bor_ned

Backa Borås Stadsteater


Borås Stadsteater har bjudit på hyllade produktioner och involverande arbete med stadens invånare. Ändå väljer Borås Kulturnämnd att skära ner på verksamheten.

Länge har det surrats om Borås Stadsteater och då syftar jag inte på alla de fantastiska produktioner som teatern har satt upp utan om förhållandet mellan teatern och politikerna. Konstnärliga chefer har avgått och skådespelare har skrivit inlägg. Manifestationer har polisanmälts och läget är minst sagt infekterat.

Eva-Lotta Franzén, kulturchef, har på uppdrag av kulturnämnden tagit fram en ny verksamhetsplan som kommer innebära fler gästspel och mindre egna produktioner. Verksamhetsplanen som ska presenteras den 24/8 möter stor protest.

Ragna Wei avgick från sin roll som konstnärlig ledare och skrev följande i ett öppet brev som publicerades i Borås tidning:

Moderna samhällen skapar mycket av sin attraktionskraft genom kultur. När dess kreativa processer respekteras skapar de näring till ett samhälles kreativitet och innovationsförmåga. Detta kan aldrig ersättas av gästspel, av korta besök utifrån. Kraften ligger i att bygga en skapande stad. Till detta bidrar en teater som skapar sina egna produktioner, som stadens folk kan flöda genom och bli del av, där lokalt förankrade konstnärer kan fånga upp det som berör just nu, och göra om det till ett levande konstverk som ställer frågor om våra liv. Människan behöver det filosofiska rummet som teatern är, en utforskande verkstad som visar att allt är möjligt.

Att ha en teater som skapar egna produktioner är av stor vikt för ett levande kulturklimat. Borås Stadsteater har lockat fler än bara den egna stadsinvånare och bidragit till ett ökat intresse för Borås i stort. Det skulle vara ett kulturnav som gick förlorat. Scenkonst-Sverige behöver inte ännu en gästspelsscen utan teatrar som satsar på egna produktioner.

Nu uppmanas allmänheten att säga sitt

I ett facebookevent under titeln “Rädda Borås stadsteater” uppmanas allmänheten att stötta upp teatern.

Förslaget om att göra Borås Stadsteater till en gästspelscen kommer att presenteras av kulturchefen Eva-Lotta Franzén på kulturnämndens möte den 24/8 kl 17.00.
Konsekvensen av förslaget innebär bla. att hälften av våra egna produktioner försvinner, vilket leder till arbetsbrist.
Förslaget är en kulturell nedmontering och dränering av teatern och kulturlivet i Borås.
Kom och rädda vår teater!

Vill du vara med och stötta? Missa då inte att skriv under på följande protestlistor:
👉🏽 https://www.skrivunder.com/signatures/raddaborasstadseter/

👉🏽 https://www.mittskifte.org/petitions/stoppa-hotet-om-nerskarning-av-boras-stadsteater


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “Backa Borås Stadsteater