Sanna Lindberg Fotograf Photographer Photography

Avslöjande måleri i stort format


“Jag kan inte ha full kontroll och det gillar jag”. Maja Östebro har pratat med Nina Ölund Noreskär, aktuell med utställningen Använda vända på Boy konsthall i Bollebygd.

Nina är uppvuxen i Gislaved men bor och arbetar numera i Stockholm. Efter sin examen från Konstfack finns hennes verk bland annat presenterade på Stene Projects Gallery i Stockholm. Nu kommer hon till Bollebygd och Boy konsthall där hon kommer att fylla konsthallen med stora böljande målningar på tyg.

Du arbetar med storskaliga tyger i dina arbeten, hur och när klickade du med det materialet? 

– Det var för ungefär 4-5 år sedan jag började att arbeta på tyg. Tidigare hade jag målat direkt på golv och väggar för att jag ville göra storskaliga installationer, som att stå i en målning. Men sen blev jag mer intresserad av att fortsätta med måleriet och inte behöva måla över allt efter ett tag. Så för att kunna fortsätta med de stora rummen gick jag över till tyger som lätt tåt att flytta på och som går att arrangera i massa olika skepnader.

målning

Foto: Nina Ölund Noreskär

I dina verk arbetar du intensivt med kroppen och rummet, och du brukar beskriva dina verk som rester av vad som hänt i ateljén under ditt arbete. Har processen och arbetet alltid varit den viktigaste delen i ditt skapande?

– Inte alltid utan sedan jag började arbeta med rumslighet och mer storskaligt. Då blir mina avtryck så mycket mer tydliga och går inte att ”gömma”. Att hantera tyger som är bredare än måtten på min ateljé gör att jag inte kan ha full kontroll och det gillar jag verkligen. Arbetena jag visar handlar mycket om sig själva och inte om en annan historia de relaterar till direkt. Därför är alla spåren och det de varit med om viktigt.

Vad kommer vi att få se under utställningen på Boy konsthall? 

– På Boy konsthall kommer jag visa en installation av mina målningar som kommer täcka stora delar av lokalen. Jag bestämmer aldrig i förväg hur det kommer att se ut innan och trivs med att arbeta snabbt och på plats med de besluten. Ett slags måleri händer i ateljén och nästa måleri händer i utställningslokalen i placeringen av målningarna.

porträtt

Nina Ölund Noreskär. Foto: Privat

Slutligen, vad är dina planer för sommaren?

– I sommar jobbar jag på en skiss för en offentlig gestaltning jag ska göra i Umeå. Sen ska jag bada så mycket som möjligt och skörda gurkor och jordgubbar på min kolonilott.

 

Använda vända – Nina Ölund Noreskär

Boy konsthall, Bollebygd

Lördag 30 juni, 12.00 – Vernissage!

Samma dag som öppningen håller Nina en workshop i Biblioteksparken i Bollebygd, 13.00-16.00. Dessutom bjuds det på picknick-fika. Allt är kostnadsfritt!

Utställningen är öppen 30 juni – 21 juli. Öppet torsdag – lördag, 12.00-16.00

 

Omslagsfoto: Sanna Lindberg. Bilden visas här något beskuren.


Om Maja Östebro

Studerar smyckekonst vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Driver Boy konsthall. Gästskribent på Scenkonstguiden.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *