flag_banner

Bollebygd utmanar normen


Denna helg strålar en färgglad regnbåge över Bollebygd. Det blir normbrytande konstutställningar, teater, samtal och parad. Sara Östebro tipsar om några personliga favoriter.

Bollebygd är en av Sveriges snabbast växande kommuner och ligger mitt emellan Göteborg och Borås. Känd för, ja vad, kanske Stenkulla vatten? Men på sistone plats för en mängd spännande initiativ och rörelser. Som uppväxt i Bollebygd är jag nu alldeles extra stolt – denna helg färgas hela Bollebygd i regnbågens färger när Bollebygd Pride går av stapeln för andra året i rad. Programmet innehåller både yogasessioner, panelsamtal och konst.

Om du på något vis alls befinner dig i närheten av Bollebygd så tycker jag att du ska kika förbi. Varför inte göra en helg av det? Dra med ett tält och få en naturupplevelse på köpet, eller flirta med en bollebygdare som kan ge husrum!

bollebygdpride_banner

Foto: Bollebygd Pride

Lite behind the scenes-information från Bollebygds prideförening:

Den 21 maj gick den första prideparaden genom byn och det var som att hela byn var i en färgglad pridebubbla. Det hade snackats innan om att det inte skulle komma några dit, “vem skulle vilja det?” – men tji fick dem och i tåget beräknades det vara cirka 300 personer.

Pride är ju dock mer än bara färg, tjo och skratt. Det är en kamp också. Det får vi aldrig glömma. Människor har kämpat för sina rättigheter att få älska vem de vill, att få vara sig själva och att få se ut som de vill – det måste vi förvalta och inte skratta bort. Rättigheter är inte statiska, utan dynamiska, och det finns människor som inte välkomnar pride, hbtqia+ eller liknande. Detta måste vi stå upp emot!

Med de starka orden – här kommer ett par extra fina bitar ur programmet:

 

MITT I BLAND ♡ Bollebygd pride

En utställning som inte bör missas! Javisst, vi är med på ett hörn – men det är för att detta är för grymt för att inte hjälpa till med. Teater Nu och Scenkonstguiden står bakom initiativet Boy konsthall, ett nystartat konstrum i Bollebygd, och den första utställningen att ta plats i lokalen blir ett samarbete med Bollebygd Pride, Unga på landsbygen och KulturUngdom – utställningen MITT I BLAND där unga konstnärer från olika delar av Sverige deltar i en gemensam konstutställning i projektet Ung kultur utmanar urban norm.

Med olika konstnärliga uttryck undersöker de utvalda konstnärerna och övriga involverade i projektet, relationen mellan platser och hur de laddas med olika betydelse och makt. Vad är centrum och vad är utkant? Varifrån riktas blicken och vad hamnar i periferin av synfältet? Har platsen betydelse för vilka vi kan vara och hur vi formas?

Kom och häng med oss och ta del av en fullspäckad utställning med ett gäng fantastiska konstnärer!


Fredag 25 augusti, 10.00-16.00 samt vernissage kl 17.00

Lördag 26 augusti – söndag 27 augusti, 10.00 -16.00

Boy konsthall (Göteborgsvägen 21 A-C)

 

Lesbisk Landsbygd

Ännu en utställning att se till att besöka! Här får vi en fotoutställning och en samling inblickar som visar på en lesbisk och queer sida av trakter utanför storstaden. Fotografierna som visas är ett urval av fotografier som publicerats på instagramkontot Lesbisk Landsbygd. Här tecknas en romantisk såväl som perspektivsvidgande bild av platser som tillskrivs en identitet bortom det normativa, för att personer som lever bortom normen bor där.

Kan en grantoppskymning, en utsikt över ett hygge och ett vindskydd i motljus vara lesbiska?

Galleri Odinslund (Biblioteket)

Oklara öppettider, men antagligen när Biblioteket är öppet:

Fredag 25 augusti, 12.00-17.00

Lördag 26 augusti, 10.00-13.00

 

Landet inuti ♡ Bollebygd pride

Den hyllade föreställningen som turnerat landet runt kommer nu till Bollebygd! Landet inuti är en föreställning om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen, och bygger på berättelser från hela Sverige, om att lämna, stanna och återvända.

Landet Inuti är platsen du för alltid kommer att sakna när du inte längre är där. En berättelse om festfyllda bygdegårdar, vidsträckta landskap och varma händer mot frostbitna skägg. Historier om människor som simmar mot strömmen där flödet av berättelser är som starkast.

Efter föreställning blir det samtal och fika. Och så är det gratis (som allt i programmet), men biljett behövs så maila kontakt@bollebygdpride.se för att skriva upp dig på lista!

Fredag 25 augusti, 19.00

Bollebygdsskolans aula

 

Prideparaden

Förra året deltog jag i Bollebygd första prideparad någonsin. Det var mäktigt. Jag kunde känna hur mitt lilla 14års-hjärta gjorde sig påmind. Tänk om detta hade funnits när jag växte upp här? Och – vad otroligt viktigt att det finns nu. Historiskt.

Det blir uppvärmning i Biblioteksparken med framträdanden och trummor, sen startar paraden! Partipolitiska symboler undanbedes vänligt men bestämt.

 

Lördag 26 augusti, start 16.00

Samling i Biblioteksparken

 

Kolla in hela programmet här. Där kan du hitta yogasessioner, panelsamtal, privilegiepromenad, tarotkortläsning, armbrytarworkshop och mer!

 

 

Omslagsfoto: CC0 Creative Commons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *