Boy konsthall


Boy konsthall – Ett konstnärsdrivet rum för samtidskonst, i Bollebygd.


Aktuellt

OKTAWIAN BOHDZIEWICZ

Złośliwość rzeczy martwych – De döda tingens förarglighet

23 NOVEMBER – 14 DECEMBER

received_2859913530707893

Uttrycket ”złośliwość rzeczy martwych”, här översatt som ”de döda tingens förarglighet”, är ett polskt vardagligt uttryck som används för att understryka ironin i situationer när saker går sönder, eller tappas bort precis just när man behöver dem. Som när man tappar en hörlursplupp och inte kan lyssna på musik och stänga ute allt oljud på spårvagnen eller bussen. Eller när man tappar de där plastremsorna från brödförpackningarna, som försluter dem och håller syret, och därmed nedbrytningsprocessen ute. Eller som nummerlappen man har tagit för att ställa sig i kö som försvinner ner bland alla kvitton man har i fickan när det precis skulle ha varit ens tur.

Utställningen består utav uppförstorade vardagsföremål, men det finns både humor och allvar i dem. I verket Conductors for silence finns borttappade hörlurspluppar, uppförstorade i keramik till en sådan skala och materiell fasthet att de snarare påminner om en terracotta-armé än en samling ofarliga små plastföremål. Genom verket Predictions taken out of thin air har påsförslutarna från brödförpackningar tagits vara på, de väller ut, ner från väggen och ut i rummet, med siffror som inte är brödlimpans bäst-före datum, där står istället olika siffror som står för atmosfärens syretäthet, uppmätt på olika platser ända sedan 80-talets slut och framåt, som visar på att syrenivåerna tunnas ut varje år. Man kan säga att de blir en fingervisning om att vår art också har ett bäst-före datum, ett datum som vi själva förflyttar närmare och närmare oss i tiden genom att bland annat skövla regnskogarna, och miljöfarliga utsläpp.

Nummerlappar, precis som i verket Dead End, som bildar en ringlande kö, visar på processen där människan är reducerad ner till en enhet i ett ärendebehandlingssystem. Ett system som kan fatta beslut som antingen påverkar hela ens framtid, vare sig man får stanna kvar i landet, eller ifall man hinner få sin rökta lax innan fisk och skaldjursavdelningen på Coop Konsum stänger för dagen. Det finns ett så overkligt spann mellan graderna av allvar i dessa situationer, som alla har en enda nämnare gemensamt – nämligen den systematiskt strukturerade mänskliga väntan. De skapar även en icke fysisk plats (i kön) inuti den fysiska platsen, oavsett ifall det är en bank, apoteket eller migrationsverkets kontor.

Utställningen kretsar kring just synliggörandet utav de små tingen, de döda tingen, som ibland har en oproportionerlig makt över vår vardag. Men likt den industriella tillverkningens skala utav dessa föremål, blir framställningen utav dessa keramiska föremål ett arrogant skämt, ett hot mot miljön, och ett monument över kapitalistisk vinstmaximerings-ideologi. Ursäkter till att tjäna pengar på att tillverka föremål för att fylla triviala, konstruerade funktioner i vår vardag. Men vad händer när funktionen och användbarheten försvinner, och bara formen finns kvar? Vad händer egentligen med vår bild utav dessa föremål, och deras material, när de blir så stora och många att vi inte längre kan ignorera dem? När vi inte längre kan ignorera den påverkan de har på våra liv och miljöer?

————————————————

Oktawian Bohdziewicz, född 1994 i Polen, är utbildad i keramikonst på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Sedan 2016 arbetar han med avbildning av funna objekt som metod att synliggöra mänskliga vanor och beteenden, dess möjliga, tänkbara och faktiska, konkreta konsekvenser, och synliggör nyanser i människans sätt att se på material, utifrån situationsbundna, funktionella, historiska och samhällsetiska perspektiv.

Han undersöker vilka objekt är, och förblir osynliga för oss i vardagen, trots att de utgör en del utav den materiella och formmässiga rikedom som upprätthåller och förändrar vår vardag. Vad har dessa funna objekt för konnotationer, interna laddningar och historier, och hur kan dessa göras till instrument för undersökningar kring människans komplicerade relation till den materiella tillvaron i ett post-industriellt, globaliserat samhälle? Vilka situationer kan dessa objekt befinna sig i, och vilka situationer och sammanhang skulle kunna ses som inte så självklara för dessa föremål?

Detta är Oktawians första soloutställning sedan examen från HDK. Han har tidigare ställt ut i grupputställningar såsom “New Nordic Ceramics”, Guldagergaard International Ceramic Research Center, Skælskør, “On and on and on”, Galleri Thomassen, Göteborg, “Absolute Affirmation”, GELB Ateljéer, Stockholm, “Why do we talk about feminism?”, Glashuset Akademin Valand, Göteborg, samt “17 ögon på Bauhaus”, RIAN Designmuseum, Falkenberg.

https://www.instagram.com/okbohdziewicz/

————————————————

VERNISSAGE 23 NOVEMBER KL 13.00-16.00
Invigningstal och mingel. Konstnären är på plats.

ÖPPET 28/11- 14/12
torsdag – fredag 16.00-19.00
lördag 12.00-16.00

 


boy_insta_webinstagram fb_web

 

Boy konsthall är ett konstnärsdrivet rum för samtidskonst som drivs genom Teater Nu och Scenkonstguiden. Vi vill göra Bollebygd till en ny och modig uppstickare på konstkartan i Västra Götaland och göra Bollebygd till en aktiv röst i den samtida konstdiskursen. Vi utmanar storstadsnormen genom att visa att det finns utrymme för modiga idéer och konstnärlig utforskning på den mindre orten.

För information om lokalens tillgänglighet, klicka här. Du kan också ringa direkt till ansvarig på 070-209 65 86.

Boy konsthall

Göteborgsvägen 21, Bollebygd

 

Curatorteam

Sara Östebro – Del av Scenkonstguidens crew. Scenkonstnär med bas i Göteborg, uppväxt i Bollebygd.

Maja Östebro – Konstnär med bas i Göteborg, uppväxt i Bollebygd. Studerar just nu smyckekonst vid Högskolan för Design och Konsthantverk.

 

Art Center Sjuhärad

Vi är en del av Art Center Sjuhärad, ett samverkansprojekt tillsammans med Future Utopia Community Key, Internationellt Vävcenter Sjuhärad, Nycirkusfestival Rydal och Rydals museum. Projektet verkar för ett levande kulturliv i Sjuhärad, där kunskap och resurser delas.

 

Kontakt

Sara Östebro

boykonsthall@teaternu.se

070-209 65 86

getswish_qr

 

Tidigare:

Jussi Järvinen – J-U-S-S-I

Ida Brockmann – Broken links and external hard drives

chARTerbus

Lakrimatorium

Sommarsalong

Nayab Ikram

Terese Molin & Hanna Larsson – Daydreams – a dialogue in blue

Marjan Jabinpishe – En annan blick över tiden

Årsinvigning

 

2018

Julstök i Boy konsthall

Sara Västerlund – Eftertryck

Lisa Fält – Material testament

Inga Gerner Nielsen – My Protestant Origins & Catholic Fantasies

Sommarlov på Boy konsthall – Skulpturvandring med Lina Karlsson

Nina Ölund Noreskär – Använda vända

Sommarlov på Boy konsthall – Skapa stort med akryl med Nina Ölund Noreskär

Pernilla Ljungkvist/The Psychic Artist – Det Ultimata

Boy konsthall & Bollebygd Pride – Sian Hedberg

Anna Helena Brumark – BeTWEEn U&Me

Boy får gäster: Galleri Rita

Säsongsöppning av Boy konsthall – och invigning av konstshopen!

Boy konsthall – Johan Wiman

Oh, boy – julmarknad!

Boy konsthall – GIBCA Extended 2017

Oh, Boy! Design- och konsthantverksmarknad

Utställning: MITT I BLAND ♡ Bollebygd pride

Konstnärer sökes!

Boy konsthall letar konstnärer

Open Call: Boy konsthall

 

Press:

2019

Boy konsthall satsar på konstnärsresidens – Borås Tidning

Dagdrömmar i textil – Annonsmarknan

Iransk konstnär målar människan och samhället – Borås Tidning

Konst med människan i fokus – Annonsmarknan

Årspremiär med vernissage – Bollebygdsnyheter

 

2018

Konstnär som tar leran i sin famn – Borås Tidning

Boy konsthall intog gatorna – Borås Tidning

Vernissage, mingel och workshop i strålande solsken – Bollebygdsnyheter

Galleri Rita i Boy konsthall – Annonsmarknan

Nytt koncept hos Boy konsthall – Borås Tidning

Säsongsöppning hos Boy konsthall i Bollebygd – Bollebygdsnyheter

 

2017

Johan Wimans konst ska upplevas – Borås Tidning

Utgår från Bollebygd i samlingsutställning – Annonsmarknan

O Boy vilket konsthantverk – Borås Tidning

Positiv respons för Bollebygds nya konsthall – Borås Tidning

Premiär för Boy konsthall i Bollebygd – Bollebygdsnyheter

Nu är lokalen till Boy konsthall klubbad och klar – Borås Tidning

De vill ge Bollebygd en konsthall – Borås Tidning

Drömmer om att öppna en konsthall – Annonsmarknan

 

Boy konsthall görs med stöd av:

kulturradet_logo_new

VGR_Logga_2011_vektor_sv

sensus-svart

k-logga

Borasreg_sjuh_RGB

Sveriges-Konstföreningar

indexsjuhärad

sverigefinska

Boy konsthall – Nyhetsbrev

* indicates required