Boy konsthall – Johan Wiman


21/11 – 17/12

Boy konsthall – Johan Wiman

johanwiman_fb1

Boy konsthall presenterar en separatutställning med Johan Wiman.

Johans måleri aktiverar kroppen likväl som sinnet. Målningarna framkallar en känslomässig och kroppslig respons, där färgerna och formerna ständigt tycks få nya meningar.

Johan är uppvuxen i Vänersborg. Han avslutade sina studier vid Umeå Konstskola 2016 och är numera verksam i Malmö.

Utställningen visar ett urval av Johans verk från 2017.

Vernissage tisdag 21/11 kl 17.00-19.00

Öppettider:
fredag 14–18
lördag–söndag 12–16

———
Johan Wiman, 2017

“Att förnimma ett objekt beskrivs inom fenomenologin som en kroppslig upplevelse. Man förstår inte i första hand det man man tittar på, man upplever det. En figur, en form eller en blank yta kan skapa emotionella associationer. En plötslig förbindelse mellan det som uppfattas av sinnena, och hela vårt känslospektra. När en bild eller ett objekt omedelbart fångar ens blick, precis i den sekund då man träffas av den, öppnas möjligheter upp. Möjligheter för vad objektet kan vara och betyda.

Som jag ser det är en målning inte en bild av en plats; den är den platsen. Den är heller inte en illustration av händelse. Istället gestaltar den en pågående händelse, i ett slags utdraget Nu. Målningen är hela sin verklighet. Och den uppfattas, eller upplevs, snarare än förstås.

När jag målar försöker jag skapa något som är visuellt distinkt och som har en direkthet. Jag upprepar mycket, återanvänder samma bildmaterial och återvänder till samma figurer, om och om igen. Jag reducerar alltid, torkar bort och täcker över sådant som allteftersom visar sig vara överflödigt. Detta är min metod för att koncentrera mina idéer och närma mig en brännpunkt.

När jag gör det blir arbetet verkligt intressant. Figuren på duken börjar att frångå det den representerar, det den faktiskt är. Möjligheterna för vad den kan vara eller betyda öppnas upp. När jag börjar måla är blomman en blomma. Men den genomgår under arbetet en metamorfos och blir sakta till något annat. Något som bara låtsas vara blomma.”
———

http://johanwiman.portfoliobox.net/
https://www.instagram.com/johanwiman

http://scenkonstguiden.se/boy-konsthall/

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Vernissage tisdag 21 november 17.00-19.00
Utställningen visas tom söndag 17 december.

Öppettider:
fredag 14–18
lördag–söndag 12–16

Boy konsthall
Göteborgsvägen 21 A-C, Bollebygd
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Boy konsthall görs av Teater Nu och Scenkonstguiden med stöd av KulturUngdom, Sveriges Konstföreningar och Leader Sjuhärad LLU.