FotoNadimElazzeh_banner

Angeläget och gripande


Publicerades 2019-11-10

Samarbete KulturUngdom: Kritikgruppen

“En föreställning alla borde se”. Mauritza Klingspor har sett I en särskilt utsatt situation på Angereds teater.

 

Föreställningen I en särskilt utsatt situation handlar om en ung kvinna som blir utsatt för en våldtäkt, om hur hon och omgivningen brottas med olika känslor efteråt och om den uppslitande rättsprocessen som följer. Det är en gripande och realistisk bild ur ett feministiskt perspektiv.

Pjäsen fokuserar mest på allt som händer runt själva överfallet, alla olika känslor det väcker hos kvinnan och hos omgivningen, skam, ångest, ilska. Publiken lever med, lider med kvinnan och många starka känslor drabbar även publiken. Genom att lyfta olika aspekter kring händelsen visades en nyanserad och verklighetstrogen bild. De lyckades undgå det stereotypa våldtäktsnarrativet som är populärt i Hollywood, där kvinnan förväntas bete sig på ett visst sätt innan, under och efter våldtäkten. I en särskilt utsatt situation visas något annat, nämligen verkligheten.

Offrets upplevelse skildras på ett skickligt sätt. Hon tvekar om hon gjort rätt i att anmäla, hon ångrar sig upprepade gånger och hon pendlar mellan att må riktigt uselt och ibland faktiskt känna sig stark. Det känns trovärdigt. Omgivningen däremot bär ett visst ansvar att göra rätt och ibland går det snett vilket är en skön omväxling. Kvinnans pappa kapslar in sig i sin egen vrede över det som hänt, så till den grad att han glömmer bort sin dotter, det verkliga offret. Våldtäktsmannens vänner menar att han omöjligen kan vara skyldig, han är ju en sån skön kille.

Teaterns uppsättning var annorlunda utformat. Skådespelarna bytte roller, avbröt för att förklara begrepp eller andra detaljer. Det låter kanske rörigt, men de gör det på ett så skickligt sätt att de lyckas integrera publiken genom alla steg. Avbrotten blev en naturlig del av föreställningen. Kanske var det för att skådespelarna var i samklang med varandra eller för att det gjordes på ett tydligt och genomtänkt sätt. Antagligen var det en kombination.

Då och då avbryter skådespelarna föreställningen genom att demonstrera samtycke. I par frågar de varandra om de fick röra den andres arm och liknande. Avsikten är tydlig och tanken är god, men det känns för långt ifrån verkligheten och blir därmed svårt att ta till sig. Detta är föreställningens svaga länk, trots de goda intentionerna.

I en särskilt utsatt situation är en föreställning alla borde se. För att lära sig, bearbeta eller för att få förståelse. Alla kan ta med sig något. Det är viktigt att kvinnofrågor berättas med kvinnors bästa i åtanke, vilket görs i detta fall. Det närvarande genusperspektivet och feministiska vinkeln gör att historien skildras på ett rättvist sätt. Pjäsen är inte enbart underhållning utan verkar också undervisande och bildande. Det gör den till något alldeles särskilt.

 

 

I en särskilt utsatt situation

Angereds teater

Urpremiär 4 oktober 2019

Spelas till och med 6 december 2019

 

Skådespelare: Dilan Amin, Mikaela Knapp, Kimiya Faghih och Erik Lennblad

Manusredaktion: Kristian Hallberg, Johanna Larsson och Linda Wallgren

Regissör: Johanna Larsson

Dramatiker: Kristian Hallberg

 

Omslagsbild: Nadim Elazzeh


Om Mauritza Klingspor

23 år, bor i Göteborg. Mauritza tog i våras sin kandidatexamen i kulturvetenskap, en utbildning som lärt henne att analysera kultur ur ett djupgående, inkluderande och nytänkande perspektiv. Skrivandet är för Mauritza ett viktigt verktyg för att uttrycka, informera, stimulera och analysera.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *