bollywood_banner

BollywoodOpera på sommarturné med Parkteatern


Charlotta Huldt skriver om arbetet med BollywoodOpera och sommarens turné i Stockholms olika stadsdelar.

Att få turnera med Parkteatern runt omkring i Stockholms olika stadsdelar är en fantastisk upplevelse på många olika sätt. För det första är det utomhusteater med all den spänning och bevakning av väder och vind det innebär. Sedan är alla Parkteaterns föreställningar gratis och öppna, dvs alla är välkomna och alla sorters reaktioner från publik och diverse djur ett faktum. I år fyller Parkteatern 75 år och man firar genom återblickar och nutidsbetraktelser tillsammans med bland annat Cullbergbaletten, Kungliga Operan, Clownen Manne och BollywoodOpera!

Under juni och juli turnerade BollywoodOpera med cirka 60 professionella operasångare, musiker, dansare, barn och ungdomar inklusive hip hop-dansare och rapartisten Dogge Doggelito. Föreställningen slog publikrekord vid varje ställe och i Rålambshovsparken kom hela 7000 personer! Detta är den största produktion som Parkteatern haft. Föreställningen hade dock ursprungligen premiär i Botkyrka under sommaren 2016 där 150 barn och ungdomar från Botkyrka stod på scen samtidigt. SVT gjorde en dokumentär om produktionsarbetet som visades i TV i december förra  året.

Berättelsen om BollywoodOpera, det vill säga Rossinis komiska opera Italienskan i Alger, omarbetat till Bollywoodfilm-format, kom sig av min önskan att med konstens hjälp bidra till att motverka den polarisering vi ser mellan olika folkgrupper i samhället. Föreställningen vill visa på hur alla människor på detta jordklot delar en gemensam historia och kulturtradition, som tagit sig olika uttryck genom människans historia.

IMG_3894_AnettePersson_press

Dogge Doggelito i BollywoodOpera 2017. Foto: Anette Persson.

När jag studerade musikvetenskap vid Lunds Universitet fick vi följa operakonstens utveckling, som började i Indien för cirka 5000 år sedan. Vi fick följa hur musiken utvecklade sig med människornas vandringar genom Orienten, vidare genom Arabiska halvön. Där utvecklades de gamla kyrkotonarterna (Dorisk, Frygisk, Mixolydisk, osv) på 500-talet efter Kr, vilka är grunden för hela den västerländska musiktraditionen med bl.a. Bach, Beethoven, Beatles och Beyoncé. Människorna och musiken fortsatte sina vandringar upp genom Iberiska halvön, där barock-koloraturerna utvecklade sig från musikens melismer (tonslingor) och mot Italien, där Bel Canto-traditionen (vacker sång) växte fram. I Italien bodde  kompositören Giacchino Rossini på 1800-talet, som fick idén att skriva en opera, Italienskan i Alger, till sin favorit-mezzosopran och älskarinna Isabel Colbran. Operakonsten importerades till Sverige genom influenser från människor som flyttade till Sverige och utvecklade det svenska musiklivet.  Genom hela vår mänskliga historia har människor vandrat och givit varandra inspiration och influenser att utveckla traditioner tillgodo för samhället och människorna som bor där.

År 2011 fick jag idén att flytta Rossinis opera tillbaka till operans ursprungsland Indien, fast omarbetat till Bollywoodfilm-format. De båda scenkonsterna trivdes alldeles fantastiskt bra ihop redan från början och tycks vara som gjorda för varandra trots både geografiska, kulturella och historiska avstånd.

Turnéen med BollywoodOpera i Parkteatern lockade publik från hela den fantastiska mångfald av olika kulturer som finns och bor i Stockholm. Vi är ett rikt land på många sätt tack vare människorna som bor här i detta land. Låt oss fira mänskligheten och se möjligheterna till framgång för samhället som varje individ bär inom sig.

 

Isabellas Tal (BollywoodOperan, 2:a akten):

Kära Vänner!

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Vi har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap, eftersom vi delar gemensamma rötter, som binder oss samman som människor.
Genom hundratusentals år har vi vandrat tillsammans och likt ett träd förgrenat oss och sträckt ut våra armar för att omfamna vår Moder Jord.

Samtidigt har människor i mörka, oroliga tider ställts mot varandra, därför att rädsla och hat fått lov att råda. Man har valt att delat upp människor i ”vi” och i ”dom” med resultat att fruktansvärda brott begåtts gentemot mänskligheten.
Glöm, ta bort vi och dom. Det finns bara vi, människor!

Låt oss tända ett ljus, se varandra i ögonen och glädjas över den mångfald och rikedom som vi människor äger tillsammans.
Låt oss alltid komma ihåg att se en systers eller broders ansikte i varje ny människa vi möter.
För vi är alla blommor i Livets träd.

 

Omslagsbild: Från BollywoodOpera 2017. Foto: Anette Persson.


Om Charlotta Huldt

Charlotta Huldt, utbildad vid Det Kgl Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn, London och Operahögskolan i Stockholm samt Lunds Universitet. Konstnärlig ledare för SpaghettiOperan Regina, StrömstadOperan. Producent och regissör för BollywoodOpera i Botkyrka, som under sommaren 2017 turnerat med Parkteatern. Manusförfattare och regissör för Nya Vasaspelet i Strängnäs som spelats juni 2017. Projektledare för Strängnäs Kulturplan 2018-23. En av initiativtagarna till filmpriset Anna-priset. Skild, fem barn och tidigare styrelseledamot i UN Women Sweden.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *