k_banner

“Att utmana det normala och finna sig själv”


Dramatikern Nicolas Kolovos debuterade år 2014 som dramatiker på Angereds Teater med monologen Bananhuset. Sedan dess har han hunnit arbeta fram flertal manus för film, teater och radio. Nu återvänder han till Angereds Teater för att ta sig an Italo Calvinos Klätterbaronen. Yllka Sheqiri har träffat honom för att fråga om hur arbetet går.

 

Varför just Italo Calvinos Klätterbaronen?

– Ursprungsidén att göra scenkonst baserad på romanen kom från min fru Eleftheria Gerofoka som är skådespelare och regissör på Angereds Teater. Hon satte boken i mina händer och jag blev helt tagen av den fantastiska värld som öppnades för mig. Jag såg tydliga bilder framför mig på miljöerna och karaktärerna när jag läste romanen som gestaltas med sådan berättarglädje och kraft. Det är en tankeväckande och poetisk historia som ständigt är aktuell. Sedan tycker jag den är väldigt rolig och jag kände direkt att den skulle passa på teaterscenen.

Vad är det bästa med originalförlagan?

– Boken är visuell, spännande och humoristiskt och den innehåller ett persongalleri av udda och komiska karaktärer. Bakom den till synes naiva handlingen, att i trots klättra upp i ett träd och vägra komma ner, finns en motståndskraft och ett ifrågasättande av oss människor och vår värld som Calvino illustrerar mästerligt.

Hur har du tänkt under manusarbetet med Klätterbaronen?

– Det handlar mycket om val när man bearbetar och tolkar ett verk. Vilket kräver att stryka vissa delar och förändra andra och genom det skapa ett personligt scenspråk. Det svåra, vilket jag tror gäller all bearbetning av originalverk, är att mejsla ut historiens kärna utan att förändra den. Övriga berättelseelement, som miljöer, karaktärer, dialog etcetera, kan modifieras och stöpas om efter tycke och smak. Men kärnan, berättelsens andemening, måste förbli orörd och skarp. För mig är Klätterbaronen en historia som handlar om att utmana det normala och genom det finna sig själv. Det tog jag fasta på och byggde min pjäs kring.

 

Till sist, ett par snabba frågor:

Namn: Nicolas Kolovos

Ålder: 44

Bor: Göteborg

Sysselsättning: Dramatiker, manusförfattare och regissör

k

Nicolas Kolovos.

Förebild?

– Min far.

Energikälla?

– Min familj.

Lördagskväll?

– Snarkar.

Största framgång?

– Alla projekt som förverkligas är en seger.

Stolt över?

– Min fru och min son.

Hemlig talang?

– Jag får höra då och då att jag är duktig på att baka och att laga mat.

Vad har du hittat på i sommar?

– Solat, badat och ätit färsk fisk i Grekland.

 

Klätterbaronen

Premiär 29 september, 19.00

Angereds Teater

 

Omslagsbild: Nicolas Kolovos.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *