått att istället för att konkurrera med varandra så bör vi samarbeta. Det är hans lösning på problemen vi har i dagens samhälle.

 

 

Omslagsbild: Kärleken är fri. David Weiss, Susan Taslimi, Parwin Hoseinia och Zin Dusim Englund. Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *