sarak_banner

Blandade känslor för konsten


Publicerades 2018-12-05

“De som ser min konst ska känna igen sig”. Maja Östebro har ställt ett par snabba frågor till Sara Kallioinen Lundgren, vars konsthantverk finns med på julmarknaden på Boy konsthall på söndag den 9 december.

 

Hej Sara! Berätta, vem är Sara Kallioinen Lundgren?

– Nån slags multikonstnär med en kandidatexamen i keramikkonst. Jag håller på med allt från skulptur till grafisk design och jobbar som lärare i textilslöjd.

file

Sara Kallioinen Lundgren

Du arbetar i många material och tekniker. Men om du fick välja ett, vilket är då ditt favoritmaterial?

– Det är nästan omöjligt att välja mellan lera, textil och papper. Men sedan jag upptäckte leran har jag inte kunnat vara utan den. Leran låter mig vara en 3D-skrivare, samtidigt som den har massa egna åsikter och man måste lära känna den för att kunna samarbeta. Jag har precis börjat använda en ny sorts porslin och är helt förälskad i det…

 

Ditt uttryck är en aning provokativt men också humoristiskt. Finns det en tanke om att vi som betraktare ska känna igen oss och att dina verk ska starta samtal?

– Ja! Kommunikation var en av grundpelarna i mitt examensarbete som kommer fortsätta följa med mig. Det är så många delar av den kreativa processen som lämnar spår, vilka material jag väljer, hur jag bearbetar dem, vilka ord och symboler jag använder och vilka färger. Det är absolut min förhoppning att de som ser min konst ska känna igen sig, framförallt skulle jag vilja att den når fram till de som inte vanligtvis upplever den vita kub-konsten.

sara_mix

Sara Kallioinen Lundgren

Vill du berätta mer om dina koppar som kommer finnas med på julmarknaden på Boy konsthall nu på söndag?

– Kopparna jag säljer på Boy konsthall kallar jag för ”mixed feelings cup”. Först gjorde jag en med bara glada smileys och kände att det inte var realistiskt. Sedan fick jag en specialbeställning på en med bara ledsna och efter det har jag testat lite olika. Inspirationen till kopparna kommer från 60-talskeramik med enkla (och ibland märkliga) repetitiva dekorer.

 

Och slutligen, vad händer härnäst? Förutom att du är aktuell på julmarknaden på söndag?

– Jag har utställning i projektrummet på Nääs Konsthantverk den 12 januari.

 

Julstök i Boy konsthall

Boy konsthall

Söndag 9 december, 13.00-17.00

Konsthantverk och design från 13 konstnärer. Förutom Saras koppar finns också verk från bland annat Malou Larsson, Joséphine Perini Stefansson, Iris Liedberg och Johanna Svensson. Köp dina julklappar hos oss eller unna dig själv en present – välkomna!

 

Omslagsbild: Sara Kallioinen Lundgren


Om Maja Östebro

Studerar smyckekonst vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Driver Boy konsthall. Gästskribent på Scenkonstguiden.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *