dramaton_banner

Att svepas in bland minnen och språk


Linda Gunnarsson besöker hörspelsfestivalen Dramaton som äger rum på Audiorama hela helgen. Här får vi en kort introduktion till festivalen och en närmare titt på ljudkonstverket Walking to M(irensis) av Saara Salminen Wallin.

I åtta år har Audioramas konstnärliga ledare Magnus Bunnskog burit på visionen om en ljudkonstfestival på Sveriges nationalscen för lyssnandet. 2018 äger festivalen rum för första gången.

Vad är Audiorama? Audiorama är ett akustiskt rum. Publiken omges av 21 högtalare från tak till golv. Man kan sitta eller ligga och lyssna på verken i det specialbyggda rummet.

Vad är Dramaton? Dramaton är en ljudkonstfestival med 17 programpunkter som äger rum för första gången våren 2018. Den vill lyfta hörspelet som en egen konstform.

Vad är ett hörspel?
Ett hörspel är ett drama skrivet för örat.

Klassiker blandas med nyare verk och två uruppföranden kommer att ges. Det ena på torsdagen 24 maj. Saara Salminen Wallins Walking to M(irensis), som jag har tagit del av. Det andra fredagen 25 maj 20.30, Magnus Bunnskogs Egots vibrationer.

Namnkunniga skådespelare som Ewa Fröling, Lina Englund,  Stina Ekblad, Claire Wikholm, Aleksa Lundberg och Gunnel Lindskog hörs i rollerna på några av hörspelen.

Walking to M(irensis)

En av de vackraste kvällarna i maj sätter sig publiken till rätta i ett mörkt rum utan fönster mitt på Skeppsholmen. Efter en vecka av plötslig sommar är det en speciell känsla att stänga ute det myllrande stadslivet utanför och svepas in i Saara Salminen Wallins vandring bland minnen och språk i ljudkonstverket Walking to M(irensis).

Lamporna släcks ned och från de 21 högtalarna samspelar ljuden från olika håll i det intima rummet. Saaras svenska med finsk brytning för oss genom ett ljudlandskap i tid och rum som är hennes eget, men också blir evigt. Det handlar om sorg och mirakel, om avstånd och närhet och beskrivs av Saara själv som ett vandringsdrama på svenska, engelska, tyska, franska, spanska, turkiska, finska och karelska.

Saara-Salminen-Wallin-montage-Linn-Reinius

Saara Salminen Wallin. Montage: Linn Reinius.

Alla dokumentära ljudupptagningar är Saaras egna och har samlats in under lång tid. Just som hon skulle börja redigera materialet gick hennes hemmastudio sönder och endast två CD-skivor av ett stort material kunde räddas. Ur detta begränsade material har hon tillsammans med musik av den förolyckade maken och kompositören Per Hernrik Wallins i förgrunden byggt en stor berättelse om liv och död men framför allt liv och livet som mirakel och hur livet kan utspela sig när de man har sig närmst har förändrat sig eller försvunnit. Är försvinnanden tillfälliga eller eviga? Hur sker ett möte och på vilka premisser?

Saaras mor var en flykting från Karelen och dog under arbetets gång. Saaras dotters röst hörs också i spelet liksom människor Saara möter på sin vandring, där en karelsk gråterska blir central.

 

Dramaton

Fredag 25 maj, 19.00

Lördag 26 maj & söndag 27 maj, 17.00

Klicka på titeln ovan för att kika in resten av programmet. Ett tips för de minsta är Sagan om Roboten Gertrud av Magnus Wrangö på söndag klockan 15.00.

 

Omslagsbild: Dramaton 2018, kollage.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *