Whatshefears

5 feta sätt att fira Internationella kvinnodagen


Rasmus Klamas har djupdykt ner i fyra platser i Sverige för att se var i dessa städer som det händer fetast konst och scenkonst den 8 mars.

 

Umeå

What s/he fears

Börja 8 mars-kvällen med en demonstration, den anordnas av tjejjouren i Umeå och avgår 17.30 från Rådhustorget. När demon är klar föreslår jag att du tar dig till Kvinnohistoriskt museum och upplever en performance om kvinnlig rädsla. Alla som definierar sig som kvinnor har under de senaste veckorna fått skriva ner sin rädsla och fästa den vid en sten. Detta material ligger som bas för detta performance som Anastasia Savinova gör.

“På Internationella kvinnodagen, 8 mars mellan 18.15-18.45 kommer Savinova att läsa upp berättelserna och bära den sten som är knuten till berättelsen. Stenen symboliserar bördan av rädslan.”

Alla är välkomna och jag tycker det låter som ett perfekt sätt att avrunda en demo på. Att få reflektera kring det ämne som tyvärr fortfarande är så aktuellt i vårt samhälle.

 

Kvinnohistoriskt museum 

18.15-18.45, Fri entré

 

Stockholm

We have a dream

I över ett decennium har Albert Wiking och Oscar Edlund samlat röster från alla världens hörn med hopp om att inspirera andra att gå mot strömmen. Detta ledde till utställningen We have a dream och den 8 mars träffas fem kvinnor, som uppmärksammats i utställningen, på Dramatens stora scen. Det är bland annat artisten Loreen och aktivisten Maria Alyokhina från Pussy Riot. Dessutom medverkar Dramaten-skådespelarna Nina Zanjani, Stina Ekblad och Rebecka Hemse. Hör inspirerande kvinnor berätta om sin kamp och sina drömmar.

Jag tror att detta blir en kväll full av kämpaglöd, styrka och systerskap.

 

Dramaten

18.00

 

Göteborg

Ladyfest & Amnesty 8 mars-fest 

Ladyfest är ju kändisar för att skapa grym feministisk fest och denna 8 mars kommer garanterat inte vara ett undantag. De har slagit ihop sig med Amnesty och skapat en kväll full med allvar och party. Det blir bland annat en föreläsning om kvinnors rättigheter i Iran och danceoke med fantastiska Bataljonen. Ni hör ju, perfekt efterhäng till demonstrationståg!

 

Folkteatern

19.00 – 02.00

 

Malmö

Internationella kvinnodagen 2018

Massa grymma feminstiska organisationer har i Malmö gått samman för att skapa århundradets fest och demo. Bland annat Dotterbolaget, RFSL och Refugees Welcome har planerat det hela. Det börjar 17.00 på Gustav Adolfs torg där det blir demonstration och sen klockan 19 är det efterhäng på Inkonst där det blir musik och politik. Swingbandet Cats & Dinosaurs får höften att gunga och sen får hjärnan sitt genom panelsamtalet som går under parollen “Rätt att leva, inte bara överleva”. En helgjuten kväll, helt enkelt!

 

Inkonst

19.00

 

Omslagsbild från What s/he fears.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *