Boy konsthall


Boy konsthall – Ett konstnärsdrivet rum för samtidskonst, i Bollebygd.


Aktuellt

Nayab Ikram

Närhetens distans 6275 km till dig

Performance

Fredag 19 juli, 17.45-20.00

NayabIkram_fbbanner

I den interaktiva performanceserien Närhetens distans 6275km till dig undersöker Nayab Ikram familjeritualer, där mango, kinnow och olivolja är kärnan av ritualerna som har skapats inom hennes egna familj.

 

Den första delen av performanceserien sker på Boy konsthall den 19 juli. Här kommer Ikram dela med sig av familjens ritual, där mangon spelar huvudrollen.

Performanceserien har arbetats fram under Ikrams residens i Bollebygd.

 

Fredag 19 juli, Boy konsthall

17.45 Öppningstal av Boy konsthalls curators Sara Östebro och Maja Östebro

18.00 Performance

Performancehändelsens sluttid är rörlig, kom i tid!

 

Bild: John Salquist


Eng

In the interactive performance series Närhetens distans 6275 km till dig, Nayab explores family rituals, where the mango, kinnow and olive oil are at the core of the rituals created within her own family.

The first part of the performance series takes place at Boy konsthall. Here, Ikram will share her own family’s ritual, where the mango plays the leading role.
The performance series has been developed during Ikram’s residence in Bollebygd.

Friday 19th of July, Boy konsthall

17.45 Opening speech by Boy konsthall’s curators Sara Östebro and Maja Östebro

18.00 Performance

Be there in time, the duration of the performance is fluid.

Cover art: John Salquist


Residens – Nayab Noor Ikram

F.1992, Åland, Finland
Bosatt och verksam i Åbo & Åland, Finland

April – juni

Nayab.Photo-MariaRosenlöf

Boy konsthall bjuder in konstnären Nayab Noor Ikram till Bollebygd på residens. Ikram är fotograf och visuell konstnär från Åland med härkomst från Pakistan, baserad i Åbo. Ikram undersöker koncept som berör kulturell identitet och kommunikation mellan individ och samhälle. Hon närmar sig de olika aspekterna genom visuella uttryck som fotografi, video, installationer och mixed media.

Residenset är det tredje som konsthallen genomför, där konstnärer får arbeta fokuserat under en längre period, samtidigt som samtidskonsten får ta plats mitt i och i relation till Bollebygd som plats. Här får konsten möta ny publik, och konstnären möjlighet att testa nytt i en ny miljö.

Läs mer:

Intervju – Hej Nayab Ikram!

 

Nayab Noor Ikram

Instagram: @nayabikram

Facebook: Nayab Ikram PhotographySommarsalong

24 – 28 juli

Vernissage 24 juli, 17.00-19.00

ian-williams-238621-unsplash

Boy konsthall bjuder in till sommarsalong för att visa på den kreativitet och skaparkraft som finns i Sjuhärad. Salongen är en plats där gömda mästerverk får möta publik, kanske för första gången. Vi vill hylla skaparglädjen och den omvälvande fria kreativiteten!

Efter en öppen utlysning har 6 skapare valt ut, alla med en koppling till Sjuhärad.

Utställare på Sommarsalongen är:

 

Susanna Frenguelli

“Jag är en 18-årig tjej från Hindås som har hållt på med konst i några år. Jag valde just teckning med blyerts och kol som teknik eftersom skuggor och ljus är det som intresserar mig mest i ett motiv. Att måla av fotografier ger mig chansen att lära mig och just blyertsen ger mig möjligheten att fånga de allra minsta detaljerna i en bild.”

 

Christer Falk

“Bollebygdsbo sedan 50 år. Gift och har två vuxna söner. Pensionär men jobbar en hel del med foto, video och skriver.

Jag har fotograferat sedan 15-årsåldern. Mina motiv har varit i stort sett allt. Under åren 1977 och 2014 arbetade jag för lokala tidningar, vilket jag fortfarande gör men numer sporadiskt. Under den här tiden träffade jag väldigt många människor, människor som jag vid olika tillfällen fått möjlighet att fotografera.

Bakom varje ansikte finns ett liv som förmodligen innehåller en blandning av glädje, sorg, kärlek, gemenskap och engagemang. Dessutom en nutidshistoria som vore spännande att få berätta.”

 

Madelene Häggström

“Jag är en idébubblande och kreativ individ, som är yogalärare på Onenatureyoga (håller till på Yoga souls i Bollebygd), pluggar psykologi och arbetar inom Lss.

Jag har alltid tyckt om att skapa och har kreativa sidor. När jag var liten var det så mysigt att låna min mormors akvarell färger och sitta och måla tillsammans. Eller regniga dagar måla täckningar i stugan som jag och min tvillingsyster tapetserade väggarna med. Jag började måla med olja för några år sedan, när jag målar försvinner tid och rum vilket var precis vad jag behövde då. Jag tränade mycket och hade alltid något på gång och det var för mig återhämtning.

Att måla blev för mig en frihet utan krav då det inte fanns några regler, åsikter ja, men inga regler, lite som med yogan – frihet.”

 

Britt-Marie Pålsson

“Jag älskar att fotografera blommor i alla dess vackra färger. Försöker se det vackra i alla blommor och lyfta det i mina bilder. Jag fotograferar mest macro och närbildsfoton.”

 

Maria Jourdanis

“En kvinna som studerar detaljer, ser kompisitioner i vardagen och fångar dem  i förbifarten. Jag ställer ut foton tagna under åren 2015-2019”.

 

Anna Carin Ahlander

“Bor i Borås. Jag har alltid målat och tecknat, men under många år så hade jag uppehåll, tills jag gick en kurs i att måla Mandala för Lottie Stjernqvist för några år sedan. Det väckte åter glädjen I att måla. På Öland har jag gått Vedic Art-kurserna för Johannes Källman ett par somrar i rad och ska dit även i år. Mitt måleri är åt det abstrakta hållet, jag vill ge betraktaren möjligheten att själv utforska magin som finns i tavlorna. Måleriet är är för mig en kravlös lek med färg som ger mig glädje och ro.

På tavlorna använder jag mest akrylfärg, men även en del andra medier som, pastel, och akrylpennor. Målar delvis med händerna, spatlar och papperstussar.  Prövar mig fram ofta med rinn och, skvätt och salt för att få fram effekter.”

 

Vernissage: Onsdag 24 juli, 17.00-19.00

Kom och mingla med utställarna! Det bjuds på tilltugg och förfriskningar.

 

Därefter öppet:

Torsdag 25 juli & fredag 26 juli, 16.00-19.00

Lördag 27 juli & söndag 28 juli, 12.00-16.00

 

Salongen ska vara en involverande utställning som engagerar. Vi vill locka de som skapar på hemmaplan att ta steget till att visa sin kreativitet för allmänheten och visa på den kraft och den skaparglädje som gror i området.


Lakrimatorium

17-18 & 23-24 augusti

LK2a_small

Lider du brist på tårar? Oroa dig inte.
Har du ett överskott? Du behövs.

 

Nu öppnar vi Sveriges första sorgedonations- och tårförmedlingsservice.
Välkommen.
 
 
Lakrimatorium är ett deltagandebaserat performance som handlar om olika relationer till sorg och gråtande. Verket tar formen av ett donationscenter som – utifrån övertygelsen om sorgens inneboende värde – hanterar och förmedlar sorgefiler. Tår för tår, ord för ord. Varsamt vägledd av centrets personal och en papperstrimlare, ges besökaren möjlighet att antingen donera eller ta emot en donation – skräddarsydd utifrån sina egna behov och preferenser.
 
Verket ges vid åtta tillfällen, fyra i Bollebygd och fyra i Göteborg, hösten 2019. Genom att kombinera tekniker från deltagandebaserade format med textproduktion i realtid syftar Lakrimatorium till att göra plats för de ensamma och specifika såväl som kollektiva och allmänmänskliga aspekterna av sorg, utan att dessa ställs emot varandra.

 

Urpremiär: 17 augusti 2019 på Boy konsthall, Bollebygd.
Mer information kommer.

 
 

Kreditering
Koncept, text och regi: Erika Lindahl
Dramaturg: Amanda Nordmark
Rumslig gestaltning: Oskar Nilsson och Erika Lindahl
Konstruktion: Oskar Nilsson
Medverkande: Oskar Nilsson, Amanda Nordmark, Erika Lindahl m.fl.
Kompositör: Anton Leijonberg/Tommorrowsquare
Pressbild: Felicia Stjärnsand och Erika Lindahl
Samordnare Boy konsthall/Bollebygd: Sara Östebro
Samordnare Studio Gathenhielm/Göteborg: Isabel Lagos
Tack till: Helena Pernow

 

Lakrimatorium produceras av Erika Lindahl i samproduktion med Boy konsthall (Bollebygd)
och i samarbete med Poste Restante. Föreställningarna i Göteborg framförs i samarbete med
Studio Gathenhielm och Isabel Lagos. Genomförs med stöd av Konstnärsnämnden och
Göteborgs stads kulturförvaltning.

boy_insta_webinstagram fb_web

 

Boy konsthall är ett konstnärsdrivet rum för samtidskonst som drivs genom Teater Nu och Scenkonstguiden. Vi vill göra Bollebygd till en ny och modig uppstickare på konstkartan i Västra Götaland och göra Bollebygd till en aktiv röst i den samtida konstdiskursen. Vi utmanar storstadsnormen genom att visa att det finns utrymme för modiga idéer och konstnärlig utforskning på den mindre orten.

För information om lokalens tillgänglighet, klicka här. Du kan också ringa direkt till ansvarig på 070-209 65 86.

Boy konsthall

Göteborgsvägen 21, Bollebygd

 

Curatorteam

Sara Östebro – Del av Scenkonstguidens crew. Scenkonstnär med bas i Göteborg, uppväxt i Bollebygd.

Maja Östebro – Konstnär med bas i Göteborg, uppväxt i Bollebygd. Studerar just nu smyckekonst vid Högskolan för Design och Konsthantverk.

 

Art Center Sjuhärad

Vi är en del av Art Center Sjuhärad, ett samverkansprojekt tillsammans med Future Utopia Community Key, Internationellt Vävcenter Sjuhärad, Nycirkusfestival Rydal och Rydals museum. Projektet verkar för ett levande kulturliv i Sjuhärad, där kunskap och resurser delas.

 

Kontakt

Sara Östebro

boykonsthall@teaternu.se

070-209 65 86

getswish_qr

 

Tidigare:

Terese Molin & Hanna Larsson – Daydreams – a dialogue in blue

Marjan Jabinpishe – En annan blick över tiden

Årsinvigning

 

2018

Julstök i Boy konsthall

Sara Västerlund – Eftertryck

Lisa Fält – Material testament

Inga Gerner Nielsen – My Protestant Origins & Catholic Fantasies

Sommarlov på Boy konsthall – Skulpturvandring med Lina Karlsson

Nina Ölund Noreskär – Använda vända

Sommarlov på Boy konsthall – Skapa stort med akryl med Nina Ölund Noreskär

Pernilla Ljungkvist/The Psychic Artist – Det Ultimata

Boy konsthall & Bollebygd Pride – Sian Hedberg

Anna Helena Brumark – BeTWEEn U&Me

Boy får gäster: Galleri Rita

Säsongsöppning av Boy konsthall – och invigning av konstshopen!

Boy konsthall – Johan Wiman

Oh, boy – julmarknad!

Boy konsthall – GIBCA Extended 2017

Oh, Boy! Design- och konsthantverksmarknad

Utställning: MITT I BLAND ♡ Bollebygd pride

Konstnärer sökes!

Boy konsthall letar konstnärer

Open Call: Boy konsthall

 

Press:

2019

Boy konsthall satsar på konstnärsresidens – Borås Tidning

Dagdrömmar i textil – Annonsmarknan

Iransk konstnär målar människan och samhället – Borås Tidning

Konst med människan i fokus – Annonsmarknan

Årspremiär med vernissage – Bollebygdsnyheter

 

2018

Konstnär som tar leran i sin famn – Borås Tidning

Boy konsthall intog gatorna – Borås Tidning

Vernissage, mingel och workshop i strålande solsken – Bollebygdsnyheter

Galleri Rita i Boy konsthall – Annonsmarknan

Nytt koncept hos Boy konsthall – Borås Tidning

Säsongsöppning hos Boy konsthall i Bollebygd – Bollebygdsnyheter

 

2017

Johan Wimans konst ska upplevas – Borås Tidning

Utgår från Bollebygd i samlingsutställning – Annonsmarknan

O Boy vilket konsthantverk – Borås Tidning

Positiv respons för Bollebygds nya konsthall – Borås Tidning

Premiär för Boy konsthall i Bollebygd – Bollebygdsnyheter

Nu är lokalen till Boy konsthall klubbad och klar – Borås Tidning

De vill ge Bollebygd en konsthall – Borås Tidning

Drömmer om att öppna en konsthall – Annonsmarknan

 

Boy konsthall görs med stöd av:

kulturradet_logo_new

VGR_Logga_2011_vektor_sv

sensus-svart

k-logga

Borasreg_sjuh_RGB

Sveriges-Konstföreningar

indexsjuhärad

sverigefinska

Boy konsthall – Nyhetsbrev

* indicates required